-Ceviz ağaçlarının uyanması ile hastalıkları önlemek için bakırlı preparatlarla ilaçlama yapılır.
Ağaçların yenilenmesi sağlanıyor
Bu uygulamayla daha çok verim elde edildiğini vurgulayan Göçmen, "Kasım sonundan itibaren ceviz ağaçlarına bakır sülfat ve sönmüş kireçten oluşan ilacın suyla karışımıyla elde edilen 'bordo bulamacı' dediğimiz karışım atılıyor.
Genel olarak ceviz ağacı; -25°C' ,+38°C' ye kadar dayanıklılık gösterir. beraber, taban suyu seviyesi 2.5-3.0 metreden yukarı olmayan, su tutmayan, nemliliğini muhafaza eden derin topraklarda iyi gelişir. Su tutan killi topraklarda ve durgun sulu yerlerde gelişemez.
Ceviz kurdunu önlemek için ceviz ağaçları bitki uzmanı denetiminde düzenli olarak kontrol edilmelidir. Ceviz kurdunu önlemek için, haziran ayı başlarında ağaç gövdelerine oluklu mukavvadan tuzak yapışkan bantlar sarılabilir. Bu bantlara gelen larvaların haftalık kontrollerle imha edilmesine dikkat edilmelidir.
Ceviz ağaçların gelişmesi için mayıs ayının başında ve mayıs ortasında olmak üzere, fidanların birinci yaşından başlayarak ağacın her yaşı için 100 gram/ağaç hesabıyla amonyum nitrat veya amonyum sülfat gübrelerinden verilir. Mayıs ayının 15 inden itibaren sulamaya başlanır.
İlgili 44 soru bulundu
Tuzluluğu sevmeyen ceviz ağaçlarında içinde klor bulunan potasyumlu gübre veya kompoze kullanmayınız. Cevizin yenen kısmında % yağ, % protein ve aroma artışı için potasyum sülfatlı taban gübreleri tercih ediniz. Toros Tarım'ın Gold 15-‐15-‐15 veya Süper Gold 10-‐20-‐20+Zn gübrelerini tercih ediniz.
NPK Gübreleri: NPK gübreleri, azot (N), fosfor (P) ve potasyum (K) gibi temel besin maddelerini içeren sentetik gübrelerdir. Bu gübreler, ceviz ağaçlarının temel besin ihtiyaçlarını karşılayabilir. Özellikle yeni dikilen veya genç ceviz ağaçları için NPK gübreleri uygulanabilir.
Cevizler nohut büyüklüğünde iken ikili çatal olanlar henüz birbirine değmeden önce iç kurdu için etkili maddesi chlorpyrıfos-ethyl olan dursban 4 ve benzeri ilaçlar kullanılmalı.En doğru gözlem ise: Geçen yıl dalında kalan kurtlu cevizlerden 10-15 Adet toplanarak kanaviçe ya da tül perdeden yapılmış kese içerisine ...
Bu ilaçlamada m-45, mantar antakroz ilacı ve yanında mümkünse iç kurdu ilacı, tırtıl ilacı atmakta fayda vardır. Bu şekilde yapacağımız bakımlar cevizin iç kalitesini etkiler. 1 eylüle kadar su veriyoruz.
Ceviz ağacı fidanı dikilecek ise Fidan için gerekli olan toprağın 1/3 oranında hayvansal gübre kullanılabilir. Olgun ağaçlarda ise ağacın etrafına serpilerek kullanılabilir.
Bu durumda ceviz yetiştiricileri sonbaharda baklagiller eker. Ekimden sonra birkaç ay boyunca, baklagillerin hızla büyümesine yardımcı olmak için alana fosfor ve potasyum uygularlar. Sonunda, çiçeklenmeden hemen önce bitkileri sürerek toprağın içine karıştırırlar (ilkbahar – Nisan, Mayıs).
Kasım-Aralık'ta yaprakların ¾'ü ya da tamamı döküldükten sonra % 2 dozda Bordo Bulamacı yapılır.
Bakır, kloro- fil (yeşil renk pigmenti) sentezi için vazgeçilmez elementlerden biridir. Klorofil sentezi ise bitkinin fotosentez etkinliği ve sonuçta verim üzerinde belirleyici rol oynar. Bakır ayrıca bitkide protein ve vitaminlerin oluşumunu sağlar. Noksanlığında büyüme ve gelişme yavaşlar.
1.uygulama: Sonbaharda yaprak dökümünden hemen sonra, 2.uygulama: İlkbaharda çiçek tomurcukları açılmadan önce (pembe çiçek tomurcuğu döneminde), Kayısılarda ilave olarak, meyvelerde çanak yaprak ve erkek organ tablası meyvenin ucuna sıyrılırken 3.ilaçlama yapılmalıdır.
Bu ön budamadır asıl budama Ağustos ayının 15'inden sonra yapılmalıdır. · Dik ve kuvvetli büyüyen sürgünler kesilmeli ve sadece seyreltme kesimleri yapılmalıdır. · Oluşabilecek kış zararlarının önüne geçmek için ağustos ayının 15'i gibi asıl budama yapılmalıdır.
Şeker gübresi bitkinin her büyüme aşamasında yeteri kadar verilmelidir. Ekim ve dikim aşamasında kullanılması gereken gübrenin en az yarısının verilmesi gerekmektedir. Gübrenin geri kalan kısmı ise bitkinin büyüme atağının gerçekleştiği hızlı büyüme devrelerinde geç kalınmadan verilmesi uygun olmaktadır.
2.İlaçlama:Yapraklardaki yaprakçıkların yarı büyüklüğünü aldığı dönemde, 3.İlaçlama:Meyvelerin fındık büyüklüğünü aldığı dönemde, 4.Ve diğer ilaçlamalar:Meteorolojik koşullar ve kullanılan ilacın etki süresi dikkate alınarak yapılmalıdır.
1.İlaçlama:
büyüklüğüne ulaştığında (Tahminen Mayıs ayının sonu-Haziran ayının ilk haftası).
Özellikle kapama ceviz bahçelerinde mantar ve bakterilere karşı mücadele eden üreticiler, ağaçlara yapraklarını döktükten sonra "bordo bulamacı" adı verilen, "göz taşı" ve kireç ile hazırlanan ve bakır iyonlarıyla karıştırılan koruyucu ilaç atıyor.
İlkbaharda bulundukları yer ve iklim koşullarına bağlı olarak Ceviz İç Kurdu zararlısı olan kurtçuklar çıkarlar. Çıkan kurtçuklar birkaç saat içerisinde meyvenin sapa yakın kısmından veya meyvenin birbirine temas noktasından girer ve çekirdek evine doğru galeri açarak beslenmesini devam ettirir.
Üre gübresi: %45-46 azot içeriğiyle en yüksek azot içeren azotlu gübre olma özelliği taşıyor. Tarım araçlarında az paslandırma yaptığı için tercih edilen gübre, suda hızlı çözünüyor ve hızlı uygulamaya imkan tanıyor. Ayrıca birim azot miktarı gözetildiğinde üre gübresi en ekonomik alternatifi oluşturuyor.
Cevizde Sulama ve Gübreleme
Sulamayla birlikte dikim sonrası düzenli gübreleme işlemi de gelişimi etkileyebilir. Dikim işlemi sonrasında fidan dibine güneşte yanmış organik gübre ilave ederek, ağacın fidanının beslenmesini sağlayıp gelişim hızlandırılabilir.
Ceviz ağaçlarında çinko bor gübresi çiçeklenmeden önce ve hasat sonrasında (Yaprak dökümü öncesi) itibaren kullanılması önerilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri