Çeri domatesin mevsimi ne zamandır? Bol güneşli, hafif rüzgarlı ve ılıman iklimleri seven çeri domates haziran, temmuz ve ağustos aylarında olgunlaşarak tüketime hazır hale gelir.
Kış soğuklarında sağlığınızı koruyup hastalıklarla mücadele etmek istiyorsanız neler tükettiğinize dikkat etmelisiniz. Mevsimine göre beslenmek bu süreçte son derece önemli. Evet, kışın domates, salatalık, patlıcan, karpuz, kavun gibi yiyeceklerin tüketilmemesi gerektiğini hepimiz biliyoruz.
Kokteyllerde, salatalarda, yemeklerde kullanılabilir. Ayrıca yemek ve salataların dekore edilmesi ve süslenmesinde kullanılır. Taze olarak tüketilebilir.
Domates yılın tüm aylarında tüketilen bir sebzedir. Yaz aylarında açık tarlalarda yetiştirilen domates kış aylarında da korunaklı alanlarda yetiştirilebildiği için kış aylarında da domates tüketilebilir.
Çeri Domates Faydaları Nelerdir? Yüksek oranda potasyum ve A vitamini içeren çeri domates, sağlıklı beyaz kan hücrelerini koruyup kanser hücrelerinin oluşumunu engellediği için vücudu kansere karşı korur. Afrodizyak etkiye sahip çeri domatesler, cinsellik hormonlarını çalıştırıp sperm sayısını arttırıyor.
İlgili 28 soru bulundu
Püf nokta 1; yazdan hazırlanan domates sos da kullanabilirsiniz. Ya da çeri kullanın. Tadı çok daha farklı ediyor emin olun. Domatesler biraz yumuşamaya başladığında üzerine iyice hemhal olması için ılık su eklenir.
Domatesler yıkanıp kurulandıktan sonra poşetlenerek derin dondurucuya kaldırılır. Kullanacağınız zaman domatesi musluk suyuna tutarsanız kabuğu kolayca sıyrılacaktır. Dondurulmuş domatesleri rendeleyerek veya doğrayarak yemeklerde kullanabilirsiniz.
Yaz sebzeleri arasında taze patates, marul, enginar, kabak, taze fasulye, bamya, bezelye, dolmalık biber, sivribiber, taze sarımsak, mısır, salatalık, domates, börülce yer alır.
Dr. Canan Karatay, patlıcan, biber ve domatesin kış aylarında tüketilmesinin sağlık açısından sakıncalarını anlattı." Kış mevsiminde ucuz olan kış sebzelerini tüketmeliyiz. Yazın da yaz sebzelerini yemeliyiz.
Yaz Sebzeleri ile Yapabileceğin Reçeteler
Ülkemizde çıkan yaz sebzeleri; sivri biber, taze fasulye, dolmalık biber, salatalık, patlıcan, domates, enginar, kabak, semizotu, börülce ve bamya.
Ankara'nın Ayaş ilçesine özgü bir cins olan Ayaş domates, ülkemizin en verimli domates çeşitleri arasında yer alıyor. Tamamen doğal koşullarda ve ata tohumundan üretilen bu domates türü, ince kabuklara ve sulu bir yapıya sahip.
Domates Tohumu Kaç Günde Çimlenir? Ekilen domates tohumları yaklaşık 15 ile 20 gün arasında çimlenmeye başlayacaktır. Domates tohumunun çıkması da bu süreleri bulmaktadır.
Domateslerde yaprağın gövdeye birleştiği yerden koltuk (sürgün) çıkar. Bu sürgünler 4-5 cm boyandıktan sonra bitkinin boşuna enerji harcamasını önlemek amacıyla temizlenir. Bu koltukların temizlenmesine koltuk alma denir. Havaların serin gittiği aylarda haftada bir, mart nisan aylarında iki defa alınmalıdır.
1) Domates
Domates yıllardır sebze olarak biliniyordu fakat bir meyvedir.
Domates Hangi Mevsimde Ne Zaman Yetişir? Domates yaz sebzeleri arasında yer alır. Domates dört mevsim boyunca yetiştirilir ve tüketilir. Ancak domates iklim ve çeşitlerine bağlı olarak Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında hasat edilir, yani tarladan toplanır.
İlkbaharda yetişen sebzeler: İlkbahar meyvelerinde olduğu kadar ilkbahar sebzeleri de çok fazla tüketilmektedir. Enginar, havuç, bakla, barbunya, patlıcan, kabak, domates ve bezelye ve gibi sebze çeşitleri yer almaktadır.
Bebekler 10 aydan itibaren domates yiyebilir. Domates genellikle alerjiye neden olmaz, ancak domates tükettikten sonra bebeğinizin cildinde bir değişim fark ederseniz doktorunuza danışmanızda fayda var.
Türkiye'de de en çok üretilen sebze konumunda olan domatesin, 2017 verilerine göre yılda 13 milyon tona yakın üretimi yapılıyor. Üretim yapılan bölgelerin başında Akdeniz ve Ege Bölgesi gelirken, şehirler olarak baktığımızda sırasıyla Antalya, Bursa ve Manisa gelmektedir.
Domates, oksalat bakımından zengindir ve bu madde vücutta kolay bir şekilde metabolize edilemez. Vücuda fazla alımı sonucunda böbrek taşına neden olabilir. Domates ayrıca, böbrek fonksiyonlarını bozabilecek potasyum bakımından da zengindir. Böbrek sorunları yaşıyorsanız domatesten uzak durmanızda fayda var.
Domates, sıcak ve ılıman iklim sebzesidir. Gündüz 17–26˚C, gece ise 14–18˚C'dir. Sıcaklık -2°C'ye düşerse, bitki tamamen zarar görür. 10˚C'nin altında ve 30˚C'nin üzerinde tozlanma ve döllenmede problemler ortaya çıkmakta, meyve bağlayamamaktadır.
Çeri domates de diğer domatesler gibi aynı işlemlerden geçmektedir. Ev içinde fırında kurutma yöntemini tercih edebilirsiniz. Güneşli ve kurak bölgede yaşıyorsanız; güneşe çıkarıp kurutabilirsiniz.
Domates Buzdolabında Nasıl Saklanır? Domates, kısa sürede tüketilmesi gereken bir besindir. Buzdolabında maksimum 1-3 gün arasında saklanabilir. Saklamak için güzelce yıkanmalı ve kurulanmalıdır.
Buzlukta domates saklamanın kolay yollarından birisi olan bütün ya da dilim halinde muhafaza için şu adımları takip edebilirsiniz: Kabuğunu soymadan domatesleri halka halinde dilimleyin. Geniş bir tepsiye dilimleri dizin ve tepsiyi buzluğa koyun.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri