Domates kaç ay meyve verir? Tarlaya ekilen domates tohum formunda ise 80-100 gün içinde, fide formunda ise 60-80 gün arasında hasada hazır gelir.
Domates bitkileriniz tüm bu aşamaları eksiksiz olarak uyguladığınız takdirde yaklaşık 3 ay gibi bir sürede çiçeklenmeye başlayacak, hemen ardından da meyve oluşacaktır. Bu aşamanın ardından meyveler yüzünü göstermeye başlayınca, saksılarınızı daha bol güneş alan alanlara taşıyabilirsiniz.
Domatesler, açık alanda fide dikiminden hasada kadar 60-80 günlük bir zamanda hasat olgunluğuna gelir. Pazara uzaklık durumuna göre değişik olgunluk devrelerinde hasat edilir. Hasat, havanın kuru ve serin olduğu zamanlarda yapılmalıdır.
Düzenli olarak sulanması gereken aralık genellikle 3 gün olarak kabul edilir. Bu aralıklı sulama domatesin rutin gereksinimini karşılamak için yeterlidir.
Bahar aylarında çok suya ihtiyaç duymayacaktır. Güneş olmadığı zamanlarda düzenli olarak günde bir kez aynı saatte sulamak yeterli olacaktır. Fakat yaz aylarında bol güneş alması gerektiği yerde olacağından dolayı susuz bırakılmamalı ve sıkça sulanmalıdır.
İlgili 37 soru bulundu
Çeri domatesleri başarılı bir şekilde yetiştirmek için bolca güneş ışığı olmazsa olmazdır.
Domates fidelerinin sağlıklı şekilde büyümesi için 3 günde 1 defa olacak şekilde sulamalısınız. Sulamayı sprey şişe ile yapabilirsiniz.
Bunu yapmak için hangi domateslerin yetiştirilebileceği hususunda bilgi edinilmelidir. Tüm domates tohumu çeşitlerinin sera üretimine uygun olmadığı gibi kışın serada üretime de uygun olmamaktadır.
Açık tarlada yetiştirilen domates, tohum ekiminden sonra 80-100 gün içinde, fide dikiminden sonra ise 60-80 gün arasında hasatlık hale geliyor. Serada yetiştirilen domatesler, 60-70 gün sonra hasat edilmeye başlanıyor.
Domatesler yıkanıp kurulandıktan sonra poşetlenerek derin dondurucuya kaldırılır. Kullanacağınız zaman domatesi musluk suyuna tutarsanız kabuğu kolayca sıyrılacaktır. Dondurulmuş domatesleri rendeleyerek veya doğrayarak yemeklerde kullanabilirsiniz.
1 FİDEDEN 55 KİLOGRAM ÜRÜN
Normal şartlarda en sistemli seralarda bile bir domates fidesinden 20 kilogram civarında ürün alınabiliyor ama bizim yetiştirdiğimiz fideden 55 kilogramın üzerinde verim alınabiliyor" diye konuştu.
Toprağın yumuşak yapılı, su geçirme özellikli olduğu durumda genellikle sık sulama gerekmez. Kumlu ve killi bir toprak söz konusu olduğunda ise su geçirme niteliği az olduğundan dolayı daha sık sulama yapmak gerekebilir. Domates, gelişme dönemindeyken metrekare başına günlük 3-4 litre suya ihtiyaç duyar.
Domates verimini arttırmak için gübreleme yapmak gerekli olmaktadır. Bununla birlikte iklim, toprak isteği, sıcaklık, toprak hazırlığı, sulama, çapalama ve bakım işlemleri de verimi arttıran diğer yöntemler olmaktadır.
Domatesin sulanması toprağın nemine göre değişebilir, ancak genellikle 3 gün de bir sulanması tavsiye edilir. Bu süre domatesin su ihtiyacını karşılamak için yeterli bir aralıktır.
Yer domatesi için sıra arası 140-250 cm, sıra üzeri 40-50 cm olacak şekilde dikim yerleri hazırlanır. Sırık domates için sıra arası 80 cm, sıra üzeri 50-60 cm olmalıdır.
Çeri/Cherry Domates Tohumu
Tohum Ekim Zamanı:İlkbahar,Sonbahar, iç mekanda her zaman. Tohum Ekim Mesafesi:Sıra arası 40-60 cm, sıra üzeri 90-130 cm arası.
Kurak bölge şartlarında domatesin su ihtiyacı genel olarak şöyle bir dağılım gösterir; Mayıs ayında 3 günde bir su, Haziran ayında 2 günde bir su, Temmuz ayında 6 günde 5 su, Ağustos ayında 7 günde 4 su, Eylül ayında haftada bir olmak üzere toplam 18 kez sulanmalıdır.
Fideler tutana kadar bir iki kez sulama yapılır. Daha sonra ilk meyveler görülene kadar mümkünse sulama yapılmamalıdır. Eğer çok kurak giderse bu devrede de bir iki sulama yapılabilir. Normal sulamaya yörelerin iklim koşullarına göre değişik zamanlar da başlanır ve 7 ile 12 gün aralar ile sulamalar yapılır.
Genel olarak söylemek gerekirse, domates tohumunun ekimi için en uygun zaman mart ve nisan aylarıdır. Güneşi ve sıcak havayı seven domateslerin bu zamanda çimlendirilmesi gerekir.
Geleneksel kırmızı kiraz çeri domates tohumu. Kırmızı kiraz domates, yaklaşık 3 cm'lik mini domatesler yetiştirebileceğiniz, sırık tip bir domates türü.
Püf nokta 1; yazdan hazırlanan domates sos da kullanabilirsiniz. Ya da çeri kullanın. Tadı çok daha farklı ediyor emin olun. Domatesler biraz yumuşamaya başladığında üzerine iyice hemhal olması için ılık su eklenir.
Çeri domates de diğer domatesler gibi aynı işlemlerden geçmektedir. Ev içinde fırında kurutma yöntemini tercih edebilirsiniz. Güneşli ve kurak bölgede yaşıyorsanız; güneşe çıkarıp kurutabilirsiniz.
SAKSI YETİŞTİRİCİLİĞİNDE DERİN BİR SAKSI SEÇİN
Her seferinde domatesiniz yeni eklediğiniz toprağa kök salacak ve saçak kökler taze gübreyi daha rahat alacaktır. Bu sayede çapalama yapmadan, saksı içinde gerekli gübrelemeyi bitkiye en sağlıklı yolla ulaştırmayı başarır yüksek verim alırsınız.
Bolca güneş gören pencere kenarında domates fideleri daha çabuk yetişir. Ama fideyi yetiştirdiğiniz saksıdaki toprak soğuk olduğu takdirde çimlenme süresi gözle görülür şekilde yavaşlayacaktır. Fideleriniz saksıdayken düzenli olarak sulamanız gerekmektedir.
Saksının 3 te birini verimli bahçe toprağı ile doldurup domates fidesini buraya dikin. Bitki gelişip gübreleme dönemi gelince, organik gübre karıştırdığınız bahçe toprağını saksınıza yavaş yavaş ekleyin. Her seferinde domatesiniz yeni eklediğiniz toprağa kök salacak ve saçak kökler taze gübreyi daha rahat alacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri