Hurma çekirdeğinin direkt ağız yolu ile yutulması tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Soluk borusuna kaçan hurma çekirdekleri nefes almayı güçleştirebilir. O nedenle hurma çekirdeği mutlaka öğütüldükten sonra tüketilmelidir. Bu çekirdekler öğütüldükten sonra kahve yapılarak tüketilebilir.
Hurma çekirdeği, hurmanın kendisi kadar sağlıklı bir besindir ve yenmesinde bir sakınca bulunmaz. Hurma çekirdeğinin faydasını görmek için tüketilme şekli oldukça önemlidir. Çekirdekler parçalanarak kaynatılıp içilebileceği gibi öğütüp toz haline getirilerek de yenebilir.
Hurma çekirdekleri, böbrek ve karaciğerleri hastalıklardan korumaya yardım eder. Yapılan çalışmalar, hurma çekirdeği ekstraktının karaciğer ve böbrek toksinlerine karşı koruma sağladığını bildirmiştir. Antioksidan bakımından zengin olan hurma çekirdekleri, hastalıklara sebep olan serbest radikalleri temizler.
Uysal, şeker oranı yüksek meyveyi özellikle diyabet hastalarının dikkatli tüketmeleri gerektiğinin altını çizerek, "Belki ara öğünlerde tüketmeleri gerekir. Bunun dışında çok kullanıldığı takdirde reflü şikayetleri dediğimiz mide, bağırsak sisteminde bazen tıkanıklık, şişkinlik yapabilmektedir.
Uzmanlar, fazla cennet hurmasının karaciğer yağlanmasına, hazımsızlık, gaz, şişkinlik gibi rahatsızlıklara neden olabileceğini söyledi.
İlgili 23 soru bulundu
Çünkü tamamen olgunlaşmış bir Trabzon hurmasının 100 gramında yaklaşık 13 gram kadar şeker bulunuyor. Böyle yüksek bir oranda şekere sahip olduğu için de meyvenin açken yenmemesi tavsiye ediliyor. Bunun sebebi de tabii ki yine kan şekerinin hızlı yükselmesine neden olması.
Bu gruptaki çeşitlerin yakınında tozlayıcı özelliği olan bir çeşit varsa veya kendini tozlayabiliyorsa tozlaşma sonucunda meyvelerde çekirdek oluşur. Böylece meyve et rengi kahverengiye dönüşür ve kendine has, burukluğu olmayan tatlı bir meyve meydana gelir. Üç çekirdek bile meyvenin burukluğunu tamamen giderebilir.
Ayrıca lif ve iyi yağ içeriğinin yüksek olmasından dolayı, kabızlık şikayetini ortadan kaldırarak, mide ve barsak sistemini rahatlatmaktadır.
Antraknoz hastalığının (Colletotrichumspp. -Mantar) oluşturduğu hasar sürgünlerde, yapraklarda ve meyvelerde görülür.Sürgünlerde, ortasında hafif bir çöküntü olan siyah lezyonlar oluşur. Sürgünler sertleştikçe lezyonlar da siyaha dönerek kahverengiye döner ve çatlar. Şiddetli ise sürgün ölür.
Amino Asit İçeriği İle Cinsel Gücün Artmasına Katkıda Sağlayabilir. Klinik çalışmalar ayrıca hurmanın cinsel güce faydaları bulunduğuna işaret eder. Meyvenin içerisinde yer alan amino asitler, doğal afrodizyak işlevi görür. Bu yönü sayesinde özellikle erkeklerde cinsel dayanıklılığı artırdığı yönünde görüşler bulunur.
Özellikle sindirim sisteminde bulunan ağız, boğaz, yemek borusu, mide ve bağırsakların daha sağlıklı çalışmasını destekler. - Uzmanlar zeytin çekirdeğini yutan kişilerde basur gibi makat hastalıklarının riskinin azaldığını vurguluyor. - Zeytinin içerdiği anti-bakteriyel etkinin iki katı zeytin çekirdeğinde mevcuttur.
Kabuğu ince, içyapısı jöle kıvamında olan bu meyvenin açılan çekirdeklerinin içinde kaşık, çatal ya da bıçağı andıran minik bir görüntü karşılar bizi. Bunu bilen insanlar, bu şekillerin anlamlarından kışın nasıl geçeceğiyle ilgili tahmin yürütür. Çatal, kışın daha hafif geçeceğini ve ılıman bir havayı işaret eder.
Trabzon hurması önemli bir lif kaynağıdır. 100 gram cennet hurması içeriğinde 3,6 gram lif bulunur. Zengin lif kaynağı olan cennet hurması, mide ve bağırsak sağlığını destekler. Kabızlığa ve ishale iyi gelir.
ENFEKSİYONDAN HURMA ÇEKİRDEĞİ İLE KORUNUN
Hurma çekirdeği özellikle mevsim geçişlerinde artan enfeksiyon hastalıklarına karşı koruma sağlar. Patojenik virüslere karşı antiviral koruma olarak görev yapar. Birçok viral enfeksiyon tipinin tedavisinde ve önlenmesinde önemli rol oynar.
Hurma bağışıklık sistemini güçlendirir, sindirimi kolaylaştırır, fakat aşırı ve çekirdeği ile tüketildiği takdirde sindirimi zorlaştırır, kabızlık yapabilir ve zamanla taşlaşarak mide- bağırsak sisteminde tıkanmaya yol açabilir.
Cennet Hurması Zararları Nelerdir? Cennet hurması insan sağlığının korunması için oldukça önemli bir meyvedir. Ancak çok fazla tüketildiği zaman bütün besinler gibi aşırı tüketmekten kaçınılmak gerekir. Cennet hurması fazla tüketildiği zaman içeriğindeki yoğun meyve şekeri sebebi ile şekeri çıkartabilir.
Hurmanın içerisinde bulunan bu şeker kan şekerini hızla yükselten glikozdan farklı olarak meyve şekeri früktozdur. Bu da hem kan şekerini dengeler hem de tansiyonun düşmesini önler. - Aç karnına tüketilen 2 hurma bağırsak parazitlerini döküyor. - Hazımsızlık, problemlerinin giderilmesini sağlıyor.
trabzon hurmasina sekil olarak benzeyen, fakat daha kucuk ve olgunlastiginda siyah renkte olan bir meyvedir. karadeniz yoresinde yetisir. bunun agaci 7 metreden yuksek olabilir. bu hurmalarin yol actigi gaz cok kotu kokar. bunun icin osuruk hurmasi denir.
Cennet hurması, kabuğuyla birlikte yenilen meyvelerden biridir. Ancak meyve olgunlaştığında kabuğu sertleşir ve yenmesi zorlaşır. Cennet hurmasını kabuğunu soymak istiyorsanız, sıcak suya daldırıp çıkartın. Ardından maşa yardımıyla kabuğunu soyabilirsiniz.
Trabzon Hurması Neden Ağzı Uyuşturur? Hurma cinsleri tatlı ve buruk şeklinde ikiye ayrılabilir. Trabzon hurmasının en güçlü içeriği olan tanen, olgunlaşmamış tüm hurmalarda mevcuttur. Bu sebeple olgunlaşmamış trabzon hurması tüketirken, ağız burkan bir tat alırız.
Günlük bir adet cennet hurması tüketilmesi C vitamini ihtiyacının tamamını karşılar. Zengin A vitamini içeriğiyle de göz sağlığını koruyucu etkileri bulunur.
Nebî -sallâllâhu aleyhi ve sellem- hurmayı çok sever, tek adetle yer ve çekirdeğini baş ve orta parmaklarıyla tutar ve çıkarırdı. Yine yaş hurmayla acuru birlikte yedikleri olurdu: “– Kim her sabah yaş hurmadan aç karnına yedi tane yerse, o gün ona zehir yahut sihir zarar vermez.” buyurmuşlardır.
Ramazan'a özel lezzetler arasında yer alan hurmanın böbrek hastaları tarafından dikkatli tüketilmesi gerekiyor. Hurmanın içinde yüksek oranda yer alan potasyumun fazlalığı böbrek hastalıklarında ani kalp durmalarına neden olarak hayati tehlikeye yol açabiliyor.
100 gramında 3,6 gr lif içeriği ile lif açısından zengin gıdalar arasında yer alır. Lifli yiyecekler bağırsak çalıştırıcı oldukları için metabolizmayı hızlandırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri