Gıda uzmanları, peynirlerin nasıl saklanması gerektiğini şöyle sıralıyor: Peynir, +2 ile +4 santigrat derece arasında, ışıksız ortamda muhafaza edilmeli, derin dondurucuda saklanmamalıdır. Ambalajlarda belirtilen saklama ve tüketim koşulları mutlaka okunmalıdır.
En ideal peynir saklama koşulları
Ambalajı açıldıktan sonra ise mutlaka saklama kabında veya ambalaj malzemelerine sararak korunmalıdır. Burgu peynir ve beyaz peynir; ambalajı açıldıktan sonra kendi salamura suyu içinde saklanmalıdır. Böylece uzun zaman besin değerleri ve lezzetini kaybetmeksizin saklanabilir.
🔅Peynir hemen tüketilmeyecek ise kendi ambalajında saklanmalıdır. Ambalajı açtıktan sonra mutlaka saklama kabında veya ambalaj malzemelerine sarılarak korunmalıdır. 🔅Ortam koşulları da şu şekilde olabilir; +2 – +4 C de, ışıksız ortamda saklanmalıdır. Cam, metal veya seramik bir kap içerisinde saklamalısınız.
Mayalanan süt ince ince dilimlenerek suya atılır, kurutulur. Elde edilen peynir odun ateşinin közlerinden bir miktar yukarıya asılır ve odun ateşinin ısısı ve isi ile kurutulur.
Peynir buzdolabında saklanmalı, dondurulmamalı
Bu peynirlerden günlük ihtiyaç kadar peynir kesilerek alındıktan sonra geri kalan peynir salamurası içinde veya streç filmle sarılmış olarak 5-7 gün kadar saklanabilmektedir.
İlgili 28 soru bulundu
Hava yolu ile bulaşan bakteriler ürünün bozulmasına neden olur. Bu nedenle tüm yiyecekler ve başta çok hassas olan süt ve süt ürünleri dolapta kapalı halde olmalıdır. Kapalı kapta ve salamura suyu içinde satılan peynirler kendi salamura suyunun içinde tutulmalıdır.
Özellikle beyaz peynir gibi yumuşak dokulu salamura içerikli ürünlerde çözdürme konusu daha riskli. Yüksek proteinli olan bu ürünlerde su oranı arttıkça, hızlı bozulma ihtimali daha da artıyor. “Bu nedenle süt ürünlerinin buzluk veya dondurucuda muhafaza edilmemesini tavsiye ediyoruz” diyor Orhan Kaplan.
Çeçil peyniri nasıl saklanır? Çeçil peyniri satın alındıktan sonra buzdolabında saklanmalıdır. Peynir buzdolabının daha az soğuk olan sebzelik bölümüne konulmalı, asla buzluk ya da derin dondurucuya yerleştirilmemelidir.
Az yağlı, az tuzlu, nefis kokulu ve füme tadında. bir peynirdir. Salatalarda, yağsız tavada kızartılarak ve. kahvaltılık olarak kullanılabilir.
Çerkes mutfağı'nın en ünlü yemeklerinden birisidir. Çerkes peyniri tüm Kuzey Kafkasya'da yapılır ve aynı zamanda diğer ülkelerde yaşayan Çerkesler tarafından da bilinir. Özellikle Türkiye, Suriye, Irak, Mısır, Ürdün ve Avrupa'da yaygın olarak tüketilir.. Çerkes peynirinin yapımı kolay, hızlı ve taze tüketime uygundur.
Peynirin ömrü çeşidine göre değişir. Olgun sert peynirler 1 seneye kadar dayanabilirken, 2-3 gün içerisinde tüketilmesi gereken taze peynirler de var. Tereyağı: Buzdolabında hava almayacak şekilde saklanırsa 1-3 ay. Sade yağ halinde ise 3-6 ay dayanabiliyor.
Muratbey Peynirleri Gıda Uzmanlarına göre, peynirin, özellikle +2/4 C de, ışıksız ortamda yani buzdolabında saklanması gerekiyor. Peynir hemen tüketilmeyecek ise kendi ambalajında saklanmalıdır.
Son bir püf noktası da verip bu yazı ile vedalaşayım. Eğer peyniriniz salamura suyunda iken yine de üst kabuk katmanında erime yumuşama var ise içine bir kaç çorba kaşığı beyaz sirke ilave edin.
"Peynir salamura işleminde, bizim geliştirdiğimiz jel tekniğini kullandık. Bu teknikte peynirin içerisinde bekletildiği salamura suyunu kıvam artırıcı jel hale getiriyoruz. Bu sayede az tuz kullanmış olsak bile peynir suyu çekemediği için yumuşayıp bozulmuyor.
Renk ve koku, peynirin bozulduğunu gösteren en belirgin kriterler. Peynirin rengi sarıya dönmüşse ve kokusu tazeliğini kaybetmişse peynir bozulmuş demektir. Aynı şekilde görüntüsüne bakarak da tazeliğini tespit etmeniz mümkün. Özellikle yumuşak ve yağlı peynirler iyi korunmazsa kolaylıkla sertleşmeye başlar.
Vakumlu ambalajdaki peynirin ambalajı açılmadıkça 1 sene ömrü vardır. Ambalajı açıldıktan sonra ise uygun bir saklama kabında, hava ile teması kesilerek korunmalıdır. Aksi takdirde peynir nemini kaybeder, kurumaya başlar ve lezzeti azalır.
Yağımız kızdıktan sonra mısır ununda bulamadığımız Çerkez peynirlerimizi tavamıza alıyoruz. 6 ve üstü güzel de kızardıktan sonra peçete serdiğimiz tabağımıza koyuyoruz. Hemen servis edebilirsiniz. Sünen bir peynir kızartmasını istiyorsanız tarifi çok bekletmeden tüketmenizi tavsiye ederim elinize sağlık afiyet olsun.
cok lezzetli tuzsuz peynir cinsi, agizda erir, misir ekmegi ile ozellikle yenmesi onerilir. piyasada cerkez peyniri diye satilan ürünler aslinda dil peynirinin modifikasyonudur.
Ayrıca içi gibi dışı da tüketilmektedir.
Çeçil peyniri satın alındıktan sonra mutlaka buzdolabında saklanmalıdır. Peynir, buzdolabının daha az soğuk olan sebzelik bölümüne konulmalı, kesinlikle buzluk ya da derin dondurucuya konmamalıdır. Çeçil peyniri tuzlu bir peynir olduğundan diğer az tuzlu peynirlere kıyasla daha uzun süre dayanabilir.
Çeçil peyniri buzlukta saklanır mı sorusunun cevabının hayır olmasının nedeni bu peynirin buz tuttuktan sonra tekrar çözüldüğünde lezzetinin bozulmasıdır. Bazı peynir çeşitlerine göre tuz oranı daha yüksek olan bu peynir, diğer peynirlere oranla daha uzun süre saklanabilir.
Kullanılacağı zaman, kullanılacağı kadar kısmı kesilip geri kalan peynir, cam ya da seramik kapaklı kaplarda saklanmaya devam edilmelidir. Peynir, yağ oranı ve yapısına bağlı olarak bu şekilde 2 ile 7 gün arasında lezzetinden ve kokusundan ödün verilmeden tüketilebilir.
Dondurulacak En İyi Peynirler
Cheddar, kaşar peyniri, tulum peynir gibi sert ve yarı sert peynirler dondurulabilir, ancak dokuları genellikle ufalanır ve unlu olur.
Sızdırmaz yapısı ile dolabında fazla yer kaplamadan güvenle peynirinizi saklayabilirsiniz. -Salamura suyundan çıkarılan yumuşak peynirlerin hava ile teması olmamalıdır. Bu amaçla, büyük dilimleri Koroplast Kilitli Poşete koyarak, kasede olanları ise Koroplast Streç Film ile sararak muhafaza edebilirsiniz.
Ürünler, tek kullanımlık porsiyonlar halinde hava geçirmeyecek şekilde paketlenerek dondurulmalı. Donma işleminde gıda açıkta kalır ise gıdanın kimyasında donma yanığı dediğimiz değişimler meydana gelebilir. Porsiyonlama gerekmiyorsa ürünün derin dondurucuya orijinal paketinde konulması daha iyi olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri