Cerrahîlik (Cerrahîyye, Osmanlıca: جراحية ) bir İslâm tarikatı, Halvetîyye'nin kolu olan Ramazânîyye'nin alt şubesi. Cerrahîlik, adını kurucusu olan Nureddîn Muhammed ibn-i Abdullah er-Rûmî el-İstanbulî el-Cerrahî'den alır.
Kurucu Şeyh Nureddin Mehmed Cerrahi 1678'de Cerrahpaşa'da doğmuştur. Bu tarikatın Bektaşilikten etkilendiği söylenebilir; çünkü Şeyh Nurettin Cerrahi'nin icazet aldığı Ramazaniye tarikatı şeyhi Ali Köstendili, ruhani eğitimini H. Bektaş Veli aracılığıyla gerçekleştirmiştir.
Nûreddin Cerrâhî'nin tertip ettiği “vird-i kebîr” okunur; ardından cemaatle sabah namazı kılınır ve zikir halkası teşkil edilir. Sonraki dönemlerde biat merasimi herhangi bir vakitte yapılmaya başlanmıştır. Zikirden sonra diğer dervişler tevhidhâneden dışarı çıkarlar. Meydancı dede adayı şeyhin huzuruna götürür.
Tarikatın son lideri Ömer Tuğrul İnançer'di. Sahne hayatından bir çok ünlü ismin tarikata üye olduğu belirtilir. Cerrahi tekkesinin müdavimleri arasında Mazhar Alanson, Gökhan Özoğuz, Sami Özer, Cem Karaca, Ali Taran, Uğur Pektaş, Hasan Kaçan gibi isimler bulunuyor.
Geçen hafta Mazhar Alanson'un evinden çıkarken derviş cübbesi olduğu iddia edilen siyah bir kıyafetle görüntülenen Cem Yılmaz, tarikat üyesi olmadığını söyledi. Cerrahi Tarikatı mensubu olduğu yönündeki dedikodular üzerine suskunluğunu bozan Cem Yılmaz, 'Tarikat üyesi değilim 15 yıldır bunu giyerim' dedi.
İlgili 42 soru bulundu
İslam tasavvuf geleneğine bağlı olan Cerrahi Tarikatı'nın liderliğini yapmıştır ve tasavvufî öğretileriyle tanınmıştır. Tasavvufî öğretilerinde şeriat, tarikat, hakikat üçlüsüne önem veren İnançer'in 11 tane kitabı bulunmaktadır.
Cem Yılmaz rol icabı namaz kıldı - YENİ ASYA.
Cerrahi tarikatının yeni “şeyhi” Türk sanat müziği sanatçısı Ahmet Özhan oldu.
Ahmet Özhan, hayatını kaybeden Ömer Tuğrul İnançer'in yerine, Cerrahi tarikatının yeni 'postnişini' (şeyh) oldu. 76 yaşında ölen Cerrahi tarikatının 'şeyhi' Ömer Tuğrul İnançer, 5 Eylül günü AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı cenaze törenin ardından gömüldü.
Tarikat bünyesine son dönemde yine ünlü isimler katılmıştır. MFÖ grubunun elemanlarından Mazhar Alanson, Athena grubundan Gökhan Özoğuz ve karikatürist Hasan Kaçan, Cerrahi tarikatına intisap eden ve her Perşembe akşamı tekkede meşk eden meşhurlardandır.”
Postnişin, tarikatlarda, dergâhta posta oturan, yani o dergâhın başında bulunan şeyhe verilen isim. Postnişin olan kişi o tarikatta merkezi otorite hükmündedir. Onun destur verdiği, vekâlet verdiği halifeleri vardır.
Ömer Tuğrul İnançer (1946-2022) Ahmet Özhan (1950- )
1657 yılında Jean-Baptiste Tavernier mührün küçük bir abanoz kutuda, fildişi ve kristalden yapılmış çerçeve içerisine gömülü olarak gördüğünü yazmıştır. Mührü Şerif dörtgen şekilli akik taşından yapılmıştır. 1 cm uzunlukta ve arapça "Allah resulü Muhammed" yazılıdır.
Alevi-Bektâşilik'in fikir ve isim öncülerindendir.
Alevîlik ve Bektaşîlik, inanç bakımından birçok ortak özellik taşır. Bununla birlikte Bektaşîlik, temel prensip ve âyinleri olan sufî bir tarikat olduğu halde Alevîlik, Hz. Ali soyundan olmaya önem veren bir kimliktir. Bektaşîlik önceleri herkese açık bir tarikatken, Alevîlik gizliliği esas almıştır.
Bektaşîlik tarikatının kurucusu olarak kabul edilen Türkmen şeyhi. XIII. yüzyılda Kalenderîlik içinde teşekküle başlayıp XV. yüzyılın sonlarında Hacı Bektâş-ı Velî an'aneleri etrafında Anadolu'da ortaya çıkan bir tarikat.
Halvetiyye-Ramazâniyye tarikatının Cerrâhiyye kolunun kurucusu. Halvetiyye-Ramazâniyye tarikatının Nûreddin Cerrâhî'ye (ö. 1133/1721) nisbet edilen bir kolu. Ömer el-Halvetî'ye (ö. 800/1397-98) nisbet edilen İslâm dünyasının en yaygın tarikatı.
Ahmed'in inşa ettirdiği dergâha taşınarak tarikat faaliyetlerini burada sürdürmüştür (Hüseyin Vassâf, V, 42). Dergâhın açıldığı 1115 (1703) yılı, tarikatın kuruluş tarihi olarak kabul edilebilir.
Mutasavvıf, avukat ve musikişinas Ömer Tuğrul İnançer'in vefatı sonrası Cerrahi Tarikatı'nın yeni postnişini ünlü sanatçı Ahmet Özhan oldu. 17 yaşından bu yana tarikata üye olan Özhan'ın tekkede ramazan akşamı kılınan teravih namazına şahit olarak ortamın mistik havasından ve insanların halet,- ruhiyesinden etkilendiği ...
Cerrahiler'in Karagümrük'teki Canfeda Camii Sokağı'nda bulunan dergâhı, Sultan III. Ahmed tarafından 1703 yılında Nureddin Cerrahi için yaptırıldı. Tekkede tevhidhane, türbe, erkekler ve kadınlar bölümü bulunuyor.
Annemin hastalığı vesilesiyle; tanıştığımız ilk andan itibaren, güleryüzü, dost sıcaklığı ve pozitifliği sayesinde önce bizi yaşam enerjisiyle dolduran, sonrasında büyük bir özen ve başarıyla ameliyatını gerçekleştirip sağlığına kavuşturan, Meme Cerrahisi alanında bilgi ve becerisi tartışılmaz canımız doktorumuz ...
Nûreddin Cerrâhî (Nûreddîn Muhammed ibn-i Abdullah er-Rûmî el İstanbulî el Cerrâhî) (d. 1678, İstanbul - ö. 1720/21), Türk mutasavvıf, Cerrahilik tarikâtının pîri. Hem anne hem baba tarafından İslâm peygamberi Muhammed soyundandır. 1689/90'da kadı olarak Mısır'a gitmek için yola çıkmıştır.
Cem Yılmaz'ın anne tarafı Yunanistan'ın Selanik kentinden göç etmiş, baba tarafı ise Sivas'ın Gürün ilçesinin Eskihamal köyündendir. 23 Nisan 1973 tarihinde İstanbul'da doğdu.
Pek çok ünlü, kameraların ve magazin dünyasının dikkatinden kaçan bir şekilde dinî ritüellerini yaşarlar. İşte, bazı ünlülerin namaz kıldığına dair kamuoyuna yansımış bilgiler: 1. Tarkan: Türkiye'nin ünlü pop yıldızı Tarkan, dini inançlarına önem veren bir isimdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri