Cerh ve Ta'dil, hadis
İbn Ebû Hâtim er-Râzî'nin (ö. 327/938) hadis râvilerinin tenkidine dair eseri. Cerh ve ta'dîl konusunda yazılan ilk eserlerden biridir.
Cerh ta'dîl ilminde müteşeddit olarak tanınan âlimler şunlardır: Şu'be b. el-Haccâc (ö. 160), İmâm Mâlik (ö. 179), Yahyâ b. Sa'îd el-Kattân (ö. 198), Yahyâ b. Ma'în (ö.
Cerh, yara; cerrahi, yara ile uğraşan bilim; cerrah ise yara ile uğraşan kişi anlamına gelmektedir.
Ta'dîl sözlükte “ılımlılık, dürüstlük; gönülde doğru olduğuna dair kanaat beliren şey” anlamına gelen adl veya adâlet kelimesinden türemiş bir masdar olup “düzeltmek, doğru hüküm vermek, tezkiye etmek” demektir. Hadis terimi olarak da “râviyi, rivayetinin kabulünü gerektiren sıfatlarla nitelemek” mânasını taşır.
İlgili 37 soru bulundu
Sözlükte “doğru olmak, adaletle hükmetmek” anlamındaki adl kökünden türeyen ta'dîl “adalete nisbet etmek, adalet sahibi olduğunu söylemek” mânasına gelir. “Zulmetmek” anlamındaki cevr kökünden türeyen tecvîr ise “zulme nisbet etmek” demektir (Lisânü'l-ʿArab, “ʿadl”, “cvr” md.leri).
Hadis Ricâli ilmi veya kısaca Ricâl ilmi adı verilen ilim dalının ismindeki 'ricâ- l'den maksat, erkek olsun kadın olsun hadis ve haber nakleden râvîler demektir. Arapçada 'erkekler' için kullanılan bu kelime, kadın râvîlerin sayısının erkeklere nazaran az olduğu için kullanılmış olabilir.
Cerh kelimesi yaralamak anlamına gelir. Bir hukuk terimi olarak ise çürütmek anlamına gelir.
Cerh, yaralamak. Bir hadîs âliminin, bâzı sebeplerle râvînin (hadîs rivâyet eden kimsenin) rivâyetini (naklini) reddetmesi. Ta'dîl, düzeltmek.
Kasık veya kol atardamarınızdan yerleştirilen “sheath” vasıtasıyla, daha ince ve içi boş plastik yapıda teller kullanılarak kalp damarlarınızın ağız kısmına kadar ilerlenir ve boyalı madde verilerek damarların yapısı görüntülenir.
Râvinin cerhedilmesine yol açan zabt sıfatıyla ilgili kusurlar galat, gaflet, vehim, sika râvilere muhalefet ve hâfıza bozukluğudur. Bunlar “metâin-i aşere” diye bilinen on cerh sebebinden beşini oluşturur.
Râvinin adâlet sıfatına sahip olmadığını gösteren hadis terimi. Sözlükte “bilerek yahut bilmeyerek bir şey veya olay hakkında olduğundan farklı haber vermek” anlamına gelir.
Hadisleri yazılı haliyle elde etmek, bulmak manasına gelen vicâde, usûl-ü hadîsin rivâyet keyfiyeti esası ile ilgili bir ıstılahtır. Tahammül ve edâ yolları, hadis öğrenim ve öğretim şekilleri olarak da zaman içinde isimlendirildiği gö- rülmektedir.
Böyle bir araştırma sonucu râvî dürüst, kötülüklerden uzak, İslam dininin emirlerine bağlı, yasaklarından kaçınan bir kimse ise adaleti tesbit edilmiş olur. Buna ta'dil adı verilir. Eğer yalan söyleyen hafıza bakımından zayıf, dini emirlerde kusurlu ise, cerh edilmiş demektir ki böyle râvîlere mecrûh denir.
Sözlükte “fazlalık, ziyade, ilâve” anlamlarındaki zâidenin çoğulu olan zevâid kelimesi, hadis ilminde bir veya birkaç hadis kitabının Kütüb-i Sitte gibi temel kaynaklardan fazla veya farklı olarak ihtiva ettiği hadisleri konularına göre bir araya getiren eserleri ifade eder.
Sözlükte “çıkarmak” anlamına gelen istihrâc kelimesi, terim olarak “bir hadis kitabındaki bütün rivayetleri bir müellifin kendisine ulaşan başka senedlerle rivayet etmesi” demektir. Bu hadislerin toplandığı kitaba müstahrec, bu işi yapan müellife de müstahric denmektedir.
cah / câh. İtibar, makam, mevki.
cuş / cûş / جوش
Coşma, kaynama.
(Sıhhat. den) Eskiden resmi yazılara konulan ve "doğrudur, yanlışsızdır" mânasına gelen bir işâretti.
Arapça kökenli olmasına rağmen Osmanlı zamanında da çok sık kullanıldı. Kelime anlamı bakımından ise yaradır. Yara kelimesinin kullanılması ile ceriham ile kullanılması aynı şeydir. Ceriham eki ile birlikte yaram anlamına gelir.
Rical kelimesi TDK'ya göre, erkekler ve yüksek makamlarda bulunan devlet adamları anlamına sahiptir.
Yaralama. Bir düşünce, inanç veya iddiayı çürütme. Yara.
1. Rivayetü'l-Hadîs İlmi, Hz.
Peygamber‟e, sahabeye ve tabiîne isnad edilen söz, fiil, takrir ve sıfatlardan ibaret olan yazılı rivayetin hassas ve titiz bir şekilde naklini konu alan ilim dalıdır. Kısaca, hadisin muhtevasıyla ilgilenir.
Musannef, Arap edebiyatı başta olmak üzere İslâmî ilimlerde kitap ve bab başlığı esasına göre hazırlanmış telif türünü ifade etmekle birlikte hadis ilminin bir telif çeşidi olarak “hüküm ihtiva eden merfû, mevkuf ve maktû rivayetlerin fıkıh konularına göre sınıflandırılarak yazılan kitap” anlamında kullanılmıştır.
Sözlükte “vermek” anlamına gelen münâvele kelimesi, hadis terimi olarak “hocanın kendi rivayetlerini içeren nüshayı rivayet etmesi için öğrencisine vermesi veya o nüshanın kendine ait olduğunu onaylaması” demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri