Bu meyve yumuşak bir formda olduğu için cennet hurması nasıl soyulur diye düşünüyor olabilirsiniz. Soymakla uğraşmak yerine sap kısmını koparıp, oluşan deliğin etrafındaki kabukları hafifçe aralayıp kaşıkla da cennet hurmasını yiyebilirsiniz.
Cennet hurması, kabuğuyla birlikte yenilen meyvelerden biridir. Ancak meyve olgunlaştığında kabuğu sertleşir ve yenmesi zorlaşır. Cennet hurmasını kabuğunu soymak istiyorsanız, sıcak suya daldırıp çıkartın. Ardından maşa yardımıyla kabuğunu soyabilirsiniz.
Meyve üzerinde ve sap çevresinde kabuk kalmamalıdır. Meyve dikey olarak soyulursa kuru meyve daha uzun ve güzel görünecektir. Soyulan hurmalar kaynar suyun içine daldırılıp 10-30 saniye bekletilebilir.
1-Hurmaları yıkayın, üzerini geçecek kadar içme suyu koyun ve 1,5 – 2 saat bekletin. Hurmalar iyice şişince kabukları kolayca soyulacaktır.
Diospyros türündeki ağaçlardan elde edilen cennet hurmasının yüzlerce çeşidi vardır ve sonbahar mevsiminde hasat edilir. Kış başlarına kadar tezgahları renklendiren meyve, ham ve sert haldeyken sarıdır, olgunlaştıkça yumuşar ve turuncu bir renk alır. Çoğu sert haldeyken yenemez, ağızda buruk bir tat bırakır.
İlgili 26 soru bulundu
Bu meyve yumuşak bir formda olduğu için cennet hurması nasıl soyulur diye düşünüyor olabilirsiniz. Soymakla uğraşmak yerine sap kısmını koparıp, oluşan deliğin etrafındaki kabukları hafifçe aralayıp kaşıkla da cennet hurmasını yiyebilirsiniz.
Cennet hurması; taze, kurutulmuş ya da pişmiş haliyle yenilebilen bir meyvedir. Kurutulmuş olarak kurabiye, kek, puding, salata ve tahıllar için lezzetli bir sos olarak da kullanılabilir.
Cennet hurması içinde bulunan antioksidanlar, serbest radikallere karşı koruyucu süpürücü olarak işlev görürler, enfeksiyonlara ve zararlı hastalıklara karşı direnç geliştirir. Cennet hurması kabuğu, yaşlanma ile bağlantılı hasarlardan koruyan fitokimyasallar içerir.
Sirkenin genellikle elma ve üzümden yapıldığı bilinir. Ülkemizde adı yeni yeni duyulan hurma sirkesi, Orta Doğu'da “gençlik iksiri” olarak bilinmektedir. Hurma sirkesi Feridun Kunak tarafından Trabzon hurması ile denenmiştir. Trabzon hurmalarının kabuklarını soymadan sirke yapılmasını önermektedir.
Cennet Hurması Çekirdeği Yenir mi? Hurma çekirdeğinin birçok faydası vardır. Hurma çekirdeği öğütülerek yenirse sağlığa iyi gelir.
Ara öğünlerde veya gün içinde 1 adet cennet hurması beslenme uzmanı kontrolünde tüketilebilir.
Ilıman iklimde yetişen bir meyve olsa da cennet hurması genel olarak soğuğa dayanıklı yapılarıyla bilinmektedirler. Bu meyve Nisan ve Mayıs aylarında çiçeklenir. İlk meyve vermesi ise Eylül-Ekim ayını bulmaktadır. Ortalama 1-2 senede meyve vermeye başlayan cennet hurmasının ağacı ise 5 senede gerekli olgunluğa ulaşır.
Cennet hurması ağırlıklı olarak sağlık açısından faydalarıyla bilinen bir meyve olmasıyla birlikte aşırı tüketildiğinde alerjik reaksiyonlarının yanı sıra bağırsaklarda birtakım komplikasyonlara neden olabilir.
Hurma çekirdeğinin direkt ağız yolu ile yutulması tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Soluk borusuna kaçan hurma çekirdekleri nefes almayı güçleştirebilir. O nedenle hurma çekirdeği mutlaka öğütüldükten sonra tüketilmelidir. Bu çekirdekler öğütüldükten sonra kahve yapılarak tüketilebilir.
Zengin C vitamininin yanı sıra birçok mineral içeren, bol lifli Trabzon hurmasının çok fazla tüketilmesi durumunda midede taşlaşmış gıda artığına dönüşebilme ihtimalinin göz önünde bulundurulması önerildi. Of Devlet Hastanesi Başhekimi, genel cerrahi uzmanı Opr. Dr.
Lifli yapısı sayesinde mide başta olmak üzere sindirim sisteminin sağlıkla işlemesine destek oluyor. Bağırsaklar üzerinde de olumlu etkileri olduğu bilinen cennet hurması, özellikle bağırsakta oluşan iltihapların iyileşme sürecine katkı sağlıyor.
Cennet hurması içerdiği vitaminler sayesinde cinsel gücü yükselttiği bilinmektedir. Bunun yanı sıra erkeklerde sperm kalitesini de arttırmaktadır.
Cennet elması, cennet hurması, taze hurma olarak bilinen Trabzon hurması hem çok lezzetli hem de kilo vermeye yardımcı bir meyvedir. Cennet hurması, Trabzon hurması ve taze hurma olarak adlandırılan mucizevi meyvenin faydaları saymakla bitmiyor. Hem zayıflamaya yardımcı hem de vitamin deposu...
Cennet hurması içeriğindeki yüksek şekerden dolayı kilo alımına sebep olabilir. Alerjik bünyelerde reaksiyonlara sebebiyet verebilir. Cennet hurması içeriğinde yüksek lif barındırdığından, aşırı tüketildiğinde laksatif etki ile bağırsak hareketlerini artırarak ishale yol açabilir.
Lif bakımından zengindir. Buruk olmayan çeşitler sertken doğrudan tüketilebilir.
Buzdolabının sebzelik bölümünde, mümkünse bez torba içerisinde 30 güne kadar rahatlıkla saklanabilir.
Cennet Hurması Ne ile Birlikte Tüketilir? Hem taze cennet hurması hem de kurutulmuş cennet hurması için, porsiyonun yanına en çok yakışan gıdalar; tahin, ceviz, fıstık, kaymak olarak sıralanabilir.
"Cennet hurması, bir diğer bilinen adıyla Trabzon hurması birçok kişinin tadını dahi bilmediği, bilenlerin ise bayılarak yediği oldukça lezzetli bir meyvedir. Tatlı/kekremsi hoş bir tada sahip olan bu kırmızı ve turuncu karışımı meyvenin sağlığa olan harika yararlarına bir göz atalım."
Cennet hurmasının kalori değerleri: 100 gram cennet hurması: 73 kalori. 1 adet orta (80 g) cennet hurması: 58 kalori. 1 adet Trabzon cennet hurması: 118 kalori.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri