Acilden Özel Hastaneye Girişler Ücretli Midir? Özel hastanelerin acil bölümlerine girilirken kişilerden herhangi bir ücretin talep edilmesi söz konusu değildir.
Hastanın poliklinik muayenelerinde hastadan belli bir muayene ücreti alınır. Günümüzde yapılan uygulama ile bu muayene ücreti, eczanelerden ilaç alınırken tahsil edilir. Fakat acil muayeneleri hiçbir şekilde ücrete tabi değildir.
Resmi Gazetede yayımlanan 30338 numaralı karara göre özel hastanelere acilden giriş yapan kişilerden herhangi bir ücret talep edilmemektedir. Fakat acil servise giriş yapan hastanın, yapılan muayene sonucunda acil durumda olması gerekmektedir.
Bıçaklanma ve kavga sonrası acil servislerde tedavi görecek olanlar ücret ödememektedirler. İş kazası sonucunda özel hastanelerin acil servislerine gidildiğinde ücret istenmemektedir. Uzuv kopması için acil servis ücreti istenmemektedir.
Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanmış olan tebliğe göre maddi durumuna bakılmaksızın özel hastanelerde acil muayene ücreti talep edilmemektedir. Bu nedenle özel hastanelerin acil servisine başvurmak isteyen kişilerin herhangi bir ödeme yapmalarına gerek olmamaktadır.
İlgili 45 soru bulundu
Acil servise ilk girişte kayıt anında imzalatılan taahhütnameler geçersizdir, acil halin sona ermesinden sonra imzalatılan taahhütname ise geçerlidir. Acil hal boyunca yapılan tüm tedaviler ücretsizdir.
Devlet hastanelerinde acil bölümünde muayene olunmasından sonra hiç kimseden herhangi bir ücret alınması durumu söz konusu değildir. Kırmızı alan ve ambulans ile girişlerde hiçbir tedavi ücreti talep edilmez.
Serum, ilaçlar, sarf malzemelerinin hastaneye göre değişkenlik göstermesi ile birlikte 80TL-350TL arasında değişkenlik göstermektedir. Örnek Özel Hastane Acil müşahede odasının kullanım ücretleri; Hastanenin yeri ve sınıfına göre değişkenlik göstermekle birlikte 50TL-250TL arasında ücret alabilmektedirler.
Özel hastanelerde ücret alınmayan durumlar da bulunmaktadır. Özellikle acil sağlık hizmetleri, yoğun bakım hizmetleri, yanık tedavisi, kanser tedavisi (Radyoterapi, kemoterapi, Radyo izotop tedavileri gibi), yeni doğan sağlık hizmetleri ve doku, organ ve kök hücre nakilleri gibi tedavilerde ücret alınmamaktadır.
Özel sağlık kuruluşlarının acil servislerinde verilen sağlık hizmetleri, özel sağlık sigortalarıyla tamamen ücretsiz hale gelecektir.
Ciddi alerjik reaksiyonlar, solunum yollarında tıkanma, astım krizleri gibi şikayetler ile özel hastanelerin acil servislerine gidildiğinde ücret istenmemektedir. Yüksek tansiyon sebebi ile özel hastanelerin acil servislerine gidildiğinde ücretsiz tedavi görülmektedir.
Sağlık Uygulama Tebliği'nin katılım payı alınmayacak sağlık hizmetleri ile ilave ücret alınmayacak sağlık hizmetlerine ilişkin maddelerine göre Kurumla sözleşmeli veya sözleşmesiz sağlık hizmet sunucuları tarafından sunulan acil sağlık hizmetlerinden dolayı kişilerden katılım payı ve ilave ücret alınmamaktadır.
HASTALARIN YATIŞI
Acil serviste kliniklere yatış bekleyen acil hastalara yatış önceliği verilir. Acil serviste bakım ve tedavi için yatış kararı verilen hastalar, yoğun bakıma veya ilgili servise yatar. İlgili serviste yer yok ise takip eden boş yatağı bulunan servislere yatar.
Doktor, hastanın acil olmadığına karar verirse eczaneden ilacını alırken katılım payı ödeyecek.
Artık hiç bir acil hasta, sosyal güvencesi olmasa da, ödeme gücü bulunmasa da hastane kapısından dönmeyecek. Başbakanlık Genelgesi'ne göre, kamu ve özel tüm sağlık kuruluşları acil hastayı ücretsiz tedavi edecek. Parasını SGK'dan ya da belediyeden alacak.
Yeşil alan; ayakta başvuran ve durumu itibari ile ayakta tedavisi mümkün olan basit sağlık durumlarını ifade eder. Sarı alan; hayati tehdit barındıran orta ve uzamış dönem belirtileri olan durumları ifade eder. Kırmızı alan; Hayati önem taşıyan ve acil olarak eş zamanlı tedavi gerektiren durumlardır.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile anlaşmalı hastaneye muayene için giden sigortalı 15 lira katkı payı ödüyor. Devlette muayene başına alınan katkı payı 5 lira. Özel hastaneler ayrıca SGK'nın ödediği tedavi ücretinin yüzde 200'ü kadar fark ücreti de talep edebiliyor.
“Özel hastanelerde muayene ücreti kaç gün geçerlidir?” diye merak eden kişiler için bu soruyu şu şekilde yanıtlayabiliriz. Özel hastanede kontrol süresi 10 gün olarak belirlenmiştir. Yani 10 gün içinde aynı branş ve uzmana ikinci kez muayene olduğun takdirde bu işlem için herhangi bir ücret ödemezsin.
ÖZEL HASTANELERDEKİ ENJEKSİYONLAR BUGÜNDEN İTİBAREN ÜCRETSİZ.. Değerli halkımız, özellikle merkez hastanelerimizin acillerindeki yoğunlukları değerlendirdiğimizde enjeksiyon uygulamalarının da bunda önemli bir paya sahip olduğunu gözlemledik.
Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı olmanız durumunda devlet hastanesi muayene ücreti 7 TL gibi bir ücreti bulunur. Bu ücret SGK çalışanı iseniz ilaç alırken, emekli iseniz maaşınızdan kesilmektedir. Ayrıca yeşil karta sahip kişilerden muayene ücreti kesilmez.
Evde sağlık hizmeti kapsamda muayene hizmeti verebildiklerini aktaran Koç, " İlgili branş hangisi ise bu hizmetleri evinde vermek gerekiyorsa, evine götürebiliyoruz. Tansiyon ölçme, serum takma, enjeksiyon yapma, pansuman yapma, bütün kan tahlillerini yapabilmek imkanımız var." dedi.
Kurumdan gelir ve aylık alanlar ile bakmakla yükümlü oldukları kişiler için gelir ve aylıklarından, Diğer kişiler için ayakta hekim ve diş hekimi muayenesi katılım payı sağlık hizmeti sunucusunca, “Yeşil alan muayenesi” sonucunda oluşan katılım payı ise eczanelerce kişilerden, tahsil edilir.
Cumhuriyet'in haberine göre, başvuru yapan hastanın taburcu edilmesi yerine acil servislerde '24 saat içinde stabilizasyon' esası getirildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri