Resmi Yazışmalarda Uygulanacak Esas ve Usuller Hakkında Yönetmelik'in 6. maddesine göre tüm resmi yazışmalarda 12 punto Times New Roman ya da 11 punto Arial kullanılması, yaptırımı olmasa da hukuki bir zorunluluk.
Tüm bu yazılar için en ideal yazı boyutu 12 puntodur. Çünkü 12 puntonun altına düşüldüğünde dilekçeyi okumakta güçlük çekilir. Dilekçede vurgulamak istenilen yerler koyu ve daha büyük punto ile yazılıp belirginleştirilebilir.
Harf büyüklüğünün Times New Roman için 12 punto, Arial için 11 punto olması esastır. Ancak gerekli hâllerde metinde harf büyüklüğü 9 puntoya, iletişim bilgilerinin yazımında ise 8 puntoya kadar düşürülebilir.
- Başlık, 12 punto, beyaz ve büyük harf olmalıdır. Başlık ortadan hizalı olmalıdır. Metinde ana ve ara başlıklar kullanılabilir. Ana başlıklar 10 punto, büyük harf ve koyu olarak sola dayalı; ara başlıklar 10 punto, koyu ve küçük harf yazılmalı sola dayalı olmalıdır.
Belgenin yazı alanı sayfanın üst, alt, sol ve sağ kenarından 2,5 cm boşluk bırakılarak düzenlenir.
İlgili 31 soru bulundu
için 11 punto olması esastır. Ancak gerekli hâllerde yazı alanında harf büyüklüğü 9 puntoya, Page 4 iletişim bilgileri kısmında ise 8 puntoya kadar düşürülebilir. Belge eklerinde farklı yazı tipi ve harf büyüklüğü kullanılabilir.
Sayfanın üst kenarından en az 3,5 cm, sol kenarından en az 3,5 cm, alt ve sağ kenarından en az 3 cm boşluk bırakılır. 3. Paragraflar, ilk satır girintisi 1 cm, satır aralığı 1,5 olmak üzere iki yana yaslı olarak düzenlenir.
Makaleler Microsoft Word programı kullanılarak Times New Roman karakterinde, 1 satır aralıklı olarak ve kenara dayalı şekilde yazılmalıdır. Metin için 12 punto, dipnotlar için 10 punto kullanılmalıdır.
Çizgisiz beyaz 80 gram A4 kâğıdının ön yüzüne yazılır. Mümkünse bilgisayar ortamında yazılıp yazıcıdan çıkış alınır. Bu mümkün değilse, daktilo ile yazılır. O da yoksa, siyah veya koyu mavi renkteki sabit kalemle ve okunaklı bir şekilde elle de yazılabilir.
Gelin şimdi bir dilekçenin genel olarak nasıl yazılacağına bakalım: Öncelikle düz, çizgisiz beyaz kağıt edinmemiz gerekir. Bu kağıdın A4 boyutlarında olması iyi olur. Bilgisayar, daktilo vb. araçlar kullanılabileceği gibi elle de yazılabilir.
Proje yazımında A4 beyaz kâğıt kullanılacaktır. Sayfalardaki sağ, sol ve alt boşluk 2 cm, üst boşluk 2.5 cm olacaktır. Yazımda Arial yazı tipi kullanılmalı ve boyutu 12 punto olmalıdır.
Dosya > Seçenekler'e tıklayın. İletişim kutusunda Genel'e tıklayın. Yeni çalışma kitapları oluştururken'in altında, Yazı Tipi Boyutu kutusuna istediğiniz yazı tipi boyutunu girin.
Bulunduğunuz yerdeki adliyeye gidip oradan ilgili mahkemesine gönderilmek üzere bir dilekçe yazmanız gerekir. Posta masrafı ve pul yatırıp ön bürodan havale alıp hukuk veya ceza birimine ön bürosuna götürüp vermeniz yeterlidir. İlgili memur dilekçenizi alınca, alındı belgesini size bunun karşılığında verilecektir.
Dava dilekçesi ve deliller 3 nüsha olarak hazırlanmalıdır. 2 nüshası mahkemeye verilmek için 1 nüshası da kendiniz için olmalı. Mahkemeye verilecek 2 nüsha da imzalı olmalıdır.
Ancak genelde format aynıdır. Dilekçeler A4 boyutlarında olan sayfalara yazılır. Genel olarak tüm kenarlardan 3 santimetre boşluk bırakılır ve dilekçe metni bu ölçülerin ortasına yerleştirilir. Tarih bölümü bazı dilekçelerde üst kısımda yer alır ve 2 santimetre boşluk bırakıldıktan sonra, başlık kısmına geçilir.
Dilekçe bitiminde sağ alt köşeye ad-soyad yazılmalı ve imzalanmalıdır. Sol alt köşeye açık adres yazılmalıdır.
Dilekçelerin başında, başvurunun yapıldığı, makamın adı bulunur. Eğer gerekiyorsa başvurulan makamın adresi de yazılır. Hitap edilen makamın adı büyük harflerle; adreste yer alan kelimeler ilk harfleri büyük diğer harfleri küçük ve ortalanarak yazılır.
Kitaplarda harf büyüklükleri genellikle 9 - 12 punto arasındadır. Daha yüksek puntolar başlıklar ve manşetler için kullanılır. 6, 7, 8 punto yazılar başvuru niteliğindeki yazılar için uygundur.
Tercüme büroları, Tercüme fiyatlarını hesaplama işleminde kullandığı boşluksuz 12 punto yazı büyüklüğünde yazılmış 1000 yazı karakteri bir sayfaya karşılık gelmektedir.
Word için varsayılan satır aralığı 1,15'tir. Varsayılan olarak, paragraflardan sonra bir boş satır bırakılır ve başlıkların üstünde bir boşluk olur. Giriş ve Satır > Paragraf Aralığı'ne gidin. Satır Aralığı Seçenekleri'netıklayın ve Aralık altında istediğiniz seçenekleri belirleyin.
Bir paragrafın ilk satırı sayfanın son satırı, paragrafın son satırı da sayfanın ilk satırı olarak (matbaacılıkta dul ve yetim denilen şekilde) yazılamaz. Paragraflardan önce ve sonra 6 punto boşluk bırakılır. Paragraflar arasına boş satır konmaz.
Düzen > Kenar Boşlukları'na tıklayın. Özel Kenar Boşlukları'nı seçin. Kenar Boşlukları'nda, yukarı ve aşağı okları kullanarak istediğiniz değerleri girin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri