Bursa'nın Gemlik ilçesi, kentte başka ilçelerden de fay geçmesi ve alüvyon zemin özelliklerinin Bursa'nın farklı yerleşim yerlerinde de görülmesine rağmen, deprem konusunda en riskli yerlerden biri olarak ifade ediliyor.
Gemlik, Bursa ve Yalova risk altındaki kentler. 4.1'lik sarsıntıyı öncü deprem değil ancak hazırlık evresi depremleri olarak görebiliriz. Gemlik adeta dar bir koridorun ortasında etrafı faylarla sınırlandırılmış şekilde. Deprem, fayın İznik-Mekece kısmında olursa ciddi yıkım olabilir.
Bursanın ve İlçelerinin En Sağlam Zemini Hangi Semtler? Zemini sağlam olan Bursa'nın Hisar, Muradiye, Dobruca ve Nilüfer Üçevler bölgeleri, zeminin kayalık olması nedeniyle bu depremden zarar görmemiş ve deprem uzmanları tarafından da en güvenli bölgeler olarak nitelendirildi.
Tskuda ve diğ. (1988), orta kolun Geyve, İznik ve Gemlik bölgelerindeki aktivitesiyle ilgili jeolojik kanıtlar üzerine yaptıkları çalışmada, Sölöz ile Gemlik Körfezi arasında yaklaşık D-B uzanan fayı, Gemlik fayı (22 km) olarak ifade etmiştir.
Kandilli depremin büyüklüğünü 4.0 olarak açıkladı
Öte yandan Kandilli Rasathanesi merkez üssü Bursa-Gemlik olan korkutan depremin büyüklüğünü 4.0 olarak duyururken, derinliğinin ise 4.9 kilometre olduğunu açıkladı.
İlgili 27 soru bulundu
Bursa, birinci derece deprem kuşağında bir kenttir.
Gemlik`te son büyük depremin 1064 yılında olduğunu ve aradan bin 100 yıl geçtiğini anımsatan Kutoğlu, "Fayın kuzey kolunda gerilim çok fazla iken, güney kolunda ise hızlar daha düşük.
Son dakika haberi: Bursa'nın Gemlik ilçesinde 4,1 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) saat 15.14'te gerçekleşen sarsıntının, 10.86 kilometre derinlikte yaşandığını açıkladı.
Utkucu, 'deprem tehlikesi en yüksek fay zonu' olduğunu belirterek KAF ile ilgili şöyle konuştu: “Mudanya açıklarında meydana gelen 4 Aralık 2023 Gemlik Körfezi Depremi (M=5.1) Türkiye'nin deprem tehlikesi en yüksek fay zonu olan Kuzey Anadolu Fay Zonu'nun Orta Kol'u üzerinde oluşmuştur.
Deprem konusunda Bursa da yüksek riskli kentlerin başında yer alıyor. Bursa'yı etkileyecek 3 ana fay hattı var. Birincisi Marmara Denizi'nde yer alan ve 7,6 deprem üretecek Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın kuzey kolu. İkincisi İznik'ten başlayıp, Gemlik, Mudanya ve Karacabey'e uzanan diğer hat.
Haritaya göre; Bursa'da, Osmangazi, Yıldırım ve Nilüfer gibi nüfus yoğunluğunun yüksek olduğu bölgelerin birinci derece deprem riski taşıyor.
Çalışmalar sonucunda elde edilen verilerde Bursa ilinde ölçüm yapılan noktalardan bulunan en düşük hız (147 m/sn) Adaköy ile Serme arasında J1 zemin sınıfında yer alan bölgede, en yüksek hız (1099 m/sn) ise Gürsu'nun kuzeyinde Kırbayır tepe civarında J4 zemin sınıfında yer alan sağlam kaya mevkiinde ölçülmüştür.
Birçoklarının yanlış bir şekilde 'İstanbul depremi' olarak kodladığı 'olası Marmara depremi'yle alakası yok. O bölgedeki son depreme bakıldığında orada maksimum 7,2 büyüklüğünde bir deprem meydana gelebilir. Ve bu deprem büyük ölçüde Bursa'yı etkileyecektir” dedi.
Gemlik Körfezinde art arda meydana gelen iki depremin Kuzey Anadolu Fay Hattı üzeri olduğu için beklenen İstanbul depremi için haberci deprem niteliğinde olabileceğini söyleyen Dr. Hafez Keypour, “Bu fay hattı üzerinde 100 yılda 1 büyük depremler oluyor. 1894'ten sonra beklediğimiz 100 yıllık zamanı aştık" dedi.
Gemlik üzerine yapılan araştırmalara göre, nüfusun yarısından fazlası aktif fayın bulunduğu alüvyon zemin üzerinde yaşıyor. İlçede Hamidiye, Eşref Dinçer, Doktor Ziya Kaya, Demirsubaşı ve Osmaniye Mahalleleri riskli bölgelerden.
Peki Gemlik'teki deprem beklenen İstanbul depremini tetikler mi? Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz, " İstanbul için şu an görülür bir tehlikeden bahsetmek mümkün görülmüyor" dedi.
BURSA VALİSİ: YIKILAN BİNA YOK
Bursa Valisi Mahmut Demirtaş da bir açıklama yaptı. NTV'ye konuşan Demirtaş, kentte yıkılan bir bina olmadığını söyledi.
Fay hattı Timsah Arena ve şehir hastanesi arasından geçiyor
Çek-Ayır havzasını biçen Kayapa-Yenişehir Fayı (KYF), batı kesiminde Kayapa bölgesinden Bursa Ovası'na uzanan kısmı 40 kilometre uzunluğunda, doğu kesiminde Yenişehir'e devam eden kolu 55 kilometre uzunluğunda.
Marmara Denizi Gemlik Körfezi'nde meydana gelen 5,1 ve 4,5 büyüklüğündeki depremler, Yalova'da da şiddetli şekilde hissedildi.
Marmara Denizi Gemlik Körfezi açıklarında meydana gelen 5,1 büyüklüğündeki deprem, İstanbul, Bursa, Kocaeli ve Sakarya'da da hissedildi.
1983 Bursa Depremi Kaç Şiddetinde Oldu? Bursa'da 1983 yılında 6.9 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiştir.
En önemlisi de Marmara Denizi'nin ortasından geçen Marmara ana fay hattı var. 6,5 şiddetinden büyük bir deprem yaşandığında Bursa'yı ciddi derecede etkiler.
AFAD, depremin merkez üssünün Bursa'nın Mudanya ilçesi açıklarında olduğunu duyurdu. Deprem, Bursa'nın yanı sıra çevre illerle İstanbul, Tekirdağ, Çanakkale ve İzmir'de de hissedildi.
Bursa genel olarak şu afetlerle karşı karşıya kalmıştır: Deprem: Bursa deprem açısından riskli bir şehirdir. Bursa, aktif fay hatları üzerinde bulunması sebebiyle yüksek sismik aktiviteye sahip bir bölgedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri