Brave New World, 15 Temmuz 2020 tarihinde ilk gösterimini NBCUniversal'ın yayın servisi olan Peacock ve Birleşik Krallık'taki Sky One'da yapmış Amerikan bilimkurgu distopya dizisidir.
Cesur Yeni Dünya, Huxley'in beşinci romanı ve ilk distopya denemesidir. Kitap, Yevgeni İvanoviç Zamyatin'in MIY (Biz) isimli kara ütopyası'ndan oldukça etkilenmiştir (bu kara ütopya George Orwell'in 1984 isimli eserini de etkilemiştir).
Bilimkurgu Klasikleri – 4
İngiliz yazar Aldous Huxley'nin 1932 yılında yayımlanan Cesur Yeni Dünya adlı eseri, distopya edebiyatının dünyadaki en güçlü örnekleri arasında yer alıyor.
Cesur Yeni Dünya, Aldoux Huxley, çev. Ümit Tosun, İthaki Yayınlarıİstanbul, 2003, 348 s. 1931 yılında Aldous Huxley tarafından kaleme alınan Cesur Yeni Dünya yayınlandığı tarihten 600 yıl sonrasını kurgulayan distopik bir romandır.
Aldous Huxley'in romanından uyarlanan “Cesur Yeni Dünya”, tek eşliliği, mahremiyeti, parayı, aileyi ve tarihi bir arada yasaklayarak barışa ulaşan ütopik bir toplumu anlatıyor.
İlgili 29 soru bulundu
Cesur Yeni Dünya kitabı, Aldous Huxley tarafından yazılmış olan bir romandır. Brave New World bu romanın özgün adıdır. Bu kitapta insanların insani olan duygulardan yoksun ve de her şeyin bir kontrol altında olduğu dünyadan bahsedilmektedir. İnsanlar doğduklarında bazı sınıflara ayrılır ve de kaderleri belirlenir.
huxley'nin bize sunduğu ütopya modeli, insanlıktan arınmış bir sistem. thomas more gibi mükemmel bir siyasi yapı ya da eğitimli insanlar değil, insanların benliğini yok etmesi gerektiğini öngörüyor huxley. işte bu nedenle cesur yeni dünya bir distopyadır.
Detay. İngiliz yazar Aldous Huxley'nin 1932 yılında yayımlanan Cesur Yeni Dünya adlı eseri, distopya edebiyatının dünyadaki en güçlü örnekleri arasında yer alıyor.
Cesur Yeni Dünya Huxley'nin olası tehlikeye karşı okurlarını uyardığı en bilinen yapıtıdır. Baştan sona bilimsel süreçlerle tasarımlanmış bir toplumu resmeden roman, insanlığa refah ve mutluluk getirmek amacıyla çıkılan yolda bireylerin bir proje nesnesine indirgenerek yapaylığa mahkûm edilişini anlatır.
Aldous Huxley tarafından yazılan Cesur Yeni Dünya ilk defa 1932'de basılmıştır. George Orwell'ın 1984 adlı eseri ile birlikte, anti-ütopya edebiyatında akla gelen ilk romanlardan biridir.
1. "Cesur Yeni Dünya", Aldous Huxley
Aldous Huxley'in başyapıtı, İrlanda ve Amerika'da sansüre uğradı ve yasaklandı.
Cesur yeni Dünya bizi 'Ford'dan sonra 632 yılına' götürür. Bu dünyanın cesur insanları kapısında "Cemaat, Özdeşlik, İstikrar" yazan Londra Merkez kuluçka ve Şartlandırma Merkezi'nde üretilirler.
Bin Dokuz Yüz Seksen Dört (özgün adı: Nineteen Eighty-Four), İngiliz yazar George Orwell tarafından kaleme alınmış olan alegorik, distopik ve politik bir romandır. Romanın hikâyesi distopik bir dünyada geçer. Distopya romanlarının en ünlülerindendir.
Huxley'in 1932 yılında yazdığı bu eser kimisine göre sonsuz mutluluk vadetmesi nedeniyle ütopik gibi görünse de, aslında distopya edebiyatının dünyadaki en güçlü örnekleri arasında yer alıyor.
2016 yılı, Rönesans döneminin en önemli Hıristiyan hümanist- lerinden biri olan Thomas More'un Ütopya isimli eserinin yayımlanışı- nın 500. yıldönümüdür.
Ford'a Tanrısal bir nitelik atfedilmiş, Haç işaretlerinin üst kısmı kesilerek T harfi haline getirilmiştir. Hatta Ford bir milat olarak kabul edilip, tarihler Ford Sonrası (F.S.) olarak belirtilmeye başlamıştır. Cesur Yeni Dünya'da F.S. 632 yılında geçmektedir.
- John the Savage (Vahşi) : Thomas ve Linda'nın oğlu olmaktadır. - Henry Foster: Hatchery'nin yöneticisi ve Lenina'nın partneridir. - Lenina Crowne: Beta Artı Embriyo personeli, sarışın ve John'ın sevdiği kişidir. - Mustapha Mond: Batı Avrupa'nın Dünya Denetçisidir.
Thomas More (tahminen, 7 Şubat 1478, Londra - 6 Temmuz 1535, Londra), İngiliz devlet adamı, hukukçu, filozof, Rönesans dönemi hümanist yazardır. 1516'da yazdığı "Ütopya" başlıklı eserinde, hayalî bir adada kurguladığı bir ülkenin siyasi sistemini, "ideal" olarak tarif eder.
Ütopya, gerçek hayatta olmayacak kadar güzel ve ideal olan toplum biçimidir. Distopya ise ütopyanın tam tersi olarak bir toplum şeklidir. Ütopya, mükemmel anlamına gelirken distopya ise baskıcı toplumu ifade eder. Romanlarda ya da öykülerde distopya her zaman ütopik toplumlar için tehlikeli olmuştur.
Distopya (anti-ütopya Yunanca dystopia), çoğunlukla ütopik bir toplum anlayışının anti-tezini tanımlamak için kullanılır. Distopik bir toplum otoriter-totaliter bir devlet modeli ya da benzer bir başka baskıcı sistem altında karakterize edilir.
Aldous Leonard Huxley (26 Temmuz 1894, Surrey – 22 Kasım 1963, Los Angeles), İngiliz yazar ve filozoftur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri