Cennet hurması, bir diğer adı ile Trabzon hurması olarak bilinen lezzetli bir meyvedir ve tam anlamı ile antioksidan deposudur. Bu lezzetli meyvenin Japon hurması ve Akdeniz hurması gibi adları da vardır. Birçoğu sert bir şekilde tüketilmez, ağızda buruk bir lezzet bırakır.
Son yıllarda pek çok yazıda veya yayında adını sıklıkla duyulan, bilimsel adı Diospyros kaki olan ve halk arasında Trabzon hurması, cennet hurması, Akdeniz hurması veya Japon hurması gibi farklı isimlerle bilinen bu mucizevi meyvenin faydaları bir hayli fazladır.
Cennet Elması (hurması) Latince kaynaklardaki ismi ile 'Diospyros kaki L' olarak karşımıza çıkar. Diospyros adı Antik Yunanda Baş Tanrı Jüpiter'i simgeleyen 'Dios' ve 'pyros' (tane) kelimelerinin birleşmesi ile meydana gelmiş olan 'Kutsal Meyve' ya da 'Tanrıların Yiyeceği' anlamını taşır.
Trabzon Hurması Neden Ağzı Uyuşturur? Hurma cinsleri tatlı ve buruk şeklinde ikiye ayrılabilir. Trabzon hurmasının en güçlü içeriği olan tanen, olgunlaşmamış tüm hurmalarda mevcuttur. Bu sebeple olgunlaşmamış trabzon hurması tüketirken, ağız burkan bir tat alırız.
İlgili 15 soru bulundu
Dr. Sezgin Mumcu, halk arasında' Trabzon hurması, cennet hurması' olarakta bilinen 'persimmon'un mide ve ince bağırsakta kümeleşip sertleşmesinden (bezeor) ötürü sağlık problemlerine yol açtığını söyledi.
Trabzon hurması sağlık için sağladığı faydaların yanı sıra cinsellik üzerinde olumlu etkiler elde etmenizi sağlar. Trabzon hurmasının cinsel gücü arttırdığı bilinmektedir. Bunun yanı sıra erkeklerde sperm kalitesini de arttırmaktadır. Trabzon hurmasında afrodizyak da bulunur.
Cennet hurması tip bakımından domatesi andırmaktadır. Genellikle Batı'da Fuyu adıyla satılmaktadır. Çiğ olarak yenebilen hurma, kısa bir süreliğine sıcak suda bekletilerek de tüketilebilir.
"Trabzon hurmasının uzun süre ve çok miktarda yenilmesi halinde mide içinde zamanla birikerek sindirilemeyen kitleler oluşturabilir. Özellikle şeker hastaları ve daha önce mide ameliyatı olan hastalarda bu durumla daha sıklıkla karşılaşılabilir.
Bu besinler doğru tüketildiği takdirde pek çok hastalığı da önleyebilir. Özellikle bazı meyvelerin çekirdekleri de doğru bir şekilde tüketilebilir. Hurma çekirdeği bu tüketilebilen çekirdekler arasında yer alır.
"Cennet hurması, bir diğer bilinen adıyla Trabzon hurması birçok kişinin tadını dahi bilmediği, bilenlerin ise bayılarak yediği oldukça lezzetli bir meyvedir. Tatlı/kekremsi hoş bir tada sahip olan bu kırmızı ve turuncu karışımı meyvenin sağlığa olan harika yararlarına bir göz atalım."
Lifli bir meyve olduğundan sindirim sistemi için oldukça faydalı, besin ve besleyici değeri oldukça yüksektir. Subtropik iklim meyvesi olan Trabzon Hurmasının anavatanı Çin olup ülkemizde de Akdeniz, Karadeniz, Ege ve Marmara Bölgeleri'nde yetiştirilmektedir. Hachiya çeşidi 4. yıldan itibaren verime yatmaktadır.
Peygamber'in yanık bir hurma dalını dikmesiyle ağacın yeşerdiği hikaye olarak anlatılır. Bu yüzden Arapça yanık anlamına gelen “acve” hurmaya bugünkü ismi verir.
Cennet elması, cennet hurması, taze hurma olarak bilinen Trabzon hurması hem çok lezzetli hem de kilo vermeye yardımcı bir meyvedir.
Ramazan'a özel lezzetler arasında yer alan hurmanın böbrek hastaları tarafından dikkatli tüketilmesi gerekiyor. Hurmanın içinde yüksek oranda yer alan potasyumun fazlalığı böbrek hastalıklarında ani kalp durmalarına neden olarak hayati tehlikeye yol açabiliyor.
Cennet hurması, kabuğuyla birlikte yenilen meyvelerden biridir. Ancak meyve olgunlaştığında kabuğu sertleşir ve yenmesi zorlaşır. Cennet hurmasını kabuğunu soymak istiyorsanız, sıcak suya daldırıp çıkartın. Ardından maşa yardımıyla kabuğunu soyabilirsiniz.
Ancak çok fazla tüketildiği zaman bütün besinler gibi aşırı tüketmekten kaçınılmak gerekir. Cennet hurması fazla tüketildiği zaman içeriğindeki yoğun meyve şekeri sebebi ile şekeri çıkartabilir. Bunun ile beraber fazla tüketildiğinde bağırsak sağlığı için de iyi olmayan etkileri söz konusudur.
Lif bakımından zengindir. Buruk olmayan çeşitler sertken doğrudan tüketilebilir. Buruk (kekre) çeşitler ise yeme olgunluğuna ulaştıktan ve burukluk giderildikten sonra tüketilir.
Ilıman iklimde yetişen bir meyve olsa da cennet hurması genel olarak soğuğa dayanıklı yapılarıyla bilinmektedirler. Bu meyve Nisan ve Mayıs aylarında çiçeklenir. İlk meyve vermesi ise Eylül-Ekim ayını bulmaktadır.
Asılan hurmaların yağmurlu havalardan korunması önem taşımaktadır. Kurutma işlemi tamamlanan Trabzon hurmaları üzerindeki toz ve yabancı maddelerden arındırmak için yıkanır. Yıkanan hurma kuruları temiz bir bez yardımıyla kurulanır ve dinlenmeye bırakılır. Dinlenen hurmalar yumuşak bir hal alır.
Yorgunluk ve stresi azaltan Trabzon hurmasının günde en fazla iki tane tüketilmesini tavsiye eden Uysal, zaman zaman bu meyvenin çok fazla tüketilmesine bağlı sağlık sorunları nedeniyle hastaneye başvuranlar olduğunu ifade etti.
Afrodizyak etkisi gösteren sağlıklı yiyecekler ile bir menü hazırlamak mümkün olacaktır. Meyvelerden ananas, üzüm, nar, incir ve karpuz, sebzelerden roka, kuşkonmaz olmak üzere mevsiminde tüm taze sebze-meyveler; deniz ürünleri cinsel gücü artıran doğal yiyeceklerdir.
Özellikle diyabet ve tansiyon hastalarının aşırı şekilde tüketmemeleri gerekir. İlaç kullananların doktorlarına danışarak tüketmelerinde fayda vardır. Hurma içerdiği şeker yüzünden bazı durumlarda diyabet hastaları için önerilmez. Kilo sorunu olanlar aşırı şekilde tüketmemelidirler.
Taze olmalıdır: Taze hurmalar, yumuşak ve nemli bir dokuya sahiptir. Kurumuş veya taze olmayan hurmalar ise daha sert ve kuru bir dokuya sahiptir. Ayrıca taze hurmalar, tazeliğini korumak için kutularda veya buzdolabında saklanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri