Gece yapılan ağır bir ağırlık antrenmanında bir zararı yoktur önemli olan antrenmanı yapacak kadar enerjik ve zinde olmamız. Bunun sonucunda da ağırlık antrenmanlarının asıl getirisi olan kas kazanımın yanı sıra vücudu zinde tutma, depresyon seviyesini azaltma gibi artıları da mevcuttur.
Spor yapmanın gece geç saatlerde aslında önerilmemesinin nedeni; gece vücudun dinlenme zamanının başlıyor olmasıdır. Vücudun tüm fonksiyonları yavaşlar ve kendini uykuya hazırlar. Bu süreç içinde spora başlanırsa, vücut yeniden harekete geçip dinçleşecektir.
İşte farklı saatlerde yapılan spora vücudumuzun verdiği farklı tepkiler... Yaptığınız antremanlarda vücudunuzun spora verdiği tepkiler çok önemlidir. Sabah, akşam, öğlen veya öğleden sonra yani istediğiniz vakitte spor yapabilirsiniz. Spordan alacağınız verim pek değişmeyecektir.
Akşam ve gece saatlerinde yapılan spor aktiviteleri ise, vücudu rahatlatmak, uyku rutinini düzene sokmak ve daha kaliteli bir uyku çekmek açısından son derece etkilidir. Ancak akşam sporu aktivitelerinden bu şekilde verim alabilmek için, yapılan spor aktivitelerinin temposu ve süresi son derece önemlidir.
İnsanların önemli bir kısmı, uyku problemleri yaşayabilecekleri korkusuyla akşam ve gece saatlerinde egzersiz yapmaktan kaçınıyor. Uyku ve egzersiz üzerine yapılan bazı çalışmalar, düşük yoğunluklu olmak şartıyla yatmadan evvel 20 dakika önce yapılan egzersizin bile uykuya dalma sürecini güçleştirmediğini gösteriyor.
İlgili 23 soru bulundu
Kendinizi spor yapmak için bir kalıba sokmanıza gerek yok sabah diliminde de akşam diliminde de egzersiz size çok büyük verim sağlayacaktır. Özellikle alışkanlık haline getirebildiğin zaman ne zaman yaptığınınız hiçbir önemi kalmayacaktır.
Her sporcu her gece 7-9 saat mutlaka uyumalı. Üst düzey sporcular ise her gece en az 9 saat uyumalı ve buna antrenmanları, beslenme düzenleri kadar önem vermeli.
Ancak uykuya dalmadan son 1 saat içerisinde yapılan egzersizler önerilmemektedir, bu süre içindeki egzersizler uyku kalitesini düşürebilir veya uyku süresinde artışa neden olabilir. Bunun sebebi kalp hızı, kan basıncı ve vücut sıcaklığının uykuya geç adapte olması olabilir.
Yapılan araştırmalara göre depolanmış yağları yakmak en ideal zamanın sabahın erken saatleri aç karna yapılan spor olduğu söylenmekte. Glikojen depoların antreman sırasında azsa yağ yakımınız daha fazla olur. Sabah kahvaltı öncesi yapılan kardiyo egzersizi veya hiit antrenmanı yağ yakımını hızlandıracaktır.
Sabah sporu yaparken bunlara dikkat etmeyi unutmayın: Sabah sporu yapmadan önce mutlaka esneme hareketleri uygulanmalıdır. Sabah sporuna, uyandıktan 15- 20 dakika sonra başlamaya özen gösterilmelidir.
10. Akşam sporundan sonra saatin çok geç olduğunu düşünenler ne yemeli? Hafif protein destekli bir beslenme yeterli olacaktır. Bol yeşillikli, az yağlı, ızgara tavuklu bir salata yada mevsim meyveleriyle hazırlanmış bir tabak size kaybettiğiniz enerjiyi ve proteini geri kazandıracaktır.
Akşam Saatlerinde Spor Yapmanın Faydaları Nelerdir? Akşam sporunun öğleden sonra 4 ile 5 saatleri arasında yapılması tavsiye edilir. Akşam yapılan sporun birçok faydası vardır.
Hafta oyunca egzersiz yapmak belirli bir güce kavuşmanızı sağlarken kalbinizi, kemiklerinizi korumaya yardımcı olur. “Spor kaç günde bir yapılmalı?” sorusuna 'her gün spor yapılabilir' cevabı verilebilir. Çünkü düzenli spor; kardiyovasküler sağlık, düşük kan basıncı, iltihap giderme ve güçlü kemikler sağlar.
Sporcunun yeterli süre ve kalitede uyuması antrenman sonrası iyileşme sürecinin hızlanması, yaralanma riskinin en aza indirilmesi ve bağışıklık sisteminin güçlü tutulmasını sağlar.
Gece geç saatlerde yapılan egzersizler, uyku kaliteniz üzerinde bazı olumsuz etkilere sahip. Bu sefer söz konusu egzersiz yapmanın sağlık adına ne kadar faydalı olduğu değil. Elbette size uyduğu sürece günün farklı saatlerinde yapmanız mümkün.
Aç karnına egzersiz yapmak, diğer adı ile oruçlu kardiyo; vücudun yağ deposu ile birlikte proteini yakıt olarak kullanmasına yol açar. Kasların yapı taşı olan ve egzersiz sonrasında kasları onarmak, güçlendirmek için ihtiyaç duyulan proteinin vücutta daha az kalmasına sebep olur.
Yaptığınız spor koşu, yüzme, bisiklet, kas geliştirme ya da HIIT kardiyo hangisi olursa olsun, spora başladığınız andan itibaren yağ yakmaya başladığınızı bilmelisiniz.
Günde 1 saat orta tempolu yürüyüş ile ayda 1-1,5 kilogram verilebilir. Düzenli olarak yapılan yürüyüş programına yeterli ve dengeli bir beslenme programı eklenirse ayda 3-4 kilogram verilmesi sağlanabilir. Günlük olarak yapılan 1 saat yürüyüş kalori harcamasını arttırarak zayıflamaya yardımcı olur.
Haftada en az bir kez uzun kardiyo egzersizi yapmalısınız. Belirli bir tempoda koşmak, yürümek ya da pedal çevirmek en etkili yağ yakma yöntemidir. Egzersizlerinizi yaparken kendinizi yeterince zorlamanız çok önemli, çünkü; vücudunuz uzun süreli antrenmanların büyük bir kısmında vücutta depolanan yağı kullanır.
Konunun uzmanları, haftada en az 4 gün 45 dakika spor yapmanın zayıflamak için yeterli olacağını yönünde görüş bildirir. Kilo vermek için öncelikle yapılması gereken vücuttaki fazla yağları yakmaktır. Yağların yakılabilmesi için en az 10-15 dakika spor yapılması gerekir.
DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ ÖNERİYOR
Dünya Sağlık Örgütü raporu göre yetişkin bir insanın haftada 150-300 dakika orta yoğunluklu bir aerobik fiziksel aktivite (yürüyüş, koşu, yüzme, kick boks, bisiklet, ip atlama vb.) yapılmasını tavsiye ediyor. Bu da günde yaklaşık 20 ila 40 dakika arasına denk geliyor.
Cengiz Köksal'a göre bunun yanıtı; evet. Kalp, şeker ve tansiyon hastalarının uyanır uyanmaz spor yapmaması gerekiyor. Tansiyon, şeker gibi kronik hastalıklarla beraber kalp-damar hastalarının, spor yaparken vücudunu dinleyip ve ona göre hareket etmeleri en doğru yöntem.
Yeterli uyku, karbonhidrat ve yağ isteğini durdurur. Yenilenmek ve vücudunuzu yağ yakımına hazırlamak için yedi, sekiz hatta dokuz saat uyumaya ihtiyacınız olabilir.
Yoğun bir spordan sonra kas depolarımız boşalır ve kaslarımız erimeye başlar. Bu nedenle 1-2 saat sonra yemek yerine spordan hemen sonra yenilmesi gerekir. Spor sonrasında vücut protein ve karbonhidrata ihtiyaç duyar. Ayrıca beslenmede çeşitlilik de kas kitlesini arttırmada yardımcı olabilir.
Sporu uykudan uyandıktan en az 4 saat sonra yapmalıyız. Öte taraftan gece geç saatte yapılan yüksek fiziksel aktivite uykuyu kaçırabilir. Bu yüzden egzersiz ne çok geç ne çok erken yapılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri