Çene, başın üstünden geçecek şekilde çenenin etrafından sarılmış bir mendil, kravat veya havlu ile sabit tutulmalıdır. Şişme varsa, azaltmak için soğuk kompres uygulanmalıdır. Derhal bir hastanenin acil servisine gidin veya diş hekiminizi arayın.
Çene Kırığının Belirtileri Nelerdir? Çene kırığı oluşan hastalarımızda çenede şişkinlik, yemek yemekte zorluk, dişlerde sallanma ve ağız içinde kanama görülebilir. Hasta ağzını rahatlıkla kapatamayabilir. Kırık oluşan bölgede ciltte şişkinlik ve morarmalar görülebilir.
Çene Kayması Olduğunu Nasıl Anlarız? Belirli bir problem yokken de çene çıkması yaşanabilir. Tek ya da çift taraflı olabilmektedir belirleyen özellik ise ağzın kapatılamaması ve duyulmakta olan güçlü eklem sesidir. Çene kaymasında ani ve keskin hareket esnasında acı veren hareketin bitmesiyle devam eden ağrılar vardır.
Bir dirseğinizi masaya yaslayarak destek alın ve aynı eliniz ile alnınızı kavrayın. Ağzınızı ağrı sınırında açabildiğiniz kadar açın. Parmaklarınız ile ağız açıklığını biraz daha arttıracak şekilde çeneyi aşağı doğru çekin. Çene kaslarınızda oluşan gerginliği 5-10 saniye koruyun ve hareketi 10 tekrar yapın.
İlgili 21 soru bulundu
Sakız, çene belirginliğini artırmanın en kolay ve en bilinen yollarından biridir. Doğrudan çene kaslarını çalıştırmasa da çene kemiğini kaplayan yanaklarını çalıştırır. En iyisi de bunun oldukça eğlenceli bir şey olmasıdır, böylece bunu alışkanlık hâline getirmen için çok da uğraşman gerekmez.
Çiğneme esnasında zorluk çekiyorsanız, Boynunuzda ağrılarınız oluşuyorsa, Kulaklarınızda çınlama, baş dönmesi gibi problemler yaşıyorsanız ve eğer bu sorunlardan en az üç tanesine sahipseniz, çene eklemi rahatsızlığınızın olabileceğini göz ardı etmemeli ve en kısa zamanda bir diş hekimine başvurmalısınız.
Travma sonucu çenede hafif bir hasar oluşursa bu durum kendiliğinden iyileşebilir. Ancak daha ciddi kırıkların ve dislokasyonların (çıkmaların) olduğu durumlarda ise cerrahiye ihtiyaç duyulabilir.
İnsanlarda oluşan çene ağrıları, çene düşmesi, kilitlenmesi ve düşmesi durumlarında eklem uzmanı diş hekimlerine gidilmelidir.
Oysa ki çene eklem sorunu, Çene Cerrahisi Uzmanı diş hekimlerinin branşıdır ve doğru teşhis sonrasında sorun, çeşitli tedavi yöntemleriyle çözülebilmektedir. Bazı durumlarda ise, kulak burun boğaz, psikiyatri, nöroloji ya da fizik tedavi branşlarından da destek alınmaktadır.
Yüzün burun gibi çıkıntılı olan kemiklerinden olan mandibula yani alt çene kemiği sıklıkla yumruk darbelerine bağlı olmak üzere kırılabilmektedir. Genellikle tek taraftan alınan darbe kemikte hem darbe alınan noktada hem de darbenin karşı tarafında basıncı karşılayan noktada kırığa yol açar.
Bu bölge kırıkları eğer tedavi edilmezse yüzde şekil bozukluklarına sebep olabilir. Bunun yanı sıra; göz çevresi kemiklerindeki kırıklar gözde hareket kısıtlılığı, çift görme hatta görme kaybına sebep olabilir. Alt ve üst çene kemiklerinin kırıkları ısırma ve konuşma fonksiyonlarında bozukluklara neden olabilir.
Çene kırıklarının belirtileri arasında ağrı, şişlik, çiğnemede zorluk ve ağızda görülen kanamalar olabilmektedir. Bölgeye göre değişkenlik gösteren çene kırıkları, üst çenede meydana geldiği takdirde yüzde de şişme görülebilir.
Çeneye alınan darbe ve yaralar:Çeneye yüksek baskı uygulanması ya da çene eklem bölgesine darbe almak, çene kemiğinin eklemlerinden ayrılmasına neden olabilir. Bu gibi durumlarda çene ile eklem birbirinden ayrılır ve çene kaymaya başlar.
Çene kırıkları, ağır darbe sonucu oluşan kırıklardır. Hiç zaman kaybedilmeden çene cerrahına başvurulmalıdır. Hastanın kırık öncesi durumuna dönebilmesi için, kırık parçalar eski yerine getirilir, hizalanır ve kaynaşması için teller, plak, vida, protez veya özel splintler kullanılarak doğru konumda sabitlenir.
Çene kırığının tedavisi mümkündür ve bu nedenle hiç zaman kaybedilmeden çene cerrahına başvurulmalıdır. İlk yardım yapıldığı sırada, çenenin kesinlikle hareket ettirilmemesi gerekir. Hastanın kırık öncesi durumuna dönebilmesi için; Kırılan parçalar hizalanmalı
Ne yapmam gerekir? Ağız açmada zorluk yaşıyorsanız veya açma sırasında ağrı meydana getiriyorsa çene eklemi rahatsızlıklarından birinden şüphelenmek gerekir. Bu durumlarda ağzınızı zorlayarak açmaktan kaçının ve çene eklemi hastalıklarında eğitim görmüş diş hekimine tanı konulması için müracaat edin.
Çenede oluşan ağrı için hangi doktora gidilmelidir? Çenemde Ağrı Var Hangi Doktora Gitmeliyim? Çenede oluşan ağrı için gidilmesi gerek en doğru hekim bir diş doktoru olmalıdır. Ağız içi ve dişler ile ilgili bir problem olabileceği düşünülerek en başta diş hekimine gidilmelidir.
Massater botoxu, çeneye dolgu enjeksiyonları, çene implantları, çeneye yağ enjeksiyonu ve Ultherapy çene yamukluğu sorununda uygulayabileceğimiz işlemlerdir. Çene implantı ameliyatı çene bölgesi zayıf ve çenesi geride olan hastalara önerilir. Çene protezinin amacı zayıf olan çene yapısını güçlendirmek için yapılır.
Çeneden ses gelmesi durumu çenede bulunan eklem ve dişlerin yapısıyla alakalı bir durumdur. Ses genelde yemek yerken, sakız çiğnerken ve özellikle de esnerken gelmektedir. Ve hatta uzun süreli olduğu takdirde çenede çıkma dahi meydana gelmektedir. Arka dişlerin olduğu bölümden gelen ses, net bir şekilde duyulmaktadır.
Emel Bulut, çok sakız çiğnemenin çene diskini kaydırdığını ve çene gevşekliğine neden olduğunu bildirdi. Doç. Dr. Bulut, çene eklemi rahatsızlıklarının, çok sakız çiğneyenlerde daha fazla görüldüğünü söyledi.
Üstelik hassasiyetlerini sağlayan sinirler de ortaktır. Bu nedenle çene eklemine bağlı hastalıklarda ağrı kulakta hissedilebilir. Hastaneye kulak ağrısı ile başvuran hastaların bir kısmı aslında çene eklemi hastalıklarına sahiptir. Bu yazıda size bu hastalıklardan bahsedeceğim.
Trismus, çene kilitlenmesine neden olan çeşitli faktörlerden kaynaklanabilmektedir. En yaygın nedenleri arasında çene eklemi rahatsızlıkları, diş gıcırdatma, diş sıkma, çene kemiği kırıkları veya travmalar yer alır.
Çene eklemi rahatsızlığı, alt çeneyle üst çeneyi birbirine bağlayan çene eklemi ve bunu çevreleyen dokular arasındaki uyumun ani bir etkiyle ya da zaman içerisinde bozulmasıdır. Tedavi edilmediği takdirde çenenin kilitlenmesine kadar gidebilen ciddi semptomlar gözlenebilir.
Çene eklemi rahatsızlıkları, baş ve boyun kaslarının bir kısmı, ligamentler (kemikleri bir arada tutan sert bağ dokusu), dişler, yanak, dudak ve tükürük bezlerinden oluşan sistemi etkiler. Çene eklemi ile ilgili şikayetler sadece eklem bölgesinde değil çenelerde, göz, kulak, burun, boğaz bölgelerinde de olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri