Çevirmen bir metni veya sözlü iletişimi bir dilden başka bir dile çevirmeyi meslek edinen kişiye denir. Yazılı çeviri yapan kişiye mütercim, sözlü çeviri yapan kişiye de tercüman adı verilir.
Mütercim tercümanlık bölümünden mezun olanlar için iş imkanları oldukça yüksektir. Bu alandan mezun olanlar özel sektör ve devlet sektöründe rahatlıkla iş bulabilirler. Aynı zamanda çeviri ofislerinde ve dil araştırma kurumlarında istihdam olanakları da bulunmalıdır.
Genellikle yeni mezunlar için başlangıç maaşı 10.500 TL ile 15.500 TL arasında olabilir. Deneyimli çevirmenler için ise ortalama maaşlar 20.000 TL ve üzeri olabilir.
Tercüme ve çeviri çoğu kişi tarafından aynı anlamda düşünülmektedir ve aynı anlamda kullanılmaktadır. Bir metni, yazıyı veya belgeyi, bir dilden başka bir dile çeviren kişiye ister yazılı olsun ister sözlü olsun tercüman ya da çevirmen denmektedir.
Tercüman olabilmek için 4 yıllık lisans mezunu olunması gerekir. Üniversitelerde bu alanda bazı bölümler yer almaktadır. Üniversitelerin Mütercim Tercümanlık ya da Alman Dili Edebiyatı, Amerikan Kültürü ve Edebiyatı gibi bölümlerinden mezun olunması halinde tercümanlık yapılabilir.
İlgili 43 soru bulundu
Çevirmenler kitap, film, video oyunu, makale, tez, ticarî yazışma ve sözleşmeler, hukukî dokümanlar, vize evrakı gibi belgeleri tercüme eden veya toplantılarda, seminerlerde, konferanslarda ardıl veya eş zamanlı çeviri yapan kişilerdir.
Bir tercüman işaret dilini konuşabilir ve kullanabilir ve bir çevirmen yazılı metinde çeviriyi sağlar. Tercüme ve çeviri için en çok aranan diller arasında İspanyolca, Arapça, Almanca, Fransızca ve Rusça yer alır.
Mütercim Tercümanlik bölümünden mezun olanlar geniş is olanaklarına sahip. Örneğin, yazılı veya sözlü tercümanlık, öğretmenlik, diş ticaret veya uluslararası şirketlerde görevler veya diş isleri bakanlığı gibi birçok yerde çalışma olanakları vardır.
Tercümanlar, her 20-30 dakikada bir dönüşümlü olarak tercüme yaparlar. Bir simultane tercümanın bir günde en fazla 6-8 saat süren etkinliklerde tercüme yapması beklenebilir. Yarım saati aşan tüm etkinliklerde 2 simultane tercüman bulundurulması gerekir.
Mütercim tercümanlık mezunları yazılı çevirilerin yapılabileceği yayınevlerinde, gazetelerde, çeviri bürolarında, özel şirketlerde ve televizyon kanallarında iş imkânı bulabilirler.
Türkiye'de yeminli tercümanların ortalama aylık maaşı 13.000 TL ile 19.000 TL arasında değişebilir. Ancak, serbest çalışan yeminli tercümanlar, çalıştıkları dillerin nadir veya talep görmeyen diller olması durumunda daha yüksek ücretler talep edebilirler.
Amerika Birleşik Devletleri'nde yapılan araştırmalara göre, bir çevirmenin yıllık ortalama maaşı 47.000 Amerikan doları civarındadır.
Bununla birlikte Türkiye'de Free-Lance bir çevirmen günde ortalama 25000 karakter çeviri yapmaktadır. Maaşlı olarak çalışan çevirmenlerden günde 20.000 karakter çeviri yapmaları istenmektedir.
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı ve üniversite mezunu olma şartını sağladığınız takdirde yeminli tercüman olabilmek için herhangi bir noter huzurunda yemin etmeniz gerekmektedir. Bu noter sizi mülakata alır ve o dili bilip bilmediğinizi test eder ve dili bildiğinizi ispatlamanız yeterli olacaktır.
Yakın gelecekte, tercümanların sadece çeviriyi üreten ya da kontrol eden değil, çeviri makinelerinin geliştirilmesini de sağlayan kişiler olacağı düşünülmektedir. Dil kurallarına uygun metinlerin, kaynak dilden erek dile nasıl çevrileceğinin sırrını en iyi çevirmenler ve dil uzmanları verebilir.
Uygulamalı İngilizce ve Çevirmenlik bölümü, İngilizce üzerine eğitim veren ön lisans dil bölümlerinden biridir. Bölüm, İngilizce ve Türkçe dilleri arasında, çeviri yapabilme yetkinliğine sahip mezunlar yetiştirmektedir.
Uygulamalı İngilizce Çevirmenlik Programı mezunları;
Basın ve yayın gibi medya kuruluşlarında. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığındaki birimlerde. Tercüme bürolarında. Turizm şirketlerinde ithalat-ihracat yapan kurumlarda çalışabilirler.
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak. - Sabıka kaydı olmamalıdır. - Üniversitelerin, Mütercim Tercümanlık, Almanca Öğretmenliği, İngiliz Dili ve Edebiyatı gibi dallarında lisans derecesi ile mezun olmak. - KPSS veya TOEFL belgelerine sahip olmak.
Kamu sektöründe çalışan çevirmenler, genellikle Devlet Personel Başkanlığı tarafından belirlenen maaş skalasına göre maaş alırlar. Bu skalaya göre, çevirmen olarak görev yapan bir kişinin maaşı 2023 yılı için en düşük 16.680 TL ile en yüksek 53.573 TL arasında değişebilir.
En kolay öğrenilen diller sıralaması İngilizce, İspanyolca, Portekizce, İtalyanca, Fransızca ve Almanca şeklinde olacaktır. İngilizceyi dünyada yaklaşık 427.000.000 kişi konuşmaktadır. İngilizceden sonra öğrenmesi en kolay dil olarak İspanyolcayı örnek verebiliriz.
Analizlerin ardından firma, en çok para kazandıran yabancı dili açıkladı. Araştırmanın sonucuna göre yılda 263 bin 781 dolar kazanmanın yolu ABD'nin New York kentinde yaşayıp 'Portekizce' bilmekten geçiyor. Forbes'un aktardığı araştırma sonuçlarına göre, ikinci sırada yıllık 97 bin 452 dolar ile Japonca yer alıyor.
Çevirmen olmak isteyen kişilerin lisans ya da ön lisans mezunu olması ve kaynak - hedef dili çok iyi düzeyde bilmeleri gerekiyor. Çevirmen olmak isteyen kişiler üniversitelerin çeviri bilim, mütercim tercümanlık gibi bölümlerinde eğitim alabiliyorlar.
Mütercim-Tercümanlık Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır? Mütercim Tercümanlık, üniversitelerde eğitimi verilmekte olan 4 yıllık lisans bölümüdür.
Yeminli tercüme yapabilmesi için çevirmenlerin herhangi bir lisans bölümünden mezun olmaları ve notere dil bildiğini kanıtlayıcı belgeler sunmaları gerekiyor. Böylece tercümanlık ile ilgili bir bölüm okumadan da gerekli şartların yerine getirilmesiyle birlikte yeminli tercüme yapılması mümkün olabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri