Vilâyetnâme-i Hacı Bektâş-ı Velî'de, onu Sarı Saltuk ve Barak Baba ile birlikte Hacı Bektâş-ı Velî'nin müridleri arasında gösterilerek Bektaşî geleneğine dahil edilir.
Yûnus Emre'nin ve Tapduk Emre'nin Bektaşî olabileceği hususunda da çeşitli görüşler ileri sürülmüştür. Bazı kaynaklarda Hacı Bektâş-ı Velî'ye bağlanan Yûnus ve Tapduk Emre, Hacı Bektâş-ı Velî'nin Ahmed Yesevî ile münasebeti dolayısıyla Yeseviyye mensubu olarak gösterilir.
İşte, Tapduk Emre'nin hayatına ilişkin bilgiler. Mutasavvıf ve Bektaşi dervişi, Yunus Emre'nin mürşidi Tapduk Emre, Horasanlı olup Cengiz Han baskısı sıralarında Anadolu'ya gelmiştir. 1210 ile 1215 yılları arasında doğduğu sanılmaktadır.
Tasavvuf ehli halk şâiri.
Tapduk, Türk ve Altay mitolojisinde yer alan söylencesel kahramandır. Tapdık (Taptık, Taptuk) da denir. Kötücül varlıkları temizlemek için gökten yere indiğine inanılan efsane kahramanıdır. Pek çok görüşe göre Yunus Emre'nin şeyhi olan Tapduk Emre'nin adının buradan geliyor olması muhtemeldir.
İlgili 17 soru bulundu
Yunus Emre, Bektaşî geleneğinde ümmî kabul edilmekteyken Halvetî geleneğine göre alim bir müftüdür. Eski kaynaklarda da Yûnus Emre'nin ümmîliğinden söz edilmektedir.
Ramazan ayında yayınlanan son bölümünde Yunus Emre, Molla Kasım tarafından üzerine atılan bir iftiraya dayanamayarak şeyhi Tapduk Emre'ye durumu dillendirmiş, şeyhi tarafından da dergahtan kovulmuştu.
Her ne kadar bazıları gizlemeye çalışsa da Yunus Emre bir Alevidir. Sanatıyla, düşüncesiyle kendinden sonraki kuşakları etkileyecek kadar büyük bir kişilik Yunus Emre, bu kişiliğe giden yolda ilk dersi büyük Alevi önderi Hacı Bektaşı Veli'den almıştır.
Yunus (as), Allah'ın elçisi olarak gönderilen peygamberlerden biridir. Halk arasında “balığın yuttuğu peygamber” olarak bilinir. Kavmi tarafından kabul görmeyen ve tebliğde başarısız olan Hz. Yunus'un hayatı ve mucizeleri hakkında bilgileri sizler için derledik.
Yunus Emre'nin Risaletü'n- nushiyye'sini tamamladığı 707 (1307) yılı tarikata girdiği yıl olarak değerlendirilmektedir (Tatcı, 2013, s.602). Yunus Emre'nin mürşidi Tapduk Emre'dir, ancak Yunus'un mensup olduğu tarikat konusunda kesinlik yoktur.
Türkiye'de Alevilik denildiğinde ilk akla gelen isim Bektâşîliktir. Bektâşîlik, aslında Hacı Bektaş-ı Veli tarafından kurulduğuna inanılan bir İslâmî tarikattır. Bu tarikat mensupları (el alarak ya da diğer bir deyişle nasip alarak bu örgütlenmeye katılan kişiler) ise Bektâşî olarak adlandırılırlar.
Vilayetname, mürşidi Tapduk Emre'yi anan Yunus Emre'nin eserleriyle birlikte sayılı kaynaklardan biridir. Vilayetname'ye göre, Tapduk Emre dini teşebbüslerini Sakarya bölgesinde yürüten ve Hacı Bektaş'la alakası ünlü bir manevi mürşittir.
O elin avuç içinde, yeşil bir beni vardı. Eğer o yeşil beni görürsem tanırım. Onu da, erenlerin en üstünü olarak kabul ederiz.” Hacı Bektaş Veli, Ali'nin simgesi yeşil bir ben bulunan el ayasını gösterdiğinde, Emre “Taptuk Hünkarım” diye haykırır.
Bektaşîlik tarikatının kurucusu olarak kabul edilen Türkmen şeyhi.
Yunus ve Bacım Sultan'ın bu evlilikten bir de erkek çocukları olmuştur. Tapduk Emre, torununun adını İbrahim koymuştur. Yunus, dervişlik merhalelerini teker teker aşmaya devam etmektedir.
Bu soruya söz büyüklerinin cevabı şöyledir: Yunus''un şiirlerini ateşe, suya ve insanlara pay eden Molla Kasım''ın adının Mehmet değil de Kasım olması, onun ''kassam''lık yani taksimat görevinin, yani ''adalet''inin delilidir....
Kur'ân-ı Kerîm'e göre Allah'ın elçilerinden biri olan Yûnus (es-Sâffât 37/139) -kavmi kendisine inanmayınca- öfkeyle onlardan uzaklaşmış (el-Enbiyâ 21/87), yüklü bir gemiye binmiş (es-Sâffât 37/140), çekilen kura neticesinde kaybedenlerden olmuş ve kendisini bir balık yutmuştur (es-Sâffât 37/141-142).
Evliya Çelebi tarafından yazılan Seyahatname'de, Hz.Nuh ve Hz.Yunus'un Kürtçe konuştuğunu belirtmiştir. Kürtçe'nin en eski insanlık dillerden olduğunu belirtirken, Kurdistan'ın da insanlık tarihinin ilk başlangıç yeri olduğunu yazmıştır... Hz.Nuh'un kavmi de Kürtçe konuşmuştur..
Yunus Emre İle Bacım Sultan'ın Nikah Sahnesi.
Yesevi yolunun hizmetkarı, Namık Kemal Zeybek açıklıyor: Karacaoğlan, Bektaşi idi. Yunus Emre de Alevi idi.
Ahmed Yesevî ya da Ata Yesevî (Kazakistan Türkçesi: Қожа Ахмед Яссауи; Özbekistan Türkçesi: Xoja Ahmad Yassaviy; 1093, Sayram - 1166, Türkistan (Yesi), kendisi gibi Türk asıllı olan Arslan Baba'nın talebesidir Alevi erenlerinden olan ve "Pîr-i Türkistan" lakabıyla bilinen bir mutasavvıf ve şairdir.
Hacı Bektâş Velî (Farsça: حاجی بکتاش والی Hācī Bektāş-ı Vālī; d. 1209, Nişabur - ö. 1271, Nevşehir); Mistik, seyyid, mutasavvıf, âlim ve İslam filozofu. Alevi-Bektâşilik'in fikir ve isim öncülerindendir.
Horasan erenlerinden olan ve Moğol baskısı döneminde Anadolu'ya gelen Tapduk Emre, XIII. yüzyılda Orta Anadolu'da Aksaray ve çevresinde yaşamıştır. Hacı Bektaş-ı Veli'nin halifelerinden olan Tapduk Emre, büyük Türk-İslam Mutasavvıfı Yunus Emre'nin mürşididir.
Yunus Emre, Moğol baskını sırasında çok sevdiği eşi Sitare ve oğlu İbrahim'i kaybediyor, ardından diğer oğlu İsmail esir düşüyor. Yüreğindeki acıyla çaresiz kalan Yunus, ilahi ve ebedi aşkın peşinde bir arayış içerisine giriyor.
Yunus Emre'ye “Bizim” denilmesinin nedenini, Mustafa Tatcı şu sözlerle ifade etti: “Buradaki “bizim” kavramı, Yunus'u erenlerin irfan dairesine aldığını gösterir. Kur'an'daki “biz” neyse, Taptuk'un Bizim Yunus demesi de ondan. Yunus artık Hakk'ta yok olmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri