Allah ve Rasülü'nün özel temasta bulundukları insan için mutlak faydalı meyveler olduğunu ve bunların isimlerinin Kuran'da zikredildiğini belirten Bulut, bu meyvelerin zeytin, incir, muz, üzüm, kiraz, nar ve üzüm olduğunu söyledi.
Tatları çeşitli ekin ve hurmaları, zeytin ve narı birbirine benzer ve benzemez şekilde yaratan O'dur. Ürün verdiği zaman ürününden yiyin, devşirildiği ve biçildiği gün hakkını verin; israf etmeyin, çünkü Allah müsrifleri sevmez.”2 “İki cennette de türlü türlü meyveler, hurmalıklar ve nar ağaçları vardır.
Kuran-ı Kerim'de adı geçen 6 cennet meyvesi.
Kur'ân-ı Kerîm'de Cennet yiyecekleri olarak; et, kuş etleri ve meyve olarak da nar, üzüm, kiraz, muz, hurma; Cennet içecekleri olarak da su, süt, bal ve içecek nehirleri ile selsebil, kafur, tensim pınarları zikredilmektedir.
Türkiye'de genellikle Trabzon hurması adıyla bilinen bu meyvenin, Japon hurması ve Akdeniz hurması gibi isimleri de bulunur. Diospyros türündeki ağaçlardan elde edilen cennet hurmasının yüzlerce çeşidi vardır ve sonbahar mevsiminde hasat edilir.
İlgili 27 soru bulundu
Tuba cennette bir ağaçtır. Büyüklüğü yüz yıllık yer tutar. Ve cennet elbiseleri de onun tomurcuklarından yapılır. Marifetname'de ise şu şekilde bahsedilir: Hak Teala sidretulmuntehada büyük bir ağaç yaratmıştır ki, ona tuba ağacı derler.
Kuran-ı Kerim'de meyve olarak hurma, üzüm, nar, zeytin, incir, muz ve kiraz geçmektedir. Ayrıca zeytinyağı, soğan, sarımsak, mercimek, kabak, zencefil, bal, süt, kudret helvası, su, hoş kokulu bitkiler, bıldırcın eti, helal olan hayvanların eti ve balık eti gibi gıda isimleri de zikredilmektedir.
İbn Kayyim el-Cevziyye, s. 267-293). Hadislerde belirtildiğine göre cennet ehline ilk verilecek yemek havyar ziyafetidir (Buhârî, “Enbiyâʾ”, 1; Müslim, “Münâfiḳīn”, 30).
Cennet ehlinin cennete girdikleri zaman ilk yiyeceği şey balık ciğeridir. Nakledilen bir rivayete göre yahudi alimlerinden bir alim Allah Resulü (saa)'ın yanına geldi.
Cennet içecekleri ile ilgili âyetlerden diğer bir kısmı da şöyledir: “Allah'a karşı gelmekten sakınanlara söz verilen cennet şöyledir: Orada temiz su ırmakları, tadı bozulmayan süt ırmakları, içenlere zevk veren şarap ırmakları, süzme bal ırmakları vardır.”[ix] “Cennette olanlara diledikleri meyve ve etten bol bol ...
Kuran'da geçen cennet çiçeklerini bazılarının adları şunlardır: Sidelya, Belinay, Dalya, Gonca, Sad-berg. Sadece çiçekler değil cennette birbirinden özel ve güzel başka bitkiler, ağaçlar da bulunmaktadır.
Yeşil renk; tabiatın ve cennetin, paylaşımın, cömertliğin ve uyumun rengidir.
Cennette ırmaklar gördüm: Sütten, sudan, şaraptan, baldan... Her köşke bu dört ırmaktan kol ayrılıyor; o köşklerin içine akıyordu: Kâfurdan, beyaz, baldan tatlı, kokusu miskten güzel. Orada çeşmeler gördüm: Rehiykten, selsebilden, tesnimden... O ırmakların ve çeşmelerin kenarları altın, inci, gümüş ve yakuttandı.
Yasak meyve, insanların ilk yaratıldığında yasaklanmasına rağmen yedikleri meyvedir. Daha çok elma olarak bilinir; ancak İslam'da meyve olarak geçmemektedir. Daha çok, yapılan işin kötülüğüne (Tanrı'nın emrine isyan) dikkat çeken bir yaklaşım vardır.
Ahirette, mahşerde Allahü teâlâ görülecektir. Bu demek hâşâ, (Allah ahirettedir, mahşerdedir) demek değildir. Allah Cennette de görülecektir.
Cennet koyunda gece domuzlar görülmektedir. Ancak güvenlik açısından her hangi bir problem yaşanmamaktadır. Domuzlar temiz tutulmayan kamplara uğramaktadır.
Kuşkusuz, cennette her lezzetin yanında cinsî ilişki de vardır. Kur'an'da kişilerin eşlerinden ve ayrıca hurilerden bahseden ayetler dolayısıyla bu tür ilişkiden de söz etmiş oluyor. Kur'an'da vurgulandığı üzere (30/Rûm, 21) karşı cinsler hayatlarını birleştirmekle bedenî ve ruhî tatmin bulmaktadırlar.
Peygamber Efendimiz (asm) şöyle buyurdu:
Cennette gece yoktur.
Yağmur,kar, soğuk,sıcak, iç sıkıntısı, hastalık, kaza, unutkanlık, uyku, tuvalet ihtiyacı gibi dünyevi konular olmayacaktır.
- Cennetlik erkeklere iki tane dünyalık hanım verilecek diye hadis var; dünyada ise dört evliler var, bazı mürşidler de dört evli... Mahşerde ise bu mürşide hanım olmak isterler dünyadaki dört hanımı. - Ama hadiste iki tane dünyalık eş verilecek cennette deniyor.
Kur'ân-ı Kerim ve hadis-i şeriflerin beyânına göre; dünya hayatında kurulan âile hayatları, eşlerin her ikisi de -cennete liyakat kazanmaları halinde- ebediyen beraber olacak ve karı-koca münasebetleri sonsuza kadar cennette devam edecektir.
Hadisin ilgili ifadesi tam şu anlamdadır: “İnsanın bedeninden her şey çürür, ancak acebu'z-zeneb denilen bir kemik / bir parça çürümez; kıyamet günü insanların bedeni bu parça üzerinden inşa edilir.” (Buharî, Tefsir,78). Gerçek şu ki, bütün insanlar öldükten sonra kıyamet gününde yeniden diriltilecektir.
Üzüm, en sevdiği meyvelerden biridir. Üzümü, salkımının altından başlanarak yenmesinin sünnet olduğu rivayet edilir. Ziyad b. Ebi Hind anlatıyor: Peygamber Efendimize kuru üzüm gönderdi, bunun üzerine şöyle buyurdu: “Kuru üzüm ne güzel yiyecektir.
Numan İbni Beşir radıyallahu anh Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz ile arasında geçen bir hatırasını şöyle anlatmaktadır: Peygamber Efendimiz'e Taif'ten hediye olarak üzüm gelmişti. Beni çağırıp: “Şu salkımı annene götür” dediler.
Hazreti Peygamber'in (asm) yediği meyvelerle ilgili bilgilerin, hep birer "hâtıra" üslûbu içerisinde ve münâsebet düştükçe anlatılmıştır. Peygamberimiz'in vefatı sırasında on üç yaşlarında olan İbn Abbâs (ö: 68/687): "Resûlullah Efendimiz, üzümü, salkımından tutup ağızları ile sıyırarak yerlerdi"(1) şeklinde anlatır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri