cennetin kapısında yazıyo deyyuslar cennete giremez.
Diğer Peygamberler dâhil herkes, bu kapıdan geçmedikçe Allahü teâlânın rızasına ve sevgisine kavuşamaz. Allahü teâlâ, Cennete girilecek tek kapının anahtarını Peygamber efendimize verdi. Onun Peygamberliğini kabul etmeyen, yani Müslüman olmayan, kim olursa olsun, Cennete giremez.
Türk Dil Kurumunun sözlügünde; "Karısının veya kendisine çok yakın bir kadının iffetsizliğine gözyuman kimse" anlamında sövgü sözü, diye tanımlanır. Devellioğlu; karısının namussuzluğuna gözyuman ve katlanan kimse, diye anlatır.
Peygamber Efendimiz (sav) de, 'kadınlardan erkeğe benzeyen, daima içki içen ve eşlerini kıskanmayanları' 'deyyus' olarak nitelendiriyor.
Lisânü'l-Arap'ta; kelimenin aslının yumuşatma, zelil kılma anlamına geldiği söylendikten sonra "deyyûs"un terim olarak, kendi ehli (karısı ve yakınları) için "kavvâd"lik yapan, yani başkalarının onlarla buluşmasına aracılık eden ve ehlini kıskanmayan kimse olduğu anlatılır: "Deyyûs" ve "deybûs" gözü önünde başka ...
İlgili 33 soru bulundu
Eşini kıskanmayan tek hayvan domuzdur. * Peygamber efendimiz (S.a.v) bir zaman gelecek yer yüzüne eşini kıskanmayan domuz erkekler gelecek demiştir.
Yanı başkalarının sahip olduğu nimetleri kıskanmaktır. Bu kıskanma hem kıskanan kişiye hem de kıskanılan kişiye zarar verebilir. Onun için Allah bunu yasaklamıştır. Cennette imtihan olmadığı için kıskançlık ve benzeri duygularla da imtihan olunmaz.
Arapça dys̠ kökünden gelen dayyūs̠ ديّوث “karısını satan veya karısı tarafından aldatılan erkek” sözcüğünden alıntıdır.
Deyyus Olan Kişi Cennete Giremez !!! "La yedhulul cennete deyyus" (Deyyus Cennete. giremez) sahih hadis. "Deyyus o kişidir ki açık saçık cilalanmış boyalanmış
Eşinin ya da kendisine çok yakın bir kadının iffetsizliğine göz yuman kimse.
Deyyus eskiden çok daha yaygın kullanılan ve günümüzde anlamı tam olarak bilinmeyen sözcükler arasında yer almaktadır. TDK açısından bakıldığında ise bu kelime, 'Kendisine yakın olan bir kadının ya da karısının iffetsizliğine ses çıkarmayan kişi' şeklinde karşılık buluyor.
Cennetin kapısını cömertler açar Cennetin kapısını cömertler açar. [1] Cömert insan muhtaçları gözetir, yardımda bulunur.
Cennetin kapısında ve cennette görev yapan çok sayıda melekler vardır bu meleklerden en büyüğü Rıdvan'dır. Rıdvan İsmi ise: Rıza, rıza almak ve cennet kapısının bekçisi anlamına gelmektedir. Bu meleğin ismi dışında herhangi bir meleğin ismi ve görevi ile alakalı bir bilgi bulunmamaktadır.
O Cennet ki, bütün güzeller ve güzellikler cemâlinin birer cilvesi olan Ezelî ve Ebedî Güzel orada müşahede edilecektir. Bazı hadislerde, cennet muhafızlarının başında bulunan meleğe 'Hâzin' bazı hadislerde de 'Rıdvan' denilmektedir.
Melun kelimesinin sözlük anlamı lanetlidir. Bu kelime halk arasında, pis, alçak ve mundar manasında da kullanılır. Kime Melun Denir? Melun kelimesi İslam literatüründe genellikle şeytan için kullanılır.
Hınzır sözcüğü, yaramaz olan kişilere söylenen sözcüklerden biridir. Hem yaramaz hem de haylaz olan bireylere genellikle hınzır sözcüğü söyleniyor.
Bir kelimenin manasını öğrenmek için öncelikle TDK sözlüğüne bakılmalıdır. Hergele sözcüğü için de Türk Dil Kurumu sözlüğüne başvurulduğunda, kelimenin şu şekilde tarif edildiği görülmektedir: Daha bineğe veya yük taşımaya alıştırılmamış at ya da eşek sürüsü.
Öyle ki, bu lezzetli elbiselerle Cennet ehli ve Cennet kadınları birer küçük Cennet hükmüne geçerler. Bu rivayet ve haberlerden anlaşılıyor ki, Cennette bedende olduğu gibi başta da sun'î kıyafet ve başörtüsü olmayacak. Ancak başa güzellik ve cazibe veren fıtrî bir kıyafet başta bulunacaktır.
Bununla beraber İbn Kayyim, cennette her müminin ikiden fazla hûriye sahip olacağından şüphe edilmemesi gerektiğini de söyler; zira Hz. Peygamber, her mümine verilecek geniş mekânlar içinde birbirini görmeyen fertlerin bulunacağını söylemiştir (Buhârî, “Tefsîr”, 55/2; Müslim, “Cennet”, 23).
Kadına tek erkek, erkeğe iki kadın verilecek
Kuşkusuz, cennette her lezzetin yanında cinsî ilişki de vardır. Kur'an'da kişilerin eşlerinden ve ayrıca hurilerden bahseden ayetler dolayısıyla bu tür ilişkiden de söz etmiş oluyor.
Öncelikle domuz hayvanı, dişisini kıskanmayan tek hayvan olarak bilinmektedir.
Bir seferde yaklaşık 6-12 arasında yavru doğuran domuzlar, tutsaklık halinde kendi yavrularını yiyebilirler.
Bir kimsenin eşini ve kendine ait olan bir hak ve menfaati, başkasından kıskanması haset değil gayret olarak nitelendirilir.
Belinay çiçeği: Bu cennet çiçeği cennetin en yüksek mertebelerinde bulunacak ve hiç bilinmeyen güzellikte olacaktır. Belinay çiçeğinin yapraklarından ışık huzmeleri göz kamaştıracak derecede çarpıcı güzellikte bulunacaktır.
Mâlik (Arapça: مالك), Arapça bir kelime olup "Mülk" kökünden türemiştir ve "bir mülke sahip olan" anlamını taşır. İslam inancında Mâlik cehennemin yöneticisi olan meleğin ismidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri