Marin Tutkalı poliüretan bazlı ve tek bileşenli havadaki nem ile reaksiyona giren bir yapıştırıcıdır. Havadaki nem ve sıcaklık artarsa tutkalının kuruması o kadar hızlı olacaktır. Poliüretan tutkal esnek yapıya sahip olması ve suya karşı çok dayanıklı olmasından dolayı denizcilik sektöründe çok kullanılır.
APEL MARİN POLİÜRETAN TUTKAL (GEMİCİ TUTKALI / DENİZ TUTKALI) * Gemici tutkalı tek komponentli bir ahşap yapıştırıcısıdır. Ortamdaki ve ahşabın yapısındaki nem yardımıyla kürleşir. * Kolay uygulanır, hızlı kurur, suya dayanıklıdır.
Tekne imalatlarında ve tamiratlarında yaygın olarak kullanıldığı için deniz tutkalı adını alan deniz tutkalları ayrıca ahşapların birbirine yapıştırılmasında, ahşapların metallere, plastik, beton ve tuğlalara yapıştırılmasında kullanabilir.
Tutkal ağaç, mobilya, tekstil, kâğıt ambalaj, plastik, kırtasiye ve dekorasyon işlerinde kullanılan yapıştırıcı maddedir. Çeşitli gereçlerin birbirine yapıştırılmasında kullanılan maddeye tutkal, yapıştırma işlemine tutkallama denir. Merdane, sprey, rulo ile sıcak ve soğuk uygulanabilir.
Bir ya da iki kaşık amonyak ve yarım su bardağı suyu karıştırıp kumaştaki lekeli bölgeye bu sıvıyı uygulamalısınız. Sonrasında lekeli bölgeyi ovalayarak lekeden kurtulabilirsiniz. Sentetik kumaşlardaki tutkal lekesini çıkarmak için de lekeli bölgeye buz koyup soğutmalısınız.
İlgili 35 soru bulundu
Cestel Deniz Tutkalı
Tek bileşenli, solventsiz,havanın nemi ile kuruyan sağlam bir bağ kuran poliüretan bazlı yapıştırıcıdır. Cestel Tutkal CESBIND 1000 suya karşı dayanıklıdır. 2 saat içinde pres altında kaldıktan sonra zımparalama, kumlama gibi işlemler yapılabilir.24 saat sonra tam reaksiyona girmesini bitirir.
Deniz tutkalı, inşaat malzemeleri mağazaları, marina mağazaları, el sanatları dükkanları ve çeşitli online satış platformlarında bulunabilir.
Deniz tutkalı uygulamasında, yapıştırıcı ince bir tabaka halinde yüzeylerden birine veya ihtiyaca göre her ikisine sürülmelidir. Deniz tutkalı uygulandıktan sonra 15 dakika içinde yüzeyler preslenmelidir. Deniz tutkalından maksimum verim alabilmek için yüzeyler en az 2 saat boyunca presli kalmalıdır.
Balık tutkalı high tack nitelikli yapıştırıcıdır, PVA gibi kaygan olmaz bu sebeple yapıştırılacak parçaların birleştirildikten çok kısa süre sonra sıkıca tutunmasını yapışması mümkün olur. Balık tutkalı diğer tutkallara göre daha hızlı şekilde rutubet yani nem emer.
Kuruma süresi havanın sıcaklığına ve tahtanın rutubetine bağlı olup, normal şartlarda 40-45 dakikada kurur.
Fenoplastlar: Fenol-formaldehit reçinesi, rezorsin-formaldehit reçinesi, Diğerleri: Poliamid, poliester, epoksi, silikon. Bezir yağı macunu, kireç, alçı, magnezyum oksit – klorür. Burada belirtilen bazı tutkal sınıfları da kendi aralarında daha alt gruplara ayrılabilir.
D3 normunda PVAc. bazlı şeffaf ahşap tutkalıdır. Nem oranı yüksek bile olsa yüksek kaliteli yapıştırma gücüne sahiptir. Kumaş, ahşap, kağıt ve kendin yap uygulamalarında üstün yapıştırma gücüne sahip D3 normunda su bazlı PVAc. tutkaldır. Hobi ürünleri için tercih edeceğiniz en iyi tutkal.
Tutkal lekesini çıkarmak için, lekeyi sirke ile ıslatıp, bol su ile durulayın.
Aseton, japon yapıştırıcıyı çözer.
BRİO Epoksi Suya Dayanıklı Yapıştırıcı, çift bileşenli yüksek yapıştırma gücüne ve suya dayanıklılığa sahip epoksi yapıştırıcıdır. Oda sıcaklığında sertleşir ve çatlama yapmaz. Su ve çeşitli kimyasallara karşı dayanıklıdır.
TR: APEL Marin Tutkalı poliüretan esaslı, nem ile kürleşen oldukça güçlü bir yapıştırıcıdır. Özellikle tekne ve yat imalatında kullanılmakla beraber, dış mekan mobilyalarında ve ahşap malzemeye farklı tür malzemelerin de yapıştırılması işlemlerinde sıklıkla kullanılır.
Aseton, Japon yapıştırıcısının yapısını bozarak kumaş üzerinden kolay bir şekilde temizlenmesini sağlar. Ayrıca elinize bulaşan yapıştırıcı kalıntılarını da yine aseton yardımı ile kolayca temizleyebilirsiniz. Uygulayabileceğiniz diğer bir yöntem ise sıcak tuzlu su karışımıdır.
Hayvansal tutkal, hayvanların kemiği ve derisinden yapılan, koyu mor, kahverengi renk tonunda, suda çözdükten sonra kullanılan jelatinsi bir yapıştırıcı. Çoğunlukla piyasada granül şeklinde satışı yapılır. Sıcak suda çözülerek kullanılır.
Boncuk tutkalı, deri ve kemiklerde bulunan yumurta akı benzeri bir maddeden elde edilir. Suya direnç için alüminyum sülfat eklenebilir. Esneklik için gliserin katılabilir. Ağaca sıcak olarak sürülür ve soğuduğunda üstün bir yapışma gücü ile ağaca bağlanır.
Türkiye'de beyaz tutkal, iskelet tutkalı, kontak tutkalı, mobilya tutkalı, çerçeve tutkalı, su bazlı ahşap tutkalı olarak anılırken dünyada ise; White glue, wood glue, liquid glue, furniture glue, carpenter glue, PVA glue olarak bilinir.
Apel Ahşap ve Hobi Tutkalı da bu tutkal türü içerisinde yer alan kaliteli ve oldukça güçlü bir yapıştırıcıdır. Su geçirmez özelliği sayesinde pek çok farklı kullanım alanına sahiptir.
Yapıştırıcı bulunan bölgeye 2 ya da 3 damla aseton dökün. 1 veya 2 dakika boyunca bölgeyi yavaşça ovalayın. Yapışkanlık özelliğini kaybetmeye başlayınca yapıştırıcıyı cildinizden yavaşça çekin. İşlem tamamlandığında elinizi bol su ve sabun ile yıkayın.
Bilinen en güçlü ve etkili yapıştırıcı olan Evobond Glue Süper Hızlı 502 Japon Yapıştırıcısı, hızlı ve etkili bir çözüm sunuyor. Az gramajlı olmasına rağmen ürünün ufacık bir damlası bile yapıştırmaya yetiyor. Yapıştırıcıyı kullanırken yüzeyin pürüzsüz ve kuru olması gerekiyor.
Tutkal; hayvansal maddelerden ya da yapay olarak elde edilen, katılaşıp sertleşme özelliğine sahip bir yapıştırıcı. Kâğıt, ahşap ve duvar kâğıdı gibi alanlarda kullanmak için farklı tutkal çeşitleri bulunuyor.
Mobilya yapıştırma ya da sunta kaplama işlemlerinde genel olarak tutkal tipi yapıştırıcılar kullanılır. Aynı zamanda bir maddenin başka bir madde ile kaplanması işlemlerinde kullanılan tutkalın sulandırılması gerekebilir. Seyreltilmiş tutkal kullanımında yoğunluğu kaybetmemek daha büyük bir önem kazanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri