Turbo Şarj Arıza Yaparsa Motora Zarar Verir Mi? Genel olarak bakıldığında bu sorunun cevabı zarar vermediği şeklindedir. Ancak biraz daha değinmek gerekirse öncelikle turboda meydana gelen bir arızanın motorun yanma veriminde düşüş meydana getirdiğini söylemek gerekir.
Turbonun arızalanması,
Motordaki yanma verimini düşürür, motor çekişi düşer, yakıt sarfiyatı artar. Turbo arızası motora direkt olarak ciddi zarar vermez fakat, yetersiz hava beslemesi ve kötü yanma, motorda titreşimli çalışmaya sebep olacağından, piston-biyel-supap sistemi üzerinde olumsuz etkisi olacaktır.
Turbo arızası, turbonun düzgün çalışmadığı zamandır. Bu, birçok farklı nedenden dolayı olabilir, ancak en yaygın olanı turbodaki bir arızadır. Turbo arızalanırsa, araba hızlanamaz. Bu aynı zamanda otomobilin motoru tasarlandığı şekilde kullanamayacağı anlamına da gelir.
Taban fiyat ile örnek verecek olursak turbo revizyon maliyetlerinin 800-1000 lira bandından başladığı söylenebilir. Bu sayede arızanız sıfır turbo fiyatının dörtte/beşte bir maliyetine çözülebilmektedir.
İlgili 19 soru bulundu
- Aracın yaşı ve kilometresi: Her ne kadar turbolar aracın kullanım ömrü boyunca dayanacak şekilde tasarlanmış olsalar da zamanla aşınmaları ve arıza çıkarmaları mümkündür. Bir turboşarj tipik olarak 150.000 ila 250.000 kilometre arasında sorunsuzca kullanılabilir.
Turbonun servise ulaşmasının ardından ortalama 1 ya da 2 gün içerisinde daha doğrusu servis yoğunluğuna göre turbo değişimi gerçekleştirilir.
Turbo Arızası Nasıl Kontrol Edilir? Turbo motorlu araçlar arızalandığında bazı belirtiler sürücüler tarafından fark edilebilir. Örneğin; araç yakıt tüketimi artar, turbodan ıslık sesi yükselir, rampalarda performans düşüklükleri meydana gelir. Bu belirtilerin dışında araçta arıza ışığı yanar ve yağ dumanı oluşur.
Turbo arızası sonucunda oluşan boşluktan yağ sızabilir. Sızan yağ, turbonun bastığı hava ile birlikte yanma odasına gönderilir ve araç yağ yakmaya başlar. Yağ sızıntısı zamanla artar ve motor yağı yakıt olarak görür.
Turbolarda meydana gelmesi muhtemelen arızaları ve sebeplerini anlamak için öncelikle araçlarda turbo ne zaman devreye girer konusuna bakmak gerekiyor.Bu her ne kadar aracın modeline ve yaşına bağlı olarak değişim gösteren bir durum olsa da ortalama 1500 ila 1750 devir sonrasında turbo devreye giriyor.
Turbo arizali oldugu zaman aracin yağ yakması gayet normal. İşinin ehli ve yeterli donanima sahip bir ustaya gitmende fayda var. Turbo temiz hava emiş Tribun yatağına yağlama yapılır.
Turboya sahip bir aracınız varsa bu aracınızın turbo bakımı, aracınızın kullanım aşamasında başlamaktadır. Turbo-şarja sahip aracınız çok yüksek motor devirlerinde çalışmasından dolayı bu durum motor yataklarında aşınmaya neden olarak, yıpranmaya, bozulmaya, otomobil performansının olumsuz etkilenmesine neden olabilir.
Turbo değişsede revize olsada yağ + filtre değişir.
Turbo hava emişinin yetersiz olması, egzozdan siyah duman çıkmasını sağlayabilir. Çünkü gönderilen yakıta karşılık yeterli hava yanma odasına gidemeyecektir. Bu da zengin hava-yakıt karışımının bozulduğu anlamına gelir.
Turbolu aracı yokuşlu bir yolda sürün. Aracı üçüncü vitese ve üç bin devire getirip gaza sonuna kadar basın. Eğer bariz bir ıslık sesi duyuyorsanız, bu turboda ciddi bir sorun olduğuna işarettir. Islık sesi duyduğunuz turbolu aracın ya turbo ömrü bitmiş yada ömrünün bitmesine çok az bir zaman kalmıştır.
Turbonun devre dışı kalması gibi birşey teknik olarak mümkün değil. Turbo biraz dönüp biraz dönmeme gibi birşey yapamaz. Aracınızda yakıt sistemi yada sensörlerle ilgili bir problem olabilir. Turbonun devre dışı kalması gibi birşey teknik olarak mümkün değil.
1- Turbodan Ses Gelmesi (ıslık sesi / ötme) : En çok karşılaşılan şikayetlerden bir tanesidir.Turbo balansının bozulduğuna işarettir. Sesin turbodan geldiğine emin olunarak ivedilikle turbo sökülüp tamir edilmelidir. Gecikme turbonun dağılmasına ve masrafın katlanmasına neden olacaktır.
En zorlu koşullara dayanacak nitelikte üretilen turbolarda bulunan türbin kanatçıkları, dakikada 60-100 bin devirle dönmektedir. Aşırı sıcak bir ortamda dönen turbo mili yağsız kaldığı taktirde arıza oluşumuna sebep teşkil etmektedir. Milin yataklara sürterek aşınmaması için yağın eksik edilmemesi gereklidir.
Sıkça sorulan bir soruydu cevap vermek istedim Turboda boşluk varmı hava filitresinden gelen hortumu sökün içindeki mili parmağınız ile oynatın sağa sola yukarı asaya ileriye geriye çok fazla boşluk varsa turboda sıkıntı var demektir İntercoole giden hortumu sökün içinde yağ varsa turbo yağ basıyor anlamına gelmektedir ...
Sadece turbonun motora ve çekişe katkısı belli bir devirin üzerinde başlar ve arçata hissedilir bir çekiş, ivmelenme olur. Bu durum yanlış algılanarak turbo devrde, devrede değil gibi bir şehir efsanesine yol açmış durumda. Turbonun devreye girmesi çıkması diye bir durum yoktur. Turbo herzaman devrededir.
Turbo dizel araç kullanırken dikkat etmeniz gereken önemli bilgiler; Turbo dizel motora sahip olan araçlar gaz verilerek ısıtılmamalıdır. Hava iklim koşullarına göre 30 - 90 saniye arasında rölantide çalışması ondan sonra yola çıkılması. Diğer önemli nokta ise motor soğukken yüksek devirde kullanılmamalıdır.
Diğer bir yolu ise daha basit bir sistem olan turbo sistemidir. Turbo sistemi motorun daha çok yakıt ve hava karışımını yakmasını sağlar. Turbo sisteminin normal etkisi kare başına 6 ya da 8 psi basınçtır ve %30-%40 arası güç artışı sağlar.
Bakım zamanı
Motor yağlarının kullanım süresi genellikle 7.500km-30.000km aralığında değişir. Turbo sistemlerde kullanılması şart olan yarı sentetik veya mümkünse tam sentetik motor yağları ise genellikle 15.000km-30.000km arasında kullanım süresine sahiptir. Motor yağlama sistemi nedir?
Revize fiyatı tuzluysa iyi bir yan sanayi turbo da takılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri