Yemek yemek, konuşmak ve esnemek gibi günlük aktiviteleri kısıtlayan ve ağrıya neden olan çene eklemi rahatsızlığının en önemli nedenleri arasında diş sıkma- gıcırdatma ve stres bulunuyor.
Eğer hasta 9 yaşından küçükse hareketli aygıtlar kullanılarak alt çene eğriliği tedavi edilebilmektedir. 9 yaşını geçen hastaların tedavisi ise büyüme gelişimim tamamlanmasına kadar beklenir, akabinde ameliyat ile yapılır.
Çenedeki yamukluğun düzeltilmesinin pek çok farklı yöntemi mevcuttur. Çenedeki hafif hasarlanmaların tedavisinde fiizk tedavi, soğuk uygulama, çene egzersizleri, basit ağrı kesici ilaçlar kullanılabilir. Ancak daha ciddi durumlarda çene yapısının düzeltilmesi için ameliyata gereksinim duyulur.
Dişlerin aşınması ve hatta kırılması, diş etlerin çekilmesi ve buna bağlı olarak oluşan soğuk-sıcak hassasiyeti, çene eklemine aşırı yük binmesinden dolayı eklem hastalıklarının oluşması, çevredekilerin çıkan seslerden rahatsız olması gibi sorunlara yol açar.
Diş yapısı bozuk kişilerin nedenleri arasında, genetik hastalıkların, hormonal bozuklukların veya dişler çıkmadan önce edinilen enfeksiyonların sayabiliriz. Bunun yanı sıra ağız travması (yaralanmaları) sonucu oluşan kırıklar veya ufalanmalar nedeniyle de dişlerde şekil bozukluğu olabilir.
İlgili 22 soru bulundu
Pek çok insanda görülebilen çene ağrısı farklı nedenlerden kaynaklanabiliyor. Stres, dış sıkma, sürekli aynı tarafla çiğnemek, sakız çiğneme ya da kalem ısırma benzeri sebeplerden dolayı çene ağrısı oluşabiliyor.
2 – Çocuklarda Çene Eklemi Ağrısı için Hangi Bölüme Gidilmeli? Genel olarak çene eklemi ağrılarına ortodonti, yani diş doktoru bakar.
Çiğneme esnasında zorluk çekiyorsanız, Boynunuzda ağrılarınız oluşuyorsa, Kulaklarınızda çınlama, baş dönmesi gibi problemler yaşıyorsanız ve eğer bu sorunlardan en az üç tanesine sahipseniz, çene eklemi rahatsızlığınızın olabileceğini göz ardı etmemeli ve en kısa zamanda bir diş hekimine başvurmalısınız.
Ağzınız kapalıyken dişleriniz tam olarak üst üste gelmelidir. Bununla birlikte, çok az insan böyle ideal dişlere sahiptir, ilgili istatistiklere göre sadece yirmide biri. Çoğu insan için ya tek tek dişler yanlıştır ya da tüm çene yanlış hizalanmıştır.
Çene yapısı bozukluklarının sebepleri arasında en çok görüleni Genetik geçiştir. Çene yapısı bozuklukları anne, baba veya çok yakın akrabalardan birinde de görülmektedir. Bunu dışında küçük yaşta geçirilmiş çene ve yüz travmaları, kazalar, bu bozukluklara sebep olabilirler.
Kullanılabilecek aparatlar, ameliyat olunmasına gerek bırakmayacak şekilde üst çenenin genişlemesine yardımcı olabilir. Bu tür durumlarda ilk olarak ameliyatsız yöntem uygulanır. Dişlerde yaşanan çarpıklık ve kaymalar sonucunda, üst çenede dişlerden kaynaklı bir daralma ortaya çıkabilir.
Sakız, çene belirginliğini artırmanın en kolay ve en bilinen yollarından biridir. Doğrudan çene kaslarını çalıştırmasa da çene kemiğini kaplayan yanaklarını çalıştırır. En iyisi de bunun oldukça eğlenceli bir şey olmasıdır, böylece bunu alışkanlık hâline getirmen için çok da uğraşman gerekmez.
Çene eklemi hastalıkları genetik değildir. Fakat çok küçük yaşlarda temeli atılabilir. Ortodontik bozukluklar, küçük yaşlarda başlayan parafonksiyonel alışkanlıklar, postür bozuklukları çene eklemi hastalıklarının çok erken yaşta başlamasına neden olabilirler.
Ortodonti tedavisi; dişlerdeki konum bozukluklarını diş telleri ile belirli bir periyotta düzelten diş hekimliği tedavisi olarak bilinir. Ortodonti tedavisi bununla birlikte çene kemiklerinin kafa kaidesine ve birbirlerine göre olan konum bozuklukluklarını da düzeltir. Ortodonti tedavisi aslında çene ortopedisidir.
Bilindiği üzere ortodonti tedavisi; diş telleri kullanılarak dişlerdeki yerleşim bozukluklarının hekim kontrolünde düzeltilmesini içerir. Öte yandan ortodonti tedavisi ile çene kemiklerinin birbirlerine ve kafa kaidesine olan konumundaki bozukluklar da giderilebilir.
İdeal çene pozisyonu burun tabanından, aşağı doğru çizilen dik hayali bir çizginin 2-3 mm gerisinde olmalıdır 2-3 mm den daha fazla geriye sapmalar zayıf çene, tersi de kuvvetli çene olarak kabul edilir.
Dişler, doğru konuşmayı sağlamak için önemlidir ve eksik dişler, konuşma bozukluğuna yol açabilir. Özellikle ön dişlerin eksikliği, “f”, “v” veya “s” gibi sesleri doğru bir şekilde oluşturmayı zorlaştırabilir. Ayrıca, diş kaybı, kişinin özgüvenini de etkileyebilir ve sosyal hayatında olumsuz bir etki yapabilir.
Her insanın doğuştan kendisine has bir çene yapısı bulunmaktadır. Bazı insanlarda çene yapısı zamanla değişip farklı bir yapı ortaya çıkarmaktadır. Alt çene normal olup üst çenenin fazla gelişmesi veya alt çenenin belirlenenden az olması alt çene geriliğine neden olmaktadır.
Ergenlik dönemini tamamlamamış çocuklarda, bu tür vakalar için çeneye uygun fonksiyonel apareylerle tedavi yöntemleri uygulanır. Sonrasında ise sabit ortodontik tedavi uygulanır. Erişkin bireylerde ise bu problemler sabit ortodontik tedavi ile çözülür.
Bir dirseğinizi masaya yaslayarak destek alın ve aynı eliniz ile alnınızı kavrayın. Ağzınızı ağrı sınırında açabildiğiniz kadar açın. Parmaklarınız ile ağız açıklığını biraz daha arttıracak şekilde çeneyi aşağı doğru çekin. Çene kaslarınızda oluşan gerginliği 5-10 saniye koruyun ve hareketi 10 tekrar yapın.
Türkiye'de çene ucu törpüleme fiyatları 2023 yılında tek çene 10.000 TL ile 15.000 TL civarında, çift çene ameliyatı fiyatları ise 15.000 TL ile 30.000 TL fiyat aralığında değişmektedir.
Ağrının nedeni, çene ekleminde bulunan kapsül duvarına yapılan basınçtan kaynaklanır. Çene çıkmasında ağrı haricinde eklemlerden gelen seslerle de anlaşılabilir. Tek taraflı çene çıkığı durumunda yüzün alt tarafında bir asimetri oluşur. Çene çıkması durumlarında acil olarak diş hekimine gidilmesi gerekir.
Çene ekleminde geçmeyen ağrı, hassasiyet veya hareket kısıtlılığı olması durumunda fizik tedavi doktoruna başvurmanız gerekir.
Çene Kayması Olduğunu Nasıl Anlarız? Belirli bir problem yokken de çene çıkması yaşanabilir. Tek ya da çift taraflı olabilmektedir belirleyen özellik ise ağzın kapatılamaması ve duyulmakta olan güçlü eklem sesidir. Çene kaymasında ani ve keskin hareket esnasında acı veren hareketin bitmesiyle devam eden ağrılar vardır.
Çenede oluşan ağrı için hangi doktora gidilmelidir? Çenemde Ağrı Var Hangi Doktora Gitmeliyim? Çenede oluşan ağrı için gidilmesi gerek en doğru hekim bir diş doktoru olmalıdır. Ağız içi ve dişler ile ilgili bir problem olabileceği düşünülerek en başta diş hekimine gidilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri