İç deniz, herhangi bir kıtanın iç kesimlerinde yer alan sığ bir denizdir. Baltık Denizi ve Karadeniz, iç denizlere örnektir.
Dünyada herkesin bildiği altı tane iç deniz var. Akdeniz, Kızıldeniz, Karadeniz, Azak Denizi, Marmara Denizi ve Baltık Denizi.
Fakat başka herhangi bir kıyıdaş devlet bulunmadığından ve her yönde Türkiye karasuları ile kuşatılmış olduğundan dolayı Marmara Denizi'nin tamamı Türk karasuları durumundadır. Bunun esas sebebi Türkiye'nin uluslararası hukukça tanınan "kadim hak" olarak Marmara Denizi'ne iç deniz olarak sahip olmasıdır.
Dünyanın en büyük iç denizidir. Derin bir denizdir ve en derin noktası İyon Denizi'nde bulunan ve yaklaşık 5267 metre olan Kalipso Çukuru'dur. Doğu Akdeniz Havzası, Batı Akdeniz Havzası'ndan daha derindir.
İlgili 22 soru bulundu
İç deniz, herhangi bir kıtanın iç kesimlerinde yer alan sığ bir denizdir. Baltık Denizi ve Karadeniz, iç denizlere örnektir.
Marmara Denizi tümüyle Türkiye'ye ait, dünya suları ile ilişkisi kuzeyde İstanbul ve batıda Çanakkale Boğazı ile sağlanan bir iç denizdir.
Kapalı deniz, karaların ortasında bulunan, değer açık denizlerle doğrudan bağlantısı olmayan deniz. Kapalı deniz, genelde denizden sayılmaz. En güzel örneği Hazar Denizidir. Hazar Denizi yanında İngilizce kaynaklarda Aral Gölü'de, kapalı deniz olarak kabul edilmektedir.
5- Açık Denizler
Uluslararası deniz hukukunda bir diğer önemli terim ise açık denizler. Bu alanlar, herhangi bir devletin, iç sularına ve kara sularına, kıta sahanlığına ya da MEB bölgesine dahil olmayan tüm deniz alanları olarak tanımlanır.
Samandağ ilçesinde bulunan bu sahilimiz 14 km boyu ile Türkiye'nin en uzun sahilidir .
Akdeniz'den olan alt akıntının etkisiyle derinlerde %o 36 civarındadır. Çanakkale Boğazı ile Marmara Denizi'ne, İstanbul Boğazı ile Karadeniz'e, Cebelitarık Boğazı ile Atlas Okyanusu'na, Süveyş Kanalı ile Kızıldeniz'e, dolayısıyla Hint Okyanusu'na bağlanır.
Bu ta- nımlama açısından Akdeniz, sadece Cebelitarık Boğazı ile açık deniz olan Atlantik Okyanusuna bağlanması nedeniyle yarı kapalı bir deniz konumundadır. Aslında Akdeniz'in bir diğer bağlantısı Süveyş Kanalı ile Kızıldeniz ve oradan da Hint Okyanusuna olsa da bu bağlantı doğal bir uzanım değildir.
Denizler topografik ve hidrografik özelliklerine göre dört bölümde incelenebilir. Bunlar, kenar denizler, kıtalar arası denizler, iç denizler ve kapalı denizlerdir.
Açık deniz, bir ülkenin karasularının dışında kalan deniz kısmı olarak ifade edilebilir. Açık deniz denildiği zaman yakınında karalarla kaplı ve çevrili bir alanın olmadığı anlaşılmaktadır. Açık denizler olarak ifade edilen yer, hiç bir devletin karasularına ve de sularına dahil olmayan bir bölgeyi ifade etmektedir.
Üç tarafı denizlerle çevrili olan Türkiye, adalar hariç Akdeniz, Ege Denizi, Marmara Denizi ve Karadeniz kıyıları olmak üzere yaklaşık 8.500 km kıyı uzunluğuna sahiptir.
Ayrıca, Karadeniz, bütün kıyılan Osmanlı hâkimiyeti altında olduğu sürece (1774 tarihli Küçük Kaynarca andlaşmasına kadar) bir Türk iç denizi idi. Ancak, önce Rusya'nın sonra Romanya ve Bulgaristan'ın Karadeniz'e kıyıdaş olmalarıyla, Karadeniz açık deniz statüsünü almıştır.
Cenevre Antlaşması'na göre açık deniz; devletlerin kara suları ya da iç suları dışında kalıp herhangi bir devletin tekelinde bulunmayan deniz alanlarına denir.
Afganistan, Azerbaycan, Bhutan, Ermenistan, Kazakistan, Kırgızistan, Laos, Moğolistan, Nepal, Özbekistan, Tacikistan ve Türkmenistan. Güney Amerika kıtasında konumlanan iki denize kıyısı olmayan devlet ise şunlardır: Bolivya ve Paraguay.
Hazar Denizi, dünyadaki en büyük iç su kütlesidir ve dünyadaki toplam göl sularının %40'ı ila %44'ünü oluşturur. Hazar'ın kıyı şeritleri Azerbaycan, İran, Kazakistan, Rusya ve Türkmenistan tarafından paylaşılmaktadır.
Esâsen kapalı bir deniz olan Akdeniz, okyanusların iki ilâ üç katı hızlı ısınıyor.
Açık deniz, bir devletin münhasır ekonomik bölgesine, karasularına, iç sularına ve takımada devletlerinin takımada sularına girmeyen bütün deniz kesimlerine verilen addır. Açık denizler, kıyısı bulunsun bulunmasın bütün devletlere açıktır.
Denizin bittiği yer ufuktur aynı zamanda. Ufuk da umut.
Boğaz, kıstağın zıddıdır. Kıstak; denizler arasında, iki kara kütlesini birleştiren dar, ince kara parçası iken boğaz, bunun tersidir. Boğazlar denizleri birbirine bağlayan dar su yollarıdır. Birbirine yaklaşan kara kütlelerinin deniz suları ile ayrıldığı yerdir.
Marmara Denizi bütün kıyıları aynı ülkenin egemenlik sınırları içinde bulunan dünyadaki tek denizdir. Yaklaşık 11.350 km² büyüklüğünde olan bu iç deniz aynı zamanda ülkemizin en ilginç denizi olarak da kabul edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri