Silah faturasıyla beraber ruhsata gerek kalmadan meskûn mahal (yerleşim yeri) dışında kullanılabilir. Türkiye'deki ilgili kanunlara göre toplantı alanları, okullar, yurtlar, meclis vb. yerlerde ve avda kullanılamazlar. 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu'nun 6/2.maddesi gereği havalı tüfek ve tabancalar avda kullanılamaz.
Buna göre evde veya işyerinde ruhsatsız silah bulunduran kimse hakkında bir yıldan iki yıla kadar hapis ve yirmi beş günden yüz güne kadar adli para cezasına hükmolunacaktır.
Avda ve sporda kullanılan her türlü ateşli yivli silahlar bu kanunun 7.maddesine göre ruhsata tabidir. MADDE 5: Yurda sokulması ve yapımı yasaklanan ve 4.maddenin 1.fıkrası kapsamına giren bıçak ve aletlerin satılması,satın alınması,bulundurulması ve taşınması yasaktır.
Taşıma daha iyi bir haktır. Silah bulundurma ruhsatı almak isteyen kişiler. Türk vatandaşı olan 21 yaşını doldurmuş, adli sicili temiz olan ve harç ödemek kaydı ile sınırsız işyerinde veya meskeninde ( evinde ) silah alabilir ve ruhsatlandırabilir.
Ruhsatsız silah bulundurma ve taşıma Türk ceza hukukukuna göre suç teşkil eden bir eylemdir. 6136 sayılı Ateşli Silahlar Kanunu uyarınca ruhsatsız silah taşıma cezası 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ve otuz günden yüz güne kadar adli para cezasıdır.
İlgili 19 soru bulundu
Ruhsatınızın arka kısmında taşıma izninizin sürenin bittiği tarih yazmaktadır. Bu tarihten itibaren silahınızı taşımanız halinde 6136 Sayılı Kanuna muhalefet (ruhsatsız silah taşımak) suçunu işlemiş olursunuz. Bu silahınızı ikamet adresinizde bulundurmalısınız.
Ruhsatsız Silah Satın Alma, Bulundurma, Taşıma Suçu (6136 Sayılı Kanun Md. 13) Kanuna aykırı olarak ruhsatsız silah veya bunlara ait mermileri satın alan, taşıyan, bulunduran kişiler bu kanun uyarınca cezalandırılır. Cezası, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis ve otuz günden yüz güne kadar adli para cezasıdır.
Silah ruhsatı almasına engel hali bulunmayan, yirmi bir yaşını doldurmuş her Türk vatandaşı bulundurmak amacıyla silah satın alabilir. Bulundurmak amacıyla silah ruhsatı almak isteyenler, ikamet ettikleri il valiliğine müracaat ederler.
Ülke içinde kama, hançer, saldırma, şişli baston, sustalı çakı, pala,kılıç, kasatura, süngü, sivri uçlu ve oluklu bıçaklar, topuz, topuzlu kamçı, boğma teli veya zinciri, muşta ile salt saldırı ve savunmada kullanılmak üzere özel nitelikteki benzeri aletlerin yapımı yasaktır.
Polis ve jandarma "dur" veya "teslim ol" ihtarında bulunmadan, kişi silahlı olsa dahi silahına davranamayacaktır. Ateşli silahla saldırıda bulunan veya saldırıda bulunma tehdidini ortaya koyan kişiye karşı polis ve jandarma; öldürmek için değil, tehlike haline son vermek veya yakalamak için silah kullanabilir.
Genel olarak ruhsatsız tabanca yakalatma cezası 1 yıldan 3 yıla kadar hapis, vahim nitelendirilen ruhsatsız tabanca yakalatmanın cezası 5 yıldan 8 yıla kadar hapistir. Ayrıca ruhsatsız tabanca için 30 günden yüz güne kadar adli para cezası uygulanır. Bu miktar günlük 20 TL olarak belirlenerek hesaplanmaktadır.
"Vefat eden kişilere ait ruhsatlı silahın, tebligat tarihinden itibaren mirasçılarının tamamının muvafakati ile altı ay içinde başvurulması halinde talepte bulunan mirasçısına veya üçüncü bir kişiye devri sağlanır.
Kurusıkı tabancaları evde, ofiste ya da arabalarda bulundurmaya herhangi bir yaptırım uygulanmamaktadır ve bu bir suç olarak görülmediği için yasaklanmamıştır.
Buna göre; ''Avda ve sporda kullanılan tüfekler, nişan tabancaları ve av bıçaklarının yapımı, alımı, satımı ve bulundurmasına dair kanun'' kapsamında kullanımına izin verilmektedir. Kanun kapsamında havalı tüfek ve silahlar için ruhsat almak gerekmez.
Kurusıkı silahlar ruhsatla kullanılır ve satın alınır. Ancak ruhsatları, gerçek silahlarda olduğu gibi zorlu şekilde alınmaz. Kurusıkı silah alabilmek için 18 yaşını doldurmuş olmak ve sabıka kaydının temiz olması gerekmektedir. 18 yaşından küçüklerin kurusıkı tabanca kullanması kesinlikle yasaktır.
KURUSIKI TABANCA ALMA KOŞULLARI
18 yaşından büyük herkes evraksız kolayca satın alabilir. Havalı tabancalar da tasarımsal olarak gerçek silahlarla birebir üretilmektedir.
Havalı tabancalar da aynı kurusıkı gibi gerçek silahlar gibi birebir benzer şekilde yapılmaktadır. Havalı tabancalarda hiçbir evraka ihtiyaç yoktur. 18 yaşını doldurmuş olmanız yeterlidir. Evraka ihtiyaç olmamasında dolayı havalı tabanca almak oldukça kolaydır.
Cumhurbaşkanı, Başbakan, Cumhurbaşkanı Yardımcıları Bakanlar ve yasama organı üyeleri, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri, TBMM Genel Sekreteri ve Genel Sekreter Yardımcıları, Başbakanlık ve İçişleri Bakanlığı Müsteşarı, Savunma Sanayi Başkanı ve Emniyet Genel Müdürü ile bu görevlerde bulunmuş olanlara süresiz silah ...
Silah bulundurma ruhsatı, bir kişinin evinde veya iş yerinde silah bulundurabilmesi için alması gereken bir izindir. Silah bulundurma ruhsatı için gereken harç ücreti 2023 yılında 5 Yıl 7.390.30 TL olarak belirtilmektedir.
Adli Para Cezasının Meblağının Belirlenmesi
Ceza gün sayısı belirlenirken TCK 3 ve 61'deki cezanın belirlenmesi şartlarına bakılacaktır. Gün karşılığı para cezası en az 20, en fazla 100 Türk Lirası olabilir. Uzun zamandır bu miktarlar değiştirilmemiştir.
Taşıma eyleminin tespiti halinde 5729 sayılı Kanun'un 4/2 madde hükmü gereğince; 500 TL idari para cezası verilir. Ayrıca bu silahların mülkiyetinin kamuya geçirilmesine karar verilir. Bu Kanun hükümlerine göre idarî para cezasına ve mülkiyetin kamuya geçirilmesine karar vermeye mahallî mülki amir yetkilidir.
Silah taşıma veya bulundurma ruhsatı olan kişilere tanınan mutat miktarda (olağan miktarda) mermi sahibi olma hakkı dışında mermi satın almak, bulundurmak veya taşımak suçtur (6136 sayılı Kanun m. 13).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri