Hindistan da en yaygın mezhep Sünniliktir. En yaygın fıkhi mezhep olarak ise Hanefi mezhebi yaygındır. İslam, 12. yüzyılda Kuzey Hindistan'a Türk seferleriyle yayılmaya başladı ve o zamandan beri Hindistan'ın dini ve kültürel mirasının bir parçası haline gelmiştir.
Hinduizm mistik bir din olarak geçiyor, kitabı yok, peygamberi yok, Brahman olarak bilinen yüce bir yaratıcı güce inanıyorlar.
Hindistan'da baskın din Hinduizm olup, ülke Endonezya ve Pakistan'dan sonra sayıca en kalabalık Müslüman nüfusa sahiptir.
Ülkenin 1,2 milyarlık nüfusunun yüzde 94'ünü Hindular ve Müslümanlar, yüzde 6'sını Hristiyanlar, Sihler, Budistler ve Jainler oluşturuyor.
Merçil, “Gazneliler Devleti”, Tarihte Tîirk Devletleri I, An kara 1987, s. 323-328'de “Sultan Mahmud, Sâmânî Devleti topraklarının büyük bir kısmı üzerinde hakimiyetini kabul ettirdikten sonra Hindistan'ı istilâya ve burada İslâm dinini yaymaya teşebbüs etti...
İlgili 43 soru bulundu
İslamiyet'i kabul eden ilk Türk devleti Karahanlılar Devleti'dir. 840 yılında Karluk, Yağma ve Çiğil gibi Türk boylarının bir araya gelmesiyle Doğu Türkistan'da kurulan Karahanlılar Devleti, 932 yılında İslamiyet'i resmi din olarak kabul etmiştir.
Delhi-Türk Sultanlığı XII. yüzyılın sonundan, XV. yüzyılın ortalarına kadar; daha sonra kurulan Türk-İslam Devleti ise, 1526-1857 tarihleri arasında hüküm sürmüştür. Görüldüğü gibi Türkler, yedi yüz yıla yakın bir süre Hindistan topraklarında hüküm sürmüşlerdir. Bu süre içinde de, ölümsüz mimari eserler bırakmışlardır.
Çoğu dinlerin aksine Hinduizm, tek bir tanrıya tapınmayı öngörmez. Bir Hindu; Şiva, Vişnu, Rama, Krişna veya diğer tanrı ve tanrıçalara tapabilir ya da her ferdin içinde yer alan "Yüce Ruh"a veya "Yıkılmaz Ruh"a inanabilir ve hâlâ Hindu olarak anılabilir.
Hinduizm'in temel tanrılarını Üçleme (Trimurti) olarak tasvir edilmiştir. Bunlar Vişnu, Şiva ve Brahma'dır. Araştırmada bu üç Tanrının yanı sıra diğer önemli Tanrı ve Tanrıçalardan Lakshima, Durga, Sarasvati, Krishna, Rama, Hanuman, Ganesha, Kali, Nandi, Ganga ve Budha isimli tanrılardan bahsedilmiştir.
Eski İran'da MÖ 1400-1200 arasında bir peygamber olarak kabul edilen Zerdüşt tarafından kurulan Zerdüştlük inancı, varlığını sürdürmeye devam eden en eski dinlerden ve kayıtlara geçmiş olan ilk tek tanrılı inançlardan biridir.
Hindistan'da çoğunluk olarak 5 din yer almaktadır. Hindistan'da yer alan dinler; Hinduizm, İslam, Sihizm/Sihklik, Hristiyanlık, Budizm'dir.
Hinduizm'de inekler uğurlu ve kutsal sayıldığı için de saygı görür çünkü tüm kainatın anası olan Devi'nin yani Tanrıçanın sembolü sayılırlar ve Hindularda Tanrı sayısı akıl almaz derecede çoktur. Tanrı Brahma'nın dünyayı meydana getirdiğine inanıldığı için ineklere tapıyorlar diyemeyiz.
Hinduizm'de, İnek, insandan daha üstündür, çünkü insanların daha önce inek olduğuna inanılır. Aynı zamanda Toprak Ana'nın ve bolluğunun bir sembolüdür. Hint mitolojisinde, özünde kutsal olan inek, özellikle önemli olan iki tanrı Şiva ve Vişnu'nun yanlarında yaşayan bir hayvandır. Vişnu aslında birçok görünüm almıştır.
Afrika dışında Yemen, Kuzey Irak, Arabistan, Hindistan, Pakistan ve Malezya'nın bazı bölgelerinde de kızlar sünnet edilmektedir. Ayrıca, bu ülke vatandaşları, göç ettikleri ülkelerde de bu adetlerini devam ettirme çabasındadırlar.
Hindistan'da aynı dine mensup çiftler, o dinin kurallarına göre nikah kıyabilirken (ki dini nikahlar daha az bürokratik işlem istediğinden daha çok tercih ediliyor), farklı inançlardakilerin resmi olarak hayatlarını birleştirmesine olanak sağlayan laik nikah hakkı da 1954 tarihli Özel Evlilik Yasası ile tanınıyor.
İslam, ilk olarak Arap tüccarlar tarafından 7. yüzyılın başlarında Hindistan'ın batı kıyısında yer alan Malabar ve Konkan-Gucarat'a gelmiştir. Kerala'daki Çeraman Cuma Mescidi'nin, Mâlik bin Dînar tarafından 629 yılında inşa edilen Hindistan'daki ilk cami olduğu düşünülmektedir.
Ayaklar kirli olarak kabul edildiği için hiçbir nesneye (özellikle de kitaplara) ayaklarınız veya ayakkabılarınız ile dokunmamalısınız. Yanlışlıkla bunu yaparsanız hemen özür dilemelisiniz. Hintliler sıklıkla ellerini kendi başlarına veya gözlerine dokundurarak özürlerini sunarlar.
Şiva (Sanskritçe: शिव veya श्रीशिव, resmi IAST transliterasyonunda Śiva olarak yazılır, "şivı" diye okunur) Hinduizm'in geç dönem Vedik metinlerinde geçen İşvara veya Tanrı'nın bir biçimi. Adi Şankara Şiva isminin anlamını şöyle ifade eder "İsminin telaffuzuyla herkesi saflaştıran/arındıran" veya Saf Olan.
"Arya", terimi İran ve Hint-Aryan halklarının erken ataları olan, Proto Hint-İranlılar olarak'da bilinen, Hint-İran dillerinin özellikle en eski konuşmacılarının kendi kendilerini tanımlamasıdır.
Hinduizm'de Kutsal Kitaplar, Vedalar, Brahmanalar, Aranyakalar ve Upanişadlar olarak gruplandırılan onlarca ciltten oluşur. Kutsal Kitapların dili Sanskritçe'dir. Bunlara, vahyedilen veya ilham edilenler anlamında Sruti türü eserler denir.
En çok bilinen Hint et yemeği: Tikka Masala'dır.
Bu yemek kırmızı et veya tavuk eti ile hazırlanabilir. İçerisinde Masala sosu, çeşitli baharatlar ve etler vardır. Bu yemek dışında, Sığır Vindaloo, Murg Chatpata gibi et yemekleri de oldukça meşhurdur.
Araştırmacılara göre Hint popülasyonlarının kökenleri 50 bin yıl boyunca Afrika, İran ve Orta Asya'dan gelen göçmenlere dayanıyor. Yani Türkler de Hindistan nüfus yapısını etkileyen son göçlerin içinde yer alıyor olabilir.
Babürler, Orta Asya'dan gelen Türk-Moğol kökenli Timurlu hanedanının bir koluydu.
Hindistan'da halen Türkler yaşıyor ve sayıları yaklaşık 30 milyon civarında.
15 Ağustos 1947'de Hindistan ve Pakistan, İngiltere'den bağımsızlığını kazandı. Daha doğrusu aynı gün İngiltere'nin yönettiği topraklar, Hindistan ve yeni kurulan Pakistan devleti (Doğu Pakistan daha sonra Bangladeş oldu) arasında bölündü.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri