Gayrimüslimler dünyayı ve içindeki geçici menfaatleri elde etmek için çabalarken bizler de Meryem Suresi 76. ayette ve Kehf Suresi 46. ayette geçen "bâkiyâtu-ssâlihât " yani ebedi olan hayırlı ve faydalı işleri(Cennete ağaç dikmek yahut dilde hafif ama mizanda ağır gelecek sevaplar gibi...)
Sevgili Peygamberimiz, her işte rehberimiz (asm) saadetle buyuruyorlar: "Bir Müslüman ekin ekse veya ağaç dikse, ondan da kuş, insan veya hayvan yiyecek olsa, bununla o Müslüman için bir sadaka sevabı hâsıl olur." Demek sevap kazanmanın bir yolu da ağaç dikmek, ekin ekmektir.
Kabre ağaç dikmek sevaptır.
Nebi -sallallahu aleyhi ve sellem-, haber vermiştir ki; «Kim, Allah'ı tesbih eder ve "Subhânallâhi'l Azîm ve bihamdihî" derse onun için cennette her bir tesbih için bir hurma ağacı dikilir.»
Görüldüğü üzere, ağaç dikmek de dinimizce sadaka-ı cariye olarak kabul edilmiştir.
İlgili 34 soru bulundu
Bir kimse bir ağaç dikse, o ağaç meyve verdikçe sevabı ona yazılır (a.g.e, 5/480). Müslümanlardan bir kimse bir ağaç dikerse, o ağaçtan yenen mahsul mutlaka onun için sadaka olur. Yine o ağaçtan çalınan meyve de o Müslüman için sadaka olur. Kuşların yediği de sadakadır.
Sadaka, Allah rızası için fakirlere, ihtiyaç sahiplerine, karşılık beklemeden verilen şey; yapılan yardım, her türlü iyilik; Allah yolunda yapılan harcamadır. Sadaka zekat verilebilecek kimselere verilir, aynı esaslar sadaka için geçerlidir. İhtiyaç sahibi kimselere sadaka verilir.
Ahirette, mahşerde Allahü teâlâ görülecektir. Bu demek hâşâ, (Allah ahirettedir, mahşerdedir) demek değildir. Allah Cennette de görülecektir.
Kökü arştadır. Dalları cennet halkının meyvelerini kolayca toplayabilmesi için cennetin üstünden zemine doğru sarkmış, ters duran bir ağaçtır.
- CEVAP: Hiç günah işlememek mümkün değildir. Dolayısıyla cennete gidenler de günah işlemiş olacaklardır. Şu ayetten açıkça bu durumu anlayabiliriz: “İman edip imanlarına yaraşır güzellikte işler yapan kimseler var ya, işte biz onların günahlarını görmezden gelip affedeceğiz.
Subhanallahi Ve'l-Hamdu Lillahi Ve La İlahe İllallahu Vallahu Ekber (Allah'ı tüm noksanlıklardan tenzih ederim. Hamd O'nadır. O'ndan başka ilâh yoktur.
İbnü Mesut'dan asma, üzüm ağacı ve bazılarından incir tabiri vârid olmuştur. Bu meyanda şu tabir de vardır: "Bu öyle bir ağaçtır ki, melekler hulûd (ölümsüzlüğe ermek) için bununla kaşınırlar." Bunların bir temsilî mânâyı ifade ettikleri de açıktır.
Buna karşın Ehl-i sünnet müfessirlerinin büyük bir çoğunluğu rü'yâyı İsrâ gecesi Hz. Peygamber'e gösterilen olağanüstü haller olarak, lanetlenmiş ağacı ise cehennemin dibinde yetişen zakkum ağacı olarak yorumlamışlardır.
Selvi ağacı, geleneklerimizde hem ölümün, yani faniliğin, hem de vahdetin sembolüdür. Gövdesinin semaya uzanan dik duruşu sebebiyle doğruluğu temsil eder. Ayrıca bu dik duruşu ile Kur'an'ın ilk harfi elif harfine benzetilir, böylece ona manevi bir anlam yüklenir.
Kaf Suresi, 10. ayet: Ve birbiri üstüne dizilmiş tomurcuk yüklü yüksek hurma ağaçları da. Rahman Suresi, 6. ayet: Bitki ve ağaç (O'na) secde etmektedirler. Vakıa Suresi, 29. ayet: Üstüste dizili meyveleri sarkmış muz ağaçları, Vakıa Suresi, 52. ayet: Şüphesiz zakkum olan bir ağaçtan yiyeceksiniz.
Temiz Bir Hava için Ağaç Dikin
Doğaya verilebilecek en güzel hediye ağaç dikmektir. Bir fidanı toprakla buluşturmak, büyüyüp yeşermesini sağlamak kendiniz ve çocuklarınızın geleceği için atabileceğiniz en önemli adımlardan biridir. Yaşamın devam etmesi için gerekli olan oksijenin büyük bir bölümünü ormanlar sağlar.
Özet olarak, kişi de nefsanî zevk veya ümitsizlik (Batsın bu dünya gibi) aşılayan müzikler helâl olmadığı anlaşılmaktadır.
Tuba cennette bir ağaçtır. Büyüklüğü yüz yıllık yer tutar. Ve cennet elbiseleri de onun tomurcuklarından yapılır. Marifetname'de ise şu şekilde bahsedilir: Hak Teala sidretulmuntehada büyük bir ağaç yaratmıştır ki, ona tuba ağacı derler.
Cismi karalara, kanı sulara, kemikleri dağlara, kalbi meleklere, nefsi şeytana, hafızası levh-i mahfuza, hayali misal âlemine numunedir. Günah işler, tövbe eder, affedilir ve Cennete yüksek basamaklardan girer niteliklidir. Dolayısıyla insanın gittiği Cennette yasak meyve yoktur.
Peygamber Efendimiz (asm) şöyle buyurdu:
Cennette gece yoktur.
Çünkü cennette üreme yok. Her türlü yiyecek de var ama boşaltım yok.
1. Ehl-i Sünnet uleması, cennet ehlinin rü'yetullaha mazhar olacağına, gökte dolunayı görürcesine Rab Teala'yı gözleriyle göreceğine inanır ve bu hususta ittifak ederler. Allah'ın görülmesinin, cennet ehlinin mazhar olacağı en büyük nimet olacağı belirtilmiştir.
Sadakanın çeşitleri vardır. Bunlar arasında en makbul olanları Sadaka-i Cariye, yani Müslüman kişinin durumu uygunsa vakıf, okul, cami, medrese, çeşme, kuyu, köprü, yol, kütüphane inşa etmek ve bunu karşılık beklemeksizin kalıcı olarak insanların kullanımına bırakmaktır.
Şöyle ki: - Allah-ü Teâlâ, sadaka verenin malına ihsan eyler. - O, sadaka veren kimseyi halkına sevdirir. - Allah-ü Teâlâ, onun verdiği sadakayı, cehennemle arasında bir perde yapar.
Hadîs-i şerîflerde üzerinde genişçe durulan konulardan biri, aile fertlerine verilen sadakanın son derece makbûl olduğudur. Sadaka nâfile bir ibadet olduğu için, bir mü'min onu, kendilerine bakmak zorunda olduğu kimselere, meselâ babasına, dedesine, oğluna, kızına, hatta torununa verebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri