Şafi Mezhebi'nin Sistemleşmesine Katkı Bağlamında Bir Fakih Olarak İmam Nevevi.
Semavi ve arzi musibetlerde yangın, deprem, sel, savaşlar ve zalimlere karşı okunur. Normal zamanlarda okurken sabah ve akşam namazlarının peşinden 3-5-7 defa okunur.
f) Nevevî, Eş'ari ekolüne mensuptur.
Neden Bu Kitap: Çünkü tüm ehl-i sünnet mezhepleri tarafından kabul gören, senelerdir müslümanlar tarafından okunan bir başvuru kaynağıdır. Eserde; şeriatın bütün dallarından bilgiler yer almaktadır ki, bu yüzden şeriatın mukaddimesidir, denilebilir.
Nevevî evliliğin kendisini meşgul edeceği düşüncesiyle hiç evlenmemiştir.
İlgili 42 soru bulundu
İlim dünyasında görüşle- rine değer verilen Nevevî, hadis, fıkıh, usûl, dil, tabakât, terâcim ve diğer alanlara dair elliye yakın eser yaz- mıştır. Şâfiî mezhebinin önemli temsilcilerinden biri olup, özelde bu mezheple ilgilenmiş olsa da ortaya koy- duğu eserlerle İslam hukuku genelinde önemli bir konum elde etmiştir.
Bunların en meşhuru bizim de kendisinden biraz olsun bahsedeceğimiz İmam Nevevî'nin el-Ezkâr'ıdır. Eser, ulema arasında o kadar medh ü sena ile karşılanmıştır ki; bir darb-ı mesel gibi el-Ezkâr'ın adı geçtiği vakit, “evini sat Ezkâr'ı al” diyerek kitabın önemine dikkat çekilmiştir.
İmam Ebû Hanîfe, 699 yılında Kûfe'de doğdu. Aslen Türk veya Fârisî olduğu yönünde görüşler vardır. Hanefî mezhebi muhitinde “İmâm-ı Âzam” (büyük imam) lakabı ile anılır. İslam dininin dört fıkıh mezhebinden birisi olan Hanefi mezhebinin kurucusu ve Sünni fıkhının en büyük üstâdı sayılan İslam fıkıh ve hadis bilginidir.
Sünni fıkıh mezhepleri Hanefi, Şafiî, Maliki ve Hanbeli mezheplerinden oluşur. Bu dört mezhepten ilki olan Hanefî mezhebi Mâtûridîlik'e bağlı iken Şâfiî ve Mâlikîler Eş'ârîye bağlıdırlar.
Hanefi mezhebi: İmam Ebu Hanife'nin adını taşıyan mezheptir. Şafii mezhebi: İmam Şafii'nin adını taşıyan mezheptir. Maliki mezhebi: İmam-ı Malik'nin adını taşıyan mezheptir. Hanbelî mezhebi: İmam Ahmed İbni Hanbel'nin adını taşıyan mezheptir.
Sünniler günümüzde inanç açısından Maturidilik ve Eşarilik, fıkhi açıdan da Hanefi, Şafii, Maliki, Hanbelî ve bazen ise Caferi mezheplerine bağlıdırlar. Bu dört mezhepten ilki olan Hanefi mezhebi itikad olarak Maturidiliğe diğer üç mezhep ise Eşariliğe bağlıdırlar.
Şafiî mezhebi (Arapça: المذهب الشافعي) veya Şafiîlik, İslam dininin Sünnî (fıkıh) mezheplerinden biri. Şâfiîlerin itikatta (inançta) mezhepleri ise Eş'ariliktir. İsmini asıl adı Ebû Abdillâh Muhammed b.
Zira Şafi mezhebinin itikatta imamı İmam Eşaridir. Amelde Hanefi olanlar itikatta da Maturudi mezhebindendir. Sonuçta her ikisi de hak mezheptir. Ameli mezhepler bir ihtiyaçtan, bir zaruretten ortaya çıkmışlardır.
Afet ve musibetlerden korkuyorum." denildiğinde sabahları şu duayı okumasını tavsiye etmişti: "Bismillahi ala nefsi ve ehli ve mali." Anlamı: "Allah'ın ismiyle, kendimi, ailemi ve malımı Allah'a havale ediyor. O'nun yüce himayesine bırakıyorum."
*"Sıkıntılı iken "Hasbünallah ve ni'mel-vekîl" deyiniz!" *Hz. Sa'd (r.a.) anlatıyor: Resûlullâh (s.a.v.) buyurdular ki; "Balığın karnında iken, Zü'n-Nûn'un (Yûnus aleyhisselâmın) yaptığı duâ şu idi: Lâilâhe illa ente sübhâneke innî küntü mine'z-zâlimîn.
Allahümme ente rabbi la ilahe illa ente aleyke tevekkeltü ve ente rabb'ül-arş'il-azim, maşallahü kane ve ma lem yeşe lem yekün ve la havle ve la kuvvete illa billah'il Aliyy'il Azim. Bu dua kötülükten korunmak için okunan duadır. Anlamı bakımından Allah'ın tek olduğunu söyler.
Aleviler, mezhep olarak Şiiliği (Türkiye'deki Alevilerin bütünü için aynı şey söylenemez) benimserler ve Batıni inançlara bağlanırlar. Kızılbaş adını almaları ise XIV. Yüzyılda Erdebil şehrini merkez edinen Şeyh Sâfıyüddin İshak Erdebilî'ye (ölm. 1334) kadar uzanır.
Hanefi mezhebi, İslam dininde bulunan 4 sünni mezheplerinden birisidir. Hanefilerin sünni mezhepler arasında kabul ettikleri inanç mezhepleri ise Maturidilik adıyla bilinir. Hanefi mezhebine inanan kişiler ise Hanefi olarak adlandırılır.
Peygamberimiz Hz. Muhammed aleyhisselamın yaşadığı dönemde hiç bir mezhep yoktur. Ne Hanefilik ne Alevilik nede Şiilik vardı. Hanefi bir amel etme mezhebidir.
Sözkonusu imamlar Ebû Hanîfe, İmam Mâlik, İmam Şâfiî ve Ahmed b. Hanbel'dir.
Türkiye'deki Türk ve diğer etnik gruplardan olan Sünnilerin çoğunluğu Hanefilik mezhebine mensuptur. Türkler arasında Şafii mezhebine mensup olana pek rastlanmamaktadır. Kürtler'in ise büyük bir bölümü Şafii mezhebinden olup, az bir kısmı Hanefi mezhebini takip etmektedir.
Mezhep ismini aldığı Hanefi mezhebinin kurucusu olan Ebû Hanife 699 yılında Kûfe'de dünyaya gelmiştir. Babası kumaş tüccarı olan Ebu Hanife bir taraftan baba mesleğini yaparken diğer yandan Kufe'de birçok alimden ders alarak yetişmiştir.
Ömrünü ilme nikâhlayan Nevevî hiç evlenmedi. Belki evliliğin kendisini meşgul edeceği, belki de kendisine muhtelif sorumluluklar yükleyeceği kanaatıyla evlenmeyi hiç düşünmedi.
1. Zikirler, anmalar, hatırlamalar. 2. Allah'ın isimlerini ve belli duâları okumak sûretiyle yapılan zikirler: Mısrî'ye vücûb imkân bir oldu kamu a'yan / Tâat ile ezkârım yağmâdır alan alsın (Niyâzî-i Mısrî).
İmam Nevevi 13. Yüzyılda yaşamış Arap hadis ve fıkıh bilginidir. 1233 yılında Şam'ın Neva köyünde dünyaya gelmiştir. İli tahsiline Kuran ile başlayan İmam Nevevi hadis, islam hukuku, dil ve edebiyat alanlarında bir çok eser vermiştir. İmam Nevevi İslam hukuku alanında dönemin ender isimlerinden biridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri