Banyoda suyun sıcaklığı, soğukluğu gibi ürperten durumlarda cehennem hatırlanmalı bununla kıyaslanmalıdır. İlk girişte sağ ve sol omuz yıkanmalıdır. Banyoda mümkün mertebe konuşulmamalı aşikare Kuran, ilahi, türkü vb söylenmemelidir. Banyoda su ayakta dökünülmeli, zaruri bir durum olmadıkça oturarak yıkanılmamalıdır.
11. Akşama yakın, akşam ile yatsı arasındaki vakitlerde banyoya girilmemelidir. 12. Banyoda su dökünürken ayakta su dökünmelidir. Oturarak su dökünmemelidir.
Kapalı bir yerde, tek başına üstünde bir şey yokken yıkanmak caizdir; yani haram değildir. Ancak edeb olarak ön ve arka avret yerleri örtmek daha güzeldir. Çıplak olarak alınan abdest geçerlidir. Banyo adabına uymak güzel olmakla beraber, bunlara uyulmazsa günah olmaz.
Banyoya girmeden önce mutla bir bardak ılık su için. Ilık su içtiğinizde ve sıcak bir duşa girdiğinizde kan damarlarınız rahatlayacak ve kan basıncınız düşecektir. Bu sayede stresten arınabilir ve banyo keyfini ikiye katlayabilirsiniz. İçeceğiniz suya limon ve salatalık da ekleyebilirsiniz.
GECE YARISI YIKANMAK CAİZ Mİ? İhtiyaç halinde gece yarısı yıkanmak caizdir. Bunun dışında banyoda uyulması gereken bazı haya kuralları vardır. Bunlardan en bilineni, ünlü hadis alimi Buhari'nin günümüze dek uzanan ve Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed'e (S.A.V.) dayanan Hadis-i Şerif'tir.
İlgili 41 soru bulundu
Ne Sıklıkla Duş Alınmalı? Duş alma sıklığı ile ilgili aslında genel geçer bir kural yoktur. Ancak uzmanlar ideal aralığın ortalama 3 gün olduğunu belirtir. Çok sık duş almak deri döküntüsü, kaşıntı, rahatsızlık hissi gibi durumlara yol açabilir.
9. Banyoda suyun sıcaklığı gibi ürperten hallerde cehennemi düşünmeli, bununla cehennem arasında mukayesede bulunmalıdır. 10. Banyoda konuşmamalı, aşikâre Kur'an ve ilahi gibi şevler söylememelidir. 11. Akşama yakın, akşam ile yatsı arasındaki vakitlerde banyoya girilmemelidir.
En sağlıklı banyo, ılık suyla yapılır ve yaklaşık 20 dakika sürmelidir. Banyo suyunun sıcaklığı 40 dereceyi geçmemelidir. Sıcak suyla yıkanmayı seviyorsanız 10 dakikadan fazla banyoda kalmamalısınız. Banyodan çıktıktan sonra vücudunuzu bir süre dinlendirin.
Girerken şöyle demeliyiz: “Bismillahirrahmanirrahim, pisliklerin her cinsinden ve kovulmuş şeytanın şerrinden Allah'a sığınırım.” 5. Banyoyu kimsenin göremeyeceği şekilde kapatmalıyız.
“Elhamdu lillâhillezi ezhebe annî'l-ezâ ve âfanî” denilir.
Banyoya girerken sol ayakla girilir ve giyinik olunması gerektiği söylenir. Banyo yaparken ise alt iç çamaşırı ile yıkanmak gerekir. Yıkandıktan sonra gusül abdesti alınır. Banyo yaparken suyu fazla kullanmamayı da peygamber efendimiz söylemiştir.
Duş alırken sağlığımız için uyulması gerekilen evrensel kurallar vardır. Tıpkı sıcak su gibi uzun banyolar da ciltte kızarıklıklara, kurumaya ve kaşıntılara neden olur. İdeal duş süresi 7-10 dakikadır.
Ellerini yıkar, vücudunda bir necaset/maddî kirlilik var ise onu temizler, avret yerlerini yıkar. Sonra sağ eli ile üç defa ağzına su vererek iyice çalkalar, daha sonra üç defa burnuna su çekerek temizler ve namaz abdesti gibi abdestini tamamlar. Sonra da vücudunun her tarafını iyice yıkar.
İslam'a göre eşlerin beraber banyo yapmalarında hiçbir sakınca bulunmamaktadır. Zaten Hz. Âişe'nin Hz. Muhammed'le beraber yıkandığından bahseden hadis-i şerif Buhârî'de geçmektedir.
En çok banyo yapılan gün Pazar günü ve Çarşamba günü olarak bilinmektedir. Bir tanesi haftanın sonu olması itibari ile insanlar banyo yaparak kendilerini haftaya daha temiz bir şekilde hazırlıyorlar. Ayrıca hafta ortası olan Çarşamba da en çok tercih edilen günler arasında yer almaktadır.
Adet döneminde duş almanın hiçbir sakıncası yoktur. Hatta hijyen açısından önerilen bir yaklaşımdır. Ayrıca ılık bir duşun sancılı regl döneminde kas gevşetici ve rahatlatıcı bir etkisi vardır. Duş almak ise adet süresini ya da miktarını değiştirmez.
Kapalı bir yerde, tek başına üstünde bir şey yokken yıkanmak caizdir; yani haram değildir. Ancak edeb olarak ön ve arka avret yerleri örtmek daha güzeldir. Çıplak olarak alınan abdest geçerlidir. Banyo adabına uymak güzel olmakla beraber, bunlara uyulmazsa günah olmaz.
Abdeste ve gusle başlarken niyet etmek ve besmele çekmek sünnettir (Merğinânî, el-Hidâye, 1/15-17). Bu bakımdan niyet etmeden ve besmele çekmeden alınan abdest ve gusül geçerlidir. Ancak abdest ve gusülden önce besmele ve niyetin unutulması sünnet sevabından mahrum olunmasına neden olur.
Peygamber efendimiz aleyhisselatu vesselam, yatmadan önce İhlas, Felak, Nas ve Ayetel Kürsi ayetlerini okur avucuna üfler ve vücuduna mesh ederdi. Yatsı namazı sonrası Amenerrasulü ve Mülk suresini okurdu. Yatsı namazı sonrası dünya kelamı konuşmamak ve gece namazı için uyumak sünnettir.
Her gün terden sırılsıklam olmuyor iseniz haftada 2 veya 3 kez banyo yapmanız önerilir. Eğer ter kokusundan rahatsız oluyor iseniz ter kokan yerleriniz sabunla temizlemeniz öneriliyor.
Banyo ile duş arasındaki temel farklar genelde süre açısından olmaktadır. Banyo içerisinde duşu da barındıran süresi olmayan bir aktivite iken duş daha kısıtlı ve aceleci bir temizlenme ve yıkanma biçimi olarak söylenebilir. Duşta özellikle ayakta durmak gerektiğinden yukarıdan akan su ile temizlenilir.
Banyodan sonraki ilk birkaç dakika cildin nemlendirilmeye en hazır olduğu zamandır. Duş alındıktan sonra yumuşak bir havlu yardımıyla cildinizdeki fazla suyu alır almaz nemlendiriciler kullanılmalıdır.
Ana Fatma Kerbela Hadisesi ile ilgili haberi bu çarşamba almıştır. Haber ona ulaştığında çamaşır yıkamak için kazanda su kaynatmaktaymış; haber sonrası kazanı ters çevirmiş. Bu yüzden Kara Çarşamba'da çamaşır yıkanmaz, banyo yapılmaz ve yeni bir işe başlanmaz.
İkinci ile akşam arası neden banyo yapılmaz sorusu tamamen bir hurafeden ibarettir. Dini inancı yüksek insanların inanışına göre bu vakit şeytanların dağılma vakti olduğu için banyo yapmak doğru değilmiş. Çünkü bu sırada banyo yapan insan şeytanla karşılaşacağı için aklını kaybedermiş.
Uyumadan önce duş almak en iyi alışkanlıklardan biridir. Kan basıncınızı düzenlemeye yardımcı olur. Geceleri banyo yapmak vücutta uygun kan akışını başlatır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri