Randomize kontrollü çalışma; yeni çıkan bir bir ilacı, bir tedaviyi veya başka bir müdahale çeşidini test etmek amacıyla benzer özelliklere sahip kişilerin deney ve kontrol grubuna ayrıldığı çalışma modelidir. Deney grubuna, araştırılan müdahale yöntemi uygulanıyor ve sonuçlar kontrol grubu ile karşılaştırılıyor.
İngilizce sözcükler arasında yer alan randomize kelime anlamı denek olarak kullanılmaktadır. Deneklerin rastgele seçilmesi olarak da cümle içerisinde kullanılmaktadır.
Randomizasyon, hastaların tedavi gruplarına seçilmesinde bilinçli ya da bilinçsiz olarak yapılan "manipülasyon"ları engeller. En kolay randomizasyon yöntemi basit randomizasyondur. Örneğin hastalara ve- rilecek tedavinin yazı-tura ile belirlenmesi bir basit randomizasyon yöntemidir.
Tıp dünyasında yeni verilerin elde edilmesi, yeni çıkan tekniklerin veya ilaçların denenmesi amacıyla yapılan çalışmalarda randomizasyon tekniği sıklıkla kullanılmaktadır. Çalışmayı yürütenler tarafından yapılabilecek manipülasyonların önüne geçmek amacıyla geliştirilmiş bir tekniktir.
Randomize kontrollü çalışmalar, kohort çalışmalar ya da vaka-kontrol çalışmaları gibi sonlanım olarak bir olay sayısı bildiren ve karşılaştıran çalışmalarda örneklem boyutu değil olay sayısı güven aralığını, dolayısıyla da çalışmanın kesinliğini belirleyen ana parametredir.
İlgili 38 soru bulundu
Randomize olmayan deneysel çalışmalar randomize kontrollü deneyler gibi bir girişim ve çıktı arasında nedensel bir bağ ortaya koymaya çalışmaktadır. Kanıta-dayalı bilgiye katkıda bulunabilmek için araştırmacıların randomize olmayan çalışmaları en sağlam şekilde kullanmaları gereklidir.
- Vaka (Olgu)-Kontrol araştırması
“Hastalık” (sonuç) ile şüphelenilen etken (faktör) arasında nedensel ilişki olup olmadığının değerlendirildiği çalışmalardır. Verilerin Hasta dosyalarından elde edildiği ancak tanımlayıcı nitelikteki araştırmalar bu grupta yer almazlar.
Plasebonun görünüşü, tadı ve hissi, gerçek ilaç gibidir; bu sayede hasta ve doktorun beklentileri; sonuçları etkilemez. Plasebo kontrolü hastaları ve doktorları hangi tedaviyi aldıklarına karşılık "köreltme"ye yarar. Buna "çift kör kontrollü çalışma" denir.
Tek-kör: Gönüllü, araştırmacı ve değerlendiriciden birisi verilen tedaviyi bilmez. Çift-kör: Gönüllü, araştırmacı ve değerlendiriciden ikisi verilen tedaviyi bilmez. Üçlü-kör: Gönüllü, araştırmacı ve değerlendirici verilen tedaviyi bilmez.
Randomizasyon, çalışmanın başında deneklerin hangi grupta inceleneceklerinin tamamen tesadüfi olarak belirlenmesidir. Deneklerin çalışma ve kontrol gruplarına rastgele atanması, incelenen özellik bakımından gruplar arasındaki farklılık dışındaki tüm faktörler (yaş, cinsiyet vb.)
Paralel çalışmalarda çalışma gruplarından biri- ne alınan hastaya tek bir tedavi uygulanır. Çapraz çalışmalarda ise aynı hastaya iki ya da daha fazla tedavi, belli bir plan çerçevesinde arka arkaya uy- gulanır.
ITT' nin temel avantajı randomizasyon dengesini korumak, yan tutmalardan kaçınmak ve gücü arttırmaktır.
Çift körleme stratejisine göre dergiye yayın gönderen yazarlar makalelerinin hangi hakemlere gönderildiği bilgisini bilmezler. Aynı şekilde, bir makaleyi değerlendiren hakemler de hangi yazar(lar)a ait çalışmayı değerlendirdiklerini bilmezler.
Çoğu deneyde 2 grup vardır: bir kontrol grubu ve bir deney grubu. Deney grubunda yer alanlar, üzerinde çalışılan tedaviyi alırken kontrol grubundakiler bu tedaviyi almazlar. Sonrasında, bu iki grubun üyeleri, deneysel tedavinin etkilerini saptamak için karşılaştırılır.
Plasebo aşı çalışmalarında da kullanılmaktadır. Örneğin, şu anda popüler olan COVID-19 salgınına karşı bir virüs aşısı geliştirilmişse, etkinliği test etmek için gönüllü katılımcıların yarısına plasebo enjekte edilirken, diğer yarısına da aşı enjekte edilir.
Plasebo (Placebo, Placare): Potansiyel tedaviye benzer şekilde tasarlanan inaktif madde veya işlemdir. Plasebo; ilaçları, akapuntur gibi işlemleri veya cerrahi işlemleri taklit edebilir 2 . Tıpta çeşitli türlerde plasebo kullanılır.
Çift kör çalışma, klinik araştırmalarda yanlılığı azaltmak amacıyla kullanılan bir yöntemdir. Bu metotda; hem özne, hem de araştırıcılar uygulanan tedaviyi veya deneysel koşulu bilmezler.
Randomize kontrollü çalışma; yeni çıkan bir bir ilacı, bir tedaviyi veya başka bir müdahale çeşidini test etmek amacıyla benzer özelliklere sahip kişilerin deney ve kontrol grubuna ayrıldığı çalışma modelidir. Deney grubuna, araştırılan müdahale yöntemi uygulanıyor ve sonuçlar kontrol grubu ile karşılaştırılıyor.
Vaka Kontrol Araştırmaları
nedensel olup olmadığını saptayabilmek için uygulanan kolay, ucuz ve kısa sürede sonuç veren analitik araştırma türüdür. (kontrol grubu), hastalığa yol açtığından şüphelenilen bir etkenin ne boyutta olduğu saptanarak, vaka ve kontrol grupları arasında bir fark olup olmadığı araştırılır.
Kohort çalışması, büyük bir grup insanı takip eden ve örneğin maruz kaldıkları risk faktörlerinin sağlık üzerindeki etkilerini değerlendiren bir çalışmadır. Bu çalışmaların kapasitesi, veri toplamada veya sonuçların yorumlanmasında herhangi bir önyargıdan, hatadan kaçınmak için titiz bir metodolojiye dayanmaktadır.
şimdiki olayları geçmişteki olaylar üzerinden açıklamaya çalışan; katılımcıları, içinde bulunulan zamandan başlayarak geçmişe doğru inceleyen, deneysel olmayan araştırma türü.
Elde edilmek istenen bilginin türü açısından üç temel araştırma tipi vardır. Bunlar; keşfedici, betimleyici ve açıklayıcı (hipotez test etmeye yönelik) araştırmalardır.
Müdahale (Deneysel) Araştırmalar. Analitik araştırmalarla çeşitli sağlık sorunlarının nedenleri belirlendikten sonra, bu sorunların çözümü araştırılır. Gözleme dayalı araştırmalardan farklı olarak araştırmacı incelediği gruba müdahale eder ve bu müdahalenin sonuçlarını ölçer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri