Bebek Ne Kadar Su İçmeli? Bebeklere; 6 ila 12 ay arasında anne sütüne ek olarak günde yaklaşık 100-120 ml su, 1 ila 3 yaş arasında ise 1 litre su verilmesi önerilmektedir4, 5.
Su, tüm canlıların yaşam kaynağı; her canlının suya ihtiyacı var. Fakat yeterli miktarda anne sütü ile beslenen bir bebeğin, ilk 6 ay su içmesine gerek yoktur. Çünkü bebeğin gelişimi için ilk 6 ay sadece anne sütüyle beslenmesi gerekir ve anne sütünün %80'inden fazlası sudan oluşur.
6 ay boyunca tüm bebekler, anne sütü ile gerekli tüm besin ihtiyaçlarını karşılar, çok sıcak havalarda bile gerekli olan tüm suyu anne sütünden edinebilir.
Bebeğiniz ek gıdaya geçtiyse ve hem anne sütü hem de mama alıyorsa, su içme ihtiyacı duymayacaktır. Ancak mamanın hemen peşinden az miktarda su verirseniz, susuzluk hissini bastırabilirsiniz. Mamanın ardından içirmeniz gereken su miktarı 50-60 ml olmalıdır.
Bebeğe verilecek olan su ortalama 5-10 dk kaynatılıp ılıtılmalıdır. Böylelikle sudan bebeğe mikrop geçme riski sıfırlanacaktır. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta suyun uzun süre ve tekrar tekrar kaynatılmamasıdır. Aksi halde suyun mineral içeriği değişebilir.
İlgili 43 soru bulundu
Değerli anneler, bebeğinize ilk 6 ayda yani emzirdiğiniz süre boyunca su vermenize gerek yok. Anne sütünün yüzde 87'si sudur. Buradan ihtiyacını alır. 6.aydan sonra ise her 2-3 saatte bir su vermenizi öneriyorum. 2 yaşına kadar kaynatılmış su verin.
Bebekler 6 ila 9 ay arasındaki süreçte emeklemeye başlar. Katı gıda ile beslenmeye başlayan bebekler yavaşca fiziksel olarak güçlenmeye başlar.
Şiddetli dehidrasyonun belirtileri arasında, gözlerin içe çökmesi, aşırı uykulu olma hali ve aşırı huysuzluk vardır. Aynı zamanda bebeğin elleri ve ayakları soğuk olabilir, kafasında içe çökmüş noktalar bulunabilir. Şiddetli susuzluk yaşayan bazı bebekler koma haline girebilirler.
Küçük bebeklere 1 yaşına kadar verilecek suyun en az 10 dakika kaynatılması ve ılıtıldıktan sonra verilmesi gerekir. Gereğinden fazla ve defalarca kaynatılan suyun mineral içeriği değişeceğinden bu şekilde verilen su da olumsuz etkilere yol açabilir.
6.Ay. Bebek 6 aylık iken sebze, havuç, tahıl, patates, bal kabağı ağırlıklı gıdalarla beslenmelidir. Bunun yanında armut, şeftali, elma, kayısı, avokado ve erik gibi meyveler de takviye gıda ürünü olarak bebeğe verilebilir. Ayrıca düzenli peynir ve yoğurt tüketimi de ihmal edilmemelidir.
6 aylık bebek kilosu, kız bebeklerde ortalama 7 kilo, erkek bebeklerde 7,5 kilodur. 6 aylık bebek boyu ise kız bebeklerde 64 santim, erkek bebeklerde 67 santimdir.
- Çok fazla su "oral su zehirlenmesi" denen ciddi bir duruma yol açabilir. - Su takviyesi bebeğin midesini dolduracağı için beslenmeye yer bırakmayarak bebekte kilo kaybına (ya da yetersiz kilo alımına) sebep olabilir. - Su takviyesi alan bebekler emmeye daha az ilgi duyarlar.
Su zararsız bir içecek gibi görünebilir. Ancak araştırmalara göre bebeğinize su vermek büyük risk taşıyor. Bebekler tarafından tüketilen su, su zehirlenmesine neden olur bu da bebeğin nöbet geçirmesine, komaya girmesine hatta ölümüne neden olabilir.
Su, yaşamsal faaliyetlerin sürdürülmesine yardımcı olsa da 6 aydan küçük bebekler için aynı yararı taşımaz. İlgili içeceğin tüketimi, bebeğin hassas vücudu için enfeksiyon tehlikesi oluşturabilir. Bunun yanı sıra midede yer kaplayarak açlık ihtiyacının geçiştirilmesine de neden olur.
Sağlıklı bir yetişkinin kilo başına her gün yaklaşık 35 ml su içmesi gerekir. En azından bilimsel kuruluşların genel kılavuz ilkelerine göre. 50 kilogram ağırlığındaki bir kişinin 1,7 litre, 60 kilogram olan kişinin 2,1 litre, 70 kilogram olan kişinin 2,4 litre ve 80 kilogram olan kişinin 2,8 litre içmesi gerekir.
Bebeklere; 6 ila 12 ay arasında anne sütüne ek olarak günde yaklaşık 100-120 ml su, 1 ila 3 yaş arasında ise 1 litre su verilmesi önerilmektedir4, 5.
Musluk sularında bulunan; civa, kurşun ve arsenik hem annenin hem de bebeğin sağlığına zarar verir. Bebek daha doğmadan ciddi hastalıklara yakalanma riskiyle karşı karşıya kalır. Bahsedilen nedenlerden ötürü, içme suyunun sağlıklı ve temiz olmasına dikkat edilmesi gerekir.
Damacana suyun kapağı açıldıktan sonra en geç bir hafta içerisinde tüketilmesi gerekir. Kapağı açıldıktan bir hafta sonra damacana su, içerisinde zararlı bakteri ve mikroorganizmalar üretebilir.
Bebeğin suyunun azaldığından şüphe edilen durumlar, suyunuzun gelmiş olması ihtimali, bebeğin hareketlerinin azalmış olması ve, karnınızın gebelik haftanıza göre normalden küçük olmasıdır.
Bebek her zamankinden daha az oynar, daha az hareketlidir. Daha az idrar yapar (yenidoğan bir bebeğin günde 6 ıslak bezin altına düşmesi susuzluk belirtilerinden biridir). Dudakları kurur ve çatlar. Ağlarken gözyaşları daha az akar ya da akmaz.
Gebelikte suyun azalması gebelik takibini değiştirecek önemli bir durumdur. Amnion sıvısı erken haftalarda 10 ml/hafta oluşurken, 20 hafta civarında 50 ml/hafta düzeyine ulaşır. 34. Haftadan sonra azalmaya başlar. Son haftalarda bebeğin suyunun azalması normaldir.
6. ay bebeğin nörolojik gelişiminin hızlandığı bir dönemdir. Kavrama, dik oturma ve farklı sesler çıkarabilme gibi birçok gelişme bu aylarda gerçekleşir. 6 aylık bir bebek dik oturabilir, biberonunu iki eliyle tutabilir, bir nesneyi bir elinden diğerine geçirebilir, ailesini ayırt edebilir.
İlk dişler genellikle 6. ay civarında çıkar. Fakat ilk bir yıl içerisinde dişlerin herhangi bir zamanda çıkabileceği ve 6. aydan daha erken veya daha geç çıkan dişlerin bir gelişim bozukluğu anlamına gelmediği bilinmelidir. Tipik olarak bebeklerin çok büyük bir kısmında ilk çıkan dişler alt ön kesici dişlerdir.
6 aylıkken sosyalleşmeye başlayan bebeklerin çevresine olan ilgilerinde belirgin artış olur. Hatta bebeklerde meme reddi durumu en sık bu ayda ortaya çıkmaya başlar. Bu dönemde kendi vücutlarını incelemeye başlayan bebekler, ses çıkarır, ağzı ile köpük yapar, kulak, yanak ve genital bölgelerine dokunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri