Yumurta kabuğu protein ve kalsiyum içeren yapısı sayesinde, kemik sağlığını da korumaktadır. Birçok kemik onarıcı ve eklem onarıcı ilaçların içinde kullanılan yumurta kabuğu, kas ve kemik sağlığını yakından ilgilendirmektedir.
Yumurta kabuğu nasıl tüketilmeli? Yumurta kabuğu tozu besinlere veya içeceklere ilave edilerek kullanılabiliyor. Hatta ekmek, makarna, spagetti, pizza ve pişmiş et, üzerine yumurta kabuğu tozu serpmek için ideal! Kendi yumurta kabuğu tozunuzu kendiniz hazırlayabilirsiniz.
Yumurta kabuğunun zarı doğal bir polimerdir. Farklı ve faydalı bileşenleri içerir. Bu sayede kireçlenme problemine en iyi gelen besindir.
Yumurta kabuğu tozunun üzerine limon sıkılıp eritildikten sonra salatalara katılabilir. Ya da bir baharat gibi direk yiyeceklerin üzerine dökülebilir.
Yumurta kabuğu yüksek oranda kalsiyum içermektedir. 1 tatlı kaşığı yumurta kabuğu 800-1000 miligram civarında kalsiyum ihtiva etmektedir. Bu özelliği sayesinde kemik ve diş sağlığına önemli faydaları vardır. Kemik erimesinin önüne geçer.
İlgili 20 soru bulundu
Uzmanlar, "Yumurtanın kabuğunu sakın atmayın ve günde bir çay kaşığı yumurta kabuğu yiyin." diyor.
Yumurta kabuğu zarında yüksek oranda protein bulunur.
Bu protein kaynağı eklemlerde oluşan kireçlenmeyi önlemektedir. Yumurta kabuğu zarı kireçlenme probleminin doğal çözümlerinden biridir.
Yumurta kabuğu kalsiyumu ve D3 vitamini takviyesiyle yapılan çalışmalarda kemik yoğunluğu ölçümlerinde artışlar gözlemlenmiştir. Bu nedenle de osteoporoz (kemik erimesi hastalığı) riskini azaltmaya yardımcı, iyi bir kalsiyum kaynağı olarak güvenli bir şekilde günlük beslenmeye eklenebilir.
Faydası inanılmaz... Kemik erimesi, başta yaşın ilerlemesi olmak üzere çeşitli nedenlerden dolayı ortaya çıkan ve günlük hayatı olumsuz etkileyen bir hastalıktır. Fakat bu hastalıktan korunmak sandığınız kadar zor değildir. Yumurta kabuğu ve limon ile kemik erimesine son verebilirsiniz.
Diz kireçlenmesinin bir diğer tedavi yöntemi de fizik tedavidir. Bu süreç hastanın durumuna özel olarak planlanmakta ve genellikle sıcak, soğuk uygulamaları, masaj, hidroterapi, elektroterapi gibi yöntemler ile semptomların önüne geçilmektedir. Kıkırdak yapıtaşlarını içeren ilaçlar hastaya uygun şartlarda verilebilir.
Spor yapmak ve yürümek, hareketsiz yaşamı önleyerek kireçlenmenin önüne geçmektedir. Günümüzde bireylerde meydana gelen hareketsiz yaşam biçimi, yaşlıların yanı sıra gençlerde de kireçlenme görülmesine neden olmaktadır. Gerekli mineral desteği sağlanmalı ve kilo dengesine önem verilmelidir.
Yumurta kabuğunu potansiyel bakterilerin ölmesi için öncelikle kaynatmak, ardından da 200 F (93 ºC) derecede 10-15 dakika fırında pişirmek gerekiyor.
Yumurtayı kaynattığınız su içerisinde yumurtanın kendisinde bulunan kalsiyumdan daha fazla kalsiyum içerdiği söyleniyor. Bu nedenle kaynatılan yumurtanın suyunun kemik erimesi ve kemik ağrısı gibi rahatsızlıklara iyi geliyor.
YUMURTA KABUKLARINI SAKLAMAYI UNUTMAYIN
Bu kabukları buzdolabında hatta buzlukta en az 10 adet birikene kadar saklayın. Sıcak ortamda kalmaları kabukların zamanla bozulup kokmaya başlamasına neden olacağından dikkatli olunmalı.
Kalsiyum: Kemikler için lokomotiftir. Kalsiyum içeren besinler; süt ve süt ürünleri, soya fasulyesi, fıstık, ceviz, badem, lahana, brokoli, koyu yeşil yapraklı sebzeler, balık, kurutulmuş meyveler, kuru baklagillerdir. A vitamini: Kemik gelişimine ve büyümesine katkısı oldukça fazladır.
Kemik erimesini önleyen yiyecek ve içecekler:
Günde 2 bardak kadar süt veya yoğurt tüketilmesi faydalıdır. Peynir ve diğer süt ürünleri de kalsiyumdan zengindir. - Yeşil yapraklı sebzeler kalsiyumdan zengindir. Yeşil sebzeler ve meyveler bol tüketilmelidir.
Peynir ve diğer süt ürünleri kalsiyum bakımından zengindir. Bunun yanı sıra yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller, kuruyemiş, D vitamini içeren gıdalar ve tahıl bakımından zengin besinler de kemik ermesinden korunmak için mutlaka tüketilmesi gereken besinlerdir.
Güçlü bir kalsiyum deposu olan yumurta kabukları toz haline getirildikten sonra içeceklerin içine katıldığında kemiklerin güçlenmesine yardımcı olur. Özellikle gelişme çağındaki çocukların güçlü bir iskelet sistemine sahip olması için düzenli olarak yumurta kabuğu tozu tüketmesi tavsiye edilir.
EKLEM VE BAĞ DOKUSUNA YARDIMCI OLUR
Yumurta kabuğunun altındaki ince zar yapısı, I ve V tipi kolajen, glukozamin sülfat, kondroitin sülfat ve amino asitlere benzer besin öğeleri bakımından zengindir. Bunlar eklem ve bağ doku sağlığı için faydalıdır.
Yapılışı: Kurumuş yumurta kabuklarını mutfak robotundan geçirin ya da bir havanda döverek toz hale getirin. Kabuklar toz hale geldikten sonra içine 1 yumurtanın akını ekleyip iyice karıştırın. Temiz cildinize sürün ve 15 dakika bekledikten sonra ılık su ile durulayın.
Kireçlenmenin tam iyileşme sağlayan kesin bir tedavisi yoktur ancak belirtileri yönetmek için farklı seçenekler mevcuttur. Doktorlar, eklemlerdeki ağrı ve iltihabi durum için ilaç reçete eder. Fizik tedavi ile belirtilerin hafiflemesi sağlanabilir. Bazı hastalarda cerrahi işlem gerekebilir.
Kullanımı giderek yaygınlaşan yumurta kabuğu zarı TİP 1, TİP 5 ve TİP 10 kolajen yönünden zengin kolajen kaynağı olarak bilinir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri