İlk evrelerinde görülen bir çene kayması, her zaman tespiti kolay olan bir problem değildir. Bununla beraber devam eden çene kayması durumlarında bazı belirleyici belirtilerin tespiti mümkün olabilir. En yaygın şekilde görülen çene kayması belirtileri şu şekildedir; Konuşmada güçlük.
Çene yapısındaki bozukluk, çiğneme ve konuşmada bozukluk yaratır! Birçok kişi çiğneme ve konuşma esnasında sorun yaşadığı halde, bu duruma neden olan faktörleri bilmez.
Çene, yaşamsal pek çok işlevin gerçekleştirilmesine katkıda bulunan bir yapıdır. Bazı problemler ve gelişim bozuklukları çenenin yamuk olmasına, alt ve üst çenenin düzgün olmamasına neden olur. Çene yapısı bozukluğu kişinin yemesinden solunumuna, uykusundan konuşmasına kadar pek çok konuyu etkiler.
Konuşma zorluğu, öne çıkan ya da geriye itilen bir çene, şiddetli çene ağrısı, ağzın tam kapanamaması ve nefes darlığı gibi yan etkileri bulunan çene kayması, mümkün olan en kısa sürede tedavi gerektiren bir sağlık sorunudur.
Alt çene geriliği belirtilerinde kişide nefes almada sorun da yaşanabilmektedir. Bunun yanı sıra damak derinliği de yaşanabilmektedir. Alt çene geriliği belirtileri görsel anlamda olmak ile beraber diş eti sorunlarına da sebep olmaktadır.
İlgili 40 soru bulundu
Çene Kayması Tedavi Edilmezse Ne Olur? Çene eklemi hastalığı çeneden gelmekte olan ses ile kendini göstermektedir fakat ancak tedavisi sağlanmazsa çenenin yerinden oynamasına yol açabilir. Toplumda çenenin düşmesi şeklinde bilinmekte olan durumun tedavi edilmemesi hasta olan kişiyi ameliyata kadar götürebilmektedir.
Alt çene gelişim geriliği istenmeyen birçok durumun oluşmasına sebep olur. Çoğu hasta ya da velisi estetik görünüş bozukluğu nedeniyle kliniklerimize tedavi amacıyla başvurmaktadır. Ancak alt çene geriliği estetik dışında konuşma ve çiğneme fonksiyonunda bozukluklara da yol açmaktadır.
Çene eklemi rahatsızlıklarında kulak çınlaması ve baş dönmesi sıkça görülen rahatsız belirtilerden biridir. Bunun sonucunda halsizlik görülebilir ve denge kaybı çene eklemi hastalıklarının belirtilerinden biridir.
Pek çok insanda görülebilen çene ağrısı farklı nedenlerden kaynaklanabiliyor. Stres, dış sıkma, sürekli aynı tarafla çiğnemek, sakız çiğneme ya da kalem ısırma benzeri sebeplerden dolayı çene ağrısı oluşabiliyor.
Çene Kayması Ameliyatı
Çene cerrahisi, diş teli ya da aparey gibi ortodontik tekniklerin düzeltemediği problemlerin iyileştirilmesine yardımcı olur. Ortodontik sorunlar için uygulanan çene cerrahisi öncesi ve sonrasında bireylerin diş teli ve aparey tercih etmesi gerekebilir.
Dişler, doğru konuşmayı sağlamak için önemlidir ve eksik dişler, konuşma bozukluğuna yol açabilir. Özellikle ön dişlerin eksikliği, “f”, “v” veya “s” gibi sesleri doğru bir şekilde oluşturmayı zorlaştırabilir. Ayrıca, diş kaybı, kişinin özgüvenini de etkileyebilir ve sosyal hayatında olumsuz bir etki yapabilir.
İletişimin temelini oluşturan konuşmanın en önemli unsurlarından ağız ve dişler, ilişkilerimizde etkin bir rol oynuyor. Diş yapısı bozuk olan bireyler, konuşmaktan kaçınır ya da konuşurken ağzını kapatma gereği duyar.
Eksik dişlerin neden olduğu boşluklar, dilin yanlış pozisyonlara gitmesine ve konuşmanın düzensiz hâle gelmesine neden olabilir. Diş kaybı nedeniyle konuşma sorunları yaşayan kişiler, öz güvensiz hissedebilir ve sosyal ortamlarda konuşmaktan kaçınabilirler.
Konuşma bozukluğunun birçok sebebi olabilir. Bunlar arasında; beyin tümörü, kafa travması, alzheimer, demans, alkol bağımlılığı, inme, sıkı veya gevşek takılan takma dişler, ses tellerinde polip, ses kanseri, sesin hatalı kullanımı, kafeinli içecekler ve antidepresan ilaçlar yer almaktadır.
Bir kişinin sesleri net anlaşılır şekilde telaffuz edememesi, artikülasyonda sorun yaşaması, ses düzeyinde sıkıntısı olması veya kekemelik gibi konuşmasını akıcı olmayan bir hale getiren faktörler bulunması, konuşma bozukluğu ihtimalini akla getirmektedir.
Kişinin yaşına, lehçesine ve gelişim düzeyine uygun düzeyde konuşmasında beklenen ses uyumunun olmamasıdır. Bazı seslerin uygun şekilde çıkarılamaması, bazı seslerin yerine başka ses çıkarılması (ş/s), atlamaların olması (çatal/çat) ve seslerin yer değiştirmesi (kaç/çak) sıklıkla görülen belirtilerdir.
Stres belirtileri; fiziksel (çarpıntı, baş ağrısı, soğuk ya da sıcak çarpması, sindirim rahatsızlığı, nefes darlığı, uykusuzluk, düzensiz uyku, mide krampları, boyunda ağrı) veya duygusal (unutkanlık, konsantrasyonda azalma, kararsızlık, zihin karışıklığı, olumsuz üzerine odaklanma) olabilir.
Kalp çevresinde var olan sinirler ve kaslardaki yaşanabilecek gerginlik, vücudun solundaki bölgede, kollarda ve omuz bölgesinde ağrı yaratır. Bu ağrılar çeneye ve dişlere kadar ulaşır. Özellikle de dikkat edilmesi gereken hususlardan birisi çenenin solunda yaşanabilecek ağrılardır.
Savaşmanın ya da kaçmanın mümkün olmadığı durumlarda artan enerji ve kas gerginliği boşalamadığı için ağrılı kas spazmları ortaya çıkar. Vücudun her bölgesinde ortaya çıkabilir.Stresin etkilerine karşı en hassas bölge olan sırt ve boyun kaslarında ise ağrılar daha yoğun hissedilir.
Çeneden Ses Gelmesi Sebepleri
Diş sorunlarına bağlı olarak gelişen, çeneden gelen kemik sesi sorunlarında, uzman bir diş hekimine görünmek gerekir. Diş rahatsızlıkları, çene bölgesinde farklı sorunların yaşanmasına neden olur. Bu tür sorunların bir kısmı, çeneden gelen farklı seslerin çıkmasına sebebiyet verir.
Başımızın her iki yanında hemen kulak girişinin önünde yer alan çene eklemlerimiz ile dış kulak yolumuz yakın komşuluktadır. Üstelik hassasiyetlerini sağlayan sinirler de ortaktır. Bu nedenle çene eklemine bağlı hastalıklarda ağrı kulakta hissedilebilir.
Çene ekleminde geçmeyen ağrı, hassasiyet veya hareket kısıtlılığı olması durumunda fizik tedavi doktoruna başvurmanız gerekir.
Alt çene düşmesi belirtileri olarak; Çene ve çene eklemlerinde çiğneme, ısırma, yutma, geveleyerek konuşma ve kronik ağrılar oluşabilir. Gecikmiş çene büyümesi, estetik sorunların yanı sıra çiğneme sorunları ve çene eklemi bozuklukları gibi sağlık sorunlarına da neden olabilir.
Alt çene darlığı ameliyatsız şekilde hastalar yaklaşık 9 yaşına gelene kadar hareketli aygıtlar kullanılarak tedavi edilebilir. 9 yaştan sonra ise büyüme gelişiminin tamamen durmasının ardından ameliyat ile genişletme yapılabilir.
Çene kayması egzersizlerini, düzenli aralıklarla uygulamak oldukça önem taşır. Çene eklemi rahatsızlıklarında yapılan birtakım egzersizler bulunur. Bu egzersizler, çene yapısının sağlıklı haline dönmesine yardımcı olur. Hareketleri 10 tekrar halinde yapmanız, etkili geri dönüşler almanız açısından önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri