Aldous Huxley tarafından yazılan Cesur Yeni Dünya ilk defa 1932'de basılmıştır. George Orwell'ın 1984 adlı eseri ile birlikte, anti-ütopya edebiyatında akla gelen ilk romanlardan biridir.
Cesur Yeni Dünya, Aldous Huxley'in bir romanı, magnum opus'udur.
Cesur Yeni Dünya, Aldoux Huxley, çev. Ümit Tosun, İthaki Yayınlarıİstanbul, 2003, 348 s. 1931 yılında Aldous Huxley tarafından kaleme alınan Cesur Yeni Dünya yayınlandığı tarihten 600 yıl sonrasını kurgulayan distopik bir romandır.
Kitapta anlattığı dünya Amerika'nın gelecekteki durumudur ve neredeyse tüm dünyaya hakimiyet kuracağı düşüncesi ile ortaya çıkan bir dünya modelidir. Cesur Yeni Dünya'da en çok önem verilen şey istikrardır.
Aldous Huxley'in romanından uyarlanan “Cesur Yeni Dünya”, tek eşliliği, mahremiyeti, parayı, aileyi ve tarihi bir arada yasaklayarak barışa ulaşan ütopik bir toplumu anlatıyor.
İlgili 44 soru bulundu
Aldous Huxley tarafından yazılan Cesur Yeni Dünya ilk defa 1932'de basılmıştır. George Orwell'ın 1984 adlı eseri ile birlikte, anti-ütopya edebiyatında akla gelen ilk romanlardan biridir.
Huxley rasyonel bir öngörünün gereklerini yapmaya ve bizi bu doğrultuda yönetecek kişilerin olmasının gerekliliğini savunmuştur. Propagandayı da devlet kontrolünün meşru bir aracı olarak görmüştür.
Detay. İngiliz yazar Aldous Huxley'nin 1932 yılında yayımlanan Cesur Yeni Dünya adlı eseri, distopya edebiyatının dünyadaki en güçlü örnekleri arasında yer alıyor.
Cesur Yeni Dünya, Huxley'nin olası tehlikeye karşı okurlarını uyardığı en bilinen yapıtıdır. Baştan sona bilimsel süreçlerle tasarımlanmış bir toplumu resmeden roman, insanlığa refah ve mutluluk getirmek amacıyla çıkılan yolda bireylerin bir proje nesnesine indirgenerek yapaylığa mahkûm edilişini anlatır.
Cesur yeni Dünya bizi 'Ford'dan sonra 632 yılına' götürür. Bu dünyanın cesur insanları kapısında "Cemaat, Özdeşlik, İstikrar" yazan Londra Merkez kuluçka ve Şartlandırma Merkezi'nde üretilirler.
Cesur Yeni Dünya romanındaki olaylar, 26'ncı yüzyıl İngiltere'sinde geçiyor. Ancak eserdeki zaman “Ford'dan sonra 632 yılı” olarak adlandırılıyor.
ALDOUS HUXLEY-CESUR YENİ DÜNYA KİTAP İNCELEMESİ-BİLİMKURGU KLASİKLERİ - YouTube.
Brave New World, 15 Temmuz 2020 tarihinde ilk gösterimini NBCUniversal'ın yayın servisi olan Peacock ve Birleşik Krallık'taki Sky One'da yapmış Amerikan bilimkurgu distopya dizisidir.
- John the Savage (Vahşi) : Thomas ve Linda'nın oğlu olmaktadır. - Henry Foster: Hatchery'nin yöneticisi ve Lenina'nın partneridir. - Lenina Crowne: Beta Artı Embriyo personeli, sarışın ve John'ın sevdiği kişidir. - Mustapha Mond: Batı Avrupa'nın Dünya Denetçisidir.
1. "Cesur Yeni Dünya", Aldous Huxley
Aldous Huxley'in başyapıtı, İrlanda ve Amerika'da sansüre uğradı ve yasaklandı.
Aldous Leonard Huxley (26 Temmuz 1894, Surrey – 22 Kasım 1963, Los Angeles), İngiliz yazar ve filozoftur.
Ford'a Tanrısal bir nitelik atfedilmiş, Haç işaretlerinin üst kısmı kesilerek T harfi haline getirilmiştir. Hatta Ford bir milat olarak kabul edilip, tarihler Ford Sonrası (F.S.) olarak belirtilmeye başlamıştır. Cesur Yeni Dünya'da F.S. 632 yılında geçmektedir.
İşçi sınıfı sürekli çalıştırılarak oyalanırken, üst sınıfların ise tüketim yapmasına teşvik edilir. Mutsuzluk hissedenlere ise soma ismi verilen ilaç verilir.
huxley'nin bize sunduğu ütopya modeli, insanlıktan arınmış bir sistem. thomas more gibi mükemmel bir siyasi yapı ya da eğitimli insanlar değil, insanların benliğini yok etmesi gerektiğini öngörüyor huxley. işte bu nedenle cesur yeni dünya bir distopyadır.
Huxley'in 1932 yılında yazdığı bu eser kimisine göre sonsuz mutluluk vadetmesi nedeniyle ütopik gibi görünse de, aslında distopya edebiyatının dünyadaki en güçlü örnekleri arasında yer alıyor.
Abstract. İngiliz romancı Aldous Huxley Cesur Yeni Dünya isimli romanında Devlet adına bireyin yok edilişi, aile gibi sosyal kurumların ortadan kaldırılışı, biyolojik şartlandırılış, insanların belirli bölümlere göre sınıflandırılışı, ve amaçsız cinsellik gibi temalar üzerinde odaklanmıştır.
- Çizgili kasların kasılma mekanizması, İngiliz bilim insanı H.E. Huxley (Haksli) tarafından ileri sürülen model ile açıklanır.
Bin Dokuz Yüz Seksen Dört (özgün adı: Nineteen Eighty-Four), İngiliz yazar George Orwell tarafından kaleme alınmış olan alegorik, distopik ve politik bir romandır. Romanın hikâyesi distopik bir dünyada geçer. Distopya romanlarının en ünlülerindendir.
Ütopya kavramı, Sir Thomas More tarafından 1516'da ortaya konulmuş- tur. More'un Latinceden türettiği kavramın kökünde muhtemel iki yazılış şekli bulunmaktadır. More bu kavramı, yer anlamına gelen 'topos' kelime- si, iyi anlamına gelen 'eu' ve yok anlamına gelen 'ou' takılarını birleştirerek oluşturmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri