Yenilebilen bir meyve olan cennet hurması, ağaçta yetişir.
Trabzon hurması, genellikle çelik aşı yöntemi ile çoğaltılır. Ama bu aşıların köklenmeleri zor olduğu için genellikle aşılama yöntemi tercih edilir. Trabzon hurması ağacı, dikimden sonraki iki ya da üç yılda şekil budaması yapılır.
Meyvenin kendi çekirdekleri ayıklandıktan sonra, küçük bir yerde saksıya konularak çimlenmeye bırakılır. İlk aşamada saksının içine yerleştirilen temiz toprak, 15 dakika sulandırılır ve ardından çekirdekler toprağa gömülür. Hurma çekirdekleri nemli ortama ihtiyaç duyar.
Hasat Eylül sonu-kasım ortasında yapılır.
Açık kök Trabzon hurması dikimi için yaprak dökümü en uygun mevsimdir. Kasım ayı başından itibaren başlayan dikim zamanı Nisana kadar devam eder.
İlgili 33 soru bulundu
Sıcak bölgelerde yetişebilen bu bitkinin evde yetiştirilmesi için yeterli güneş alması gerekecektir. Hurmanın çekirdeklerinin çimlenmesi için gerekli koşulları sağladığınızda, 15- 20 gün sonunda çimlenmeye başlayacaktır.
Birçok hurma çeşidi tohumdan büyüyen ağaçlardan tescil edilmiştir. Küçük meyveli kara hurma (diospyros lotus) çekirdeğinden yetişen fidan yine fındık büyüklüğünde meyve verir.
Çekirdekten yetiştirilebilir ancak daha sıhhatli olması açısından kendi bünyesinden çıkan filizlerden(yavru) yetiştirilir. Bu yavrular bizzat ağacın gövdesinden çıkarlar ve belli bir zaman sonra yavru filiz sanki bir sezaryen ameliyatı gibi bir ameliyatla alınır, annenin yakınına bir yere dikilir.
Hurma Ağacı Kaç Yılda Meyve Verir? Hurma ağacı bakımı düzgün yapıldığında, ortalama 8 yılda büyür ve meyve vermeye başlar. Hurma ağacının ömrü ortalama 60-70 yıl, en fazla ise 110 yıldır.
Hava sıcaklığının 7 derecenin altına indiği zamanlarda ağaçlar kendisini korumaya alarak meyvelere besin elementlerini göndermemektedir. Bu yüzdende meyveler dökülür. Bu sebeple ihtiyaç duyulan besinler yaparak gübrelemesi yapılarak meyve dökümü önlenebilir.
Cennet hurması, kendi çekirdeklerinden yetişen bir ağaç çeşididir. Meyvenin içerisinden özellikle çıkarılan çekirdekler, önce saksıda veya küçük bir alanda çimlendirmeye bırakılmalıdır. Saksının içine konulan temiz toprak yaklaşık 15 dakika sulandıktan sonra çekirdekler toprağa ekilir.
Cennet hurması bebeklere 6 aydan itibaren verilebilir. Cennet hurmasını cam rendede rendeleyerek bebeğinize yedirebilirsiniz. Sonraki aylarda çatalla ezmek yeterli olacaktır.
Bir başka deyişle döllenmeyi artırmaktadır.Tozlayıcı olan trabzon hurması(Cennet Meyvesi) çeşitleride meyve vermektedir.Tozlayıcı olmadan da tek başına dikim yapabilirsiniz fakat ağaç başına alacak olduğunuz meyve miktarı düşecektir.
Alt tarafa toprak doldurun içine çimlendirmeyi düşündüğünüz çekirdeği yada tohumu koyun yerleştirin. Can suyunu verin. Şişenin üst tarafını koli bantı ile kapatın ve toprağın nemli kalmasını sağlayın. Bu yöntemle sadece Trabzon hurmaları cennet meyveleri değil bütün tohum ve çekirdekler çimlenecektir.
Cennet hurması ağacı aşılı açık kökleri ile birlikte toprağa ekilir. Cennet hurması ağacı genel olarak kasım ayının birinci ve ikinci haftasından itibaren ekilebilir. Ayrıca cennet hurması ağacı bölgelere ve rakıma göre nisan ayının son haftasına kadar da dikilebilir.
Sertken yenebilen (tadı buruk olmayan) çeşitler, meyveleriniolgunlaştırabilmeleri için diğerlerine göre daha fazla sıcaklık toplamına ihtiyaç duyar. Trabzon hurmaları yüksek hava nemi ister ve en kaliteli meyveler nemli bölgelerden elde edilir. Hava neminin az olduğu bölgelerde sulama yapılarak iyi ürün alınabilir.
Peygamber'in yanık bir hurma dalını dikmesiyle ağacın yeşerdiği hikaye olarak anlatılır. Bu yüzden Arapça yanık anlamına gelen “acve” hurmaya bugünkü ismi verir.
Lina: Cennetteki hurma ağacı, hurma fidesi anlamına gelir.
Hurma ağaçları kumlu, hatta killi toprakta bile yetişebilir. Ağaç kuraklığa tole- ranslıdır ancak çiçeklenme ve meyve verme döneminde bol suya ihtiyaç duyar.
Trabzon hurmaları dikimden 3-4 yıl sonra meyve vermeye başlamakta, 7 yaşından sonra da tam verime yatmaktadır. İyi bakımla genç ağaçlar, ağaç başına 20- 40 kg verim verebilirken, bu değer yetişkin ağaçlarda 150 kg 'ı geçebilmektedir.
En uygun sulama şekli damla sulamadır. Karık ve alttan yağmurlama sulama yapılabilir. Suyu bitkinin ana köküne değil taç izdüşümüne vermek sudan yararlanmayı artırır.
Hurma ağaçlarının fidesi ise hurma çekirdeği kullanılarak dikilir. Çekirdeği toprağa ekmeden önce, çekirdek ılık bir suda yaklaşık 2-3 gün bekletilir. Bu bekleme süresi çekirdeğin çimlenme süresidir ve plastik bir kapta çimlenme yapılmaktadır. Daha sonra toprağın altında, altları delik kaplar ile toprağa dikilir.
Hurma çekirdeği antioksidan açısından oldukça zengindir. Hurma çekirdeğinin sağlığa pek çok yararı bulunmaktadır. Özellikle de ciltteki hasarlara karşı koruyucu bir etki bırakır. İçeriğinde bulunan antioksidan sayesinde hurma çekirdeği cildi de onarır.
Hurma ağacı hem gövdesinden hem de alt kısmından yavru verebilir. Bu ağaç çekirdekten de yetişebilir fakat gövdesinden çıkan yavrunun insanda yapılan sezaryen ameliyatı gibi bir işlemle alınarak başka bir yere dikilmesiyle ağaç, çok daha verimli ve sağlıklı olur.
Trabzon hurmalarında dikimi izleyen ilk üç yıl içinde şekil budaması yapılır. Bu amaçla trabzon hurması budama değişik doruk dallı (modifiye lider), goble, palmet ve değişik telli terbiye sistemleri uygulanabilmektedir. Bunlar içinde en fazla değişik doruk dallı ve goble şekil budamaları uygulanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri