Küçük işletme kelime anlamı olarak devlet mevzuatına uygun olmak şartıyla1 bir şirketin bir yıllık ortalama çalışan sayısı 50'nin altında ve satış hasılatı 8 milyon TL'yi geçmiyorsa bu işletmeye küçük işletme adı verilmektedir.
Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin Tanımı, Nitelikleri ve Sınıflandırılması Hakkında Yönetmelik'e göre 250 kişiden az çalışana sahip, mali bilançosu veya yıllık net satış hâsılatı 250 milyon TL'yi geçmeyen şirketler KOBİ olarak kabul edilir.
b) Küçük işletme: Elli kişiden az yıllık çalışan istihdam eden ve yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosundan herhangi biri elli milyon Türk Lirasını aşmayan işletmeler.
b) Küçük işletme: Yıllık çalışan sayısı elli (50) kişiden az olan ve yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosundan herhangi biri yüz (100) milyon Türk Lirasını aşmayan işletmelerdir.
İlgili 44 soru bulundu
Küçük işletmeler ise, 50 kişiden az çalışanı olan ve yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosundan herhangi biri 20.000.000 TL'yi aşmayan işletmelerdir. Mikro işletmeler daha dar kapsamlı ve yerel pazarlara odaklanırken, küçük işletmeler daha geniş kapsamlı faaliyetler ve pazarlara hizmet edebilir.
Çalıştıran kişinin geçimini sınırlı ölçüde karşılayabilen genel olarak da nakdi sermayeden çok beden gücü ile çalıştırılan ve iş hacmi sınırlı olan işletmelere cüce işletmeler veya yarım işletmeler denir.
b) Küçük işletme: Yıllık çalışan sayısı elli kişiden az olan ve yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosundan herhangi biri yüz milyon Türk Lirasını aşmayan işletmelerdir.
KOBİ belgesi KOSGEB'ten alınmaktadır. KOBİ belgesinin alınması aşamalarında KOSGEB internet sitesinde form doldurulur ve istenen ek belgeler KOSGEB'e iletilir. KOBİ belgesi veya KOBİ beyannamesi her yıl tekrar iletilmelidir. Bir yıl geçerliliği olan bu belgenin tekrar alınmasında aynı işlemler uygulanmaktadır.
Programın Amacı ve Gerekçesi
Küçük ve orta ölçekli işletmelerin rekabet güçlerinin, kurumsallaşma-markalaşma düzeylerinin ve ekonomideki paylarının arttırılması, kapasitelerinin geliştirilmesi ve öncelikli ihtiyaçlarının karşılanmasıdır.
İşletmeye ait ihtiyaçlara yapılan harcamalar
Şirketin ofisi, dükkanı veya tesisi için kullanılan elektrik, doğalgaz, su, bina aidatı, kira, mutfak ihtiyaç giderleri, temizlik giderleri, ofis giderleri gibi aylık harcamalar işletme gideridir.
KOBİ: 250 Kişiden az yıllık çalışan istihdam eden ve yıllık net satış hasılatı ya da mali bilançosu 25.000.000-TL'yi (Yirmibeş Milyon Türk Lirası'nı) aşmayan ve KOBİ Tanımı Yönetmeliğinde mikro işletme, küçük işletme ve orta büyüklükteki işletme olarak sınıflandırılan ekonomik birimdir.
Hayır. Başvuru şartları arasında yaş sınırı bulunmamaktadır.
KOSGEB desteğiyle kurulmuş olan işletmeler, 50.000 TL ve 10 puanlık destek alabiliyor. Stratejik ve önceliklendirilmiş sektörlerdeki işletmelerde ise kredi üst limiti 500.000 TL ve destek puanı 12'dir.
18 yaş ve üstü olmak gerekir. KOSGEB'in düzenlediği eğitimlere katılmak zorunludur. Destek alınması için, işletmenin KOBİ statüsüne sahip olması gerekir. Kurulmuş bir işletme için yani faaliyet gösteren bir işletme için destek alınacaksa KOSGEB veri tabanına işletmenin kaydının bulunması gerekir.
a) Mikro işletme: Yıllık çalışan sayısı on kişiden az olan ve yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosundan herhangi biri on milyon Türk Lirasını aşmayan işletmelerdir.
Bu manada üretim faktörlerinin mülkiyetine göre işletmeler: özel işletmeler, kamu işletmeleri, karma işletmeler ve yabancı sermayeli işletmeler olarak 4 farklı grup altında sınıflandırılabilir. işletmelerdir.
Özel işletmeler ve sınıflandırılmaları şöyledir; Tek kişi işletmeleri, şirketler, kooperatifler, dernekler, Kamu işletmeleri ve sınıflandırılmaları ise şöyledir; Kamu iktisadi teşebbüsleri, yerel yönetim işletmeleri, katma bütçeli işletmeler ve döner sermayeli işletmelerdir.
KOBİ'ler, daha az yatırımla daha çok üretim ve ürün çeşitliliği sağlama; düşük yatırım maliyeti ile istihdam yaratma; talep değişikliklerine ve çeşitliliklerine kolay uyum gösterme; teknolojik yeniliklere yatkın olma; bölgeler arası dengeli kalkınmayı gerçekleştirme; gelir dağılımındaki çarpıklığı asgariye indirme, ...
KOBİ'ler aşağıdaki şekilde sınıflandırılmıştır. a) Mikro işletme: Yıllık çalışan sayısı on kişiden az olan ve yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosundan herhangi biri on milyon Türk Lirasını aşmayan işletmelerdir.
KOBİ'ler ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
KOBİ'nin bir boyut üstü olan şirketler, büyük ölçekli işletmeler olarak adlandırılırlar. Bir işletmenin büyük ölçekli işletme olarak sayılabilmesi için 250'nin üzerinde çalışana sahip olması ve yıllık hasılatı veya mali bilançosunun 500 milyon TL'yi geçmesi gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri