Ceviz ağaçları arasında yalnızca belirli bitkilerinin yetiştirilebileceğini unutmayın, çünkü ceviz ağaçları bazı bitkilere (domates, patates, yonca, yaban mersini vb.)
Aklınıza gelebilecek her şey yetişir hem de. Tek yıllık, çok yıllık bitkiler, meyve ağaçları, çalılar kısacası her şey… Kimyasal tarımda yanlış bilinen ve aktarılan bir mittir, ceviz ağacının altında başka bitki yetişmeyeceği.
Ceviz ağacı altında bitki yetişmez olarak bilinir.
Tuzluluğu sevmeyen ceviz ağaçlarında içinde klor bulunan potasyumlu gübre veya kompoze kullanmayınız. Cevizin yenen kısmında % yağ, % protein ve aroma artışı için potasyum sülfatlı taban gübreleri tercih ediniz. Toros Tarım'ın Gold 15-‐15-‐15 veya Süper Gold 10-‐20-‐20+Zn gübrelerini tercih ediniz.
Ceviz ağacı gelişimi orta hızda olup gelişimine katkı sağlamak için gübre uygulaması yapılmalıdır. Gübre uygulama şekli ve dönemleri şu şekildedir: dikim yapılır iken en az 200 gr tabandan leonardit içerikli organik gübre fidan çukuruna koyulup üstüne fidanı yerleştirip toprak ile kapatılıp karıştırılmalıdır.
İlgili 22 soru bulundu
Ceviz içini doldurma zamanında mutlaka su verilmesi gerekli olup su verilmediği takdirde meyvenin kalitesi düşer. Hasattan hemen sonra yağış yoksa su verilmeli, çok fazla su verilirse ağaç uykuya yatar ve don olayı görülür.
Meyve ağaçlarının gübreleme zamanı bölgenin iklimine göre değişmekle birlikte ılıman bölgelerde şubat mart aylarında, kışı şiddetli geçen bölgelerde ise mart nisan aylarında yapılmalıdır.
Kış aylarında sulama yapmanın (yağışların çok sınırlı olduğu bölgelerde) ilkbaharda ağacın gelişimini arttırdığı bildirilmiştir. Ayrıca, maksimum meyve gelişimi çiçeklenmeden 5-7 hafta sonra gerçekleşir. Yağmurun yağmadığı dönemde sulamanın yapılmaması, küçük ceviz oranını artırır.
Ceviz bahçelerinde ahır gübreleri, yeşil gübreleme ve kimyasal gübreler beraberce veya ayrı ayrı kullanılır. Ceviz fidanlarının gübre ihtiyaçları toprak ve yaprak analizleri ile tespit edildikten sonra gübreleme programı yapılmalıdır.
Ceviz ağacı çok su istemeyen bir ağaç türüdür. İlk aylarda düzenli olarak sulanması tercih edilebilir. Bunun dışında rutin aralıklarla özel olarak sulanması gerekmez.
Peki, bunun neden söylenildiğini hiç düşündünüz mü? Ceviz ağacı sülfür gazı salgılar. Havadaki diğer gazlardan daha ağır olduğu için dibe çöker ve cevizin altında oturanı sersemletir. İşte Toroslar'a has bu söz oradan geliyor.
ise 4 yaşından itibaren meyve vermeye başlamaktadır. Yine yabani ağaçlardan 6 kg kabuklu meyveden en fazla 1,5-2 kg iç Page 2 2 alınırken, aşılı ağaçlardan 6 kg cevizden en az 3 kg iç meyve alınmaktadır. beklenmektedir. faktörlerin başında ilkbahar geç donları gelmektedir.
Ceviz Ağacının Ceviz Verimi
Ortalama olarak ceviz ağacı 8-10 sene sonra ceviz üretmeye başlar. Bununla birlikte, ceviz ağaçlarının 5-7 sene içinde yaklaşık 7-10 kg ceviz üretmeye başladığı durumlarda vardır. Ticari ceviz bahçelerinin çoğu, 30 ya da daha fazla sene sonra üretim zirvesine ulaşır.
Ceviz ağaçları arasında yalnızca belirli bitkilerinin yetiştirilebileceğini unutmayın, çünkü ceviz ağaçları bazı bitkilere (domates, patates, yonca, yaban mersini vb.)
Cevizler genellikle gelişme durumu ve uzun ömrü dikkate alınarak; çeşit özelliği, toprak yapısına göre 8X8 m,9X9 m, 10X10 m,11X12 m aralıklarla dikilmesi önerilmektedir.
Genel olarak, ceviz ağacı çok kuvvetli rüzgarların yanı sıra çok düşük ve çok yüksek sıcaklıklara da dayanıklı değildir. Yüksek yaz sıcaklıkları meyveye zarar verebilir ve meyvelerde büzülmeye neden olabilir.
Ağaçların bulunduğu toprak yapısına ve iklim koşullarına göre 7-10 günde bir sulanması yeterli olabilir. Ceviz ağaçları büyüme ve gelişme aşamasında sürekli suya ihtiyaç duymaz. Ekim sonrası can suyu verilen ceviz ağaçları, bölgenin yağış koşullarına göre suya ihtiyaç duyar.
Ahır hayvanlarının dışkısı veya yataklıklarındaki atıklar hayvan gübresi olarak adlandırılır. Toprağa hayvan gübresi verilirse toprak daha iyi su tutar. Aynı zamanda toprak tarım için daha verimli hale de gelir. Ceviz için gübre seçiminde ahır gübreleri kullanılırken mutlaka iki yıllık yanmış gübre tercih edilmelidir.
Toprağa uygulanacak toz kükürt, iyi yanmış hayvan gübresi ile (besi hayvanı ve tavuk gübresi ile keçi gübresi hariç) karıştırılarak uygulanırsa etkisi daha iyi ve daha kısa sürede görülür.
Yılda 2-4 kg, 5. Yaşta 5-10 kg, 10. Yaşta 50 kg, 20. Yaşta 100 kg alındığı ve alınabileceği görülmüştür. Hatta bu rakamlardan daha fazla ürün alındığını söylesek abartmış olmayız.
Ceviz ağacı ilk 2-3yıl haricinde çok fazla suya ihtiyaç duymaz. Su isteği fazla olan türlerin sıralamasını yapacak olursak, sırasıyla erik, elma, armut, kiraz, şeftali, kayısı, badem ve vişne dir. Görüldüğü gibi ceviz bu sıralamanın içerisine dahil edilmemiştir.
Dikimden önce yalnız fosfat ve potasyumlu gübre uygulanır. Azotlu gübreleme yapılmaz. Dikim öncesi, ilk yıl kök gelişimini güçlendirmek için açılan fidan çukurlarının en dibine 250 gr triple süper fosfat ve 250 gr potasyum sülfat birlikte atılır.
Meyve tomurcuğu ne kadar fazla ise haliyle o kadar çok meyve üretimi gerçekleşecektir. Bu çiçek tomurcuğunun oluşumunda iyi besleme ve sonucunda gelişme kuvveti ile ışıklanma miktarı fazla olursa çiçek miktarı da fazla olacaktır. Işıklanmanın fazla olması için iyi bir budama işlemi şarttır.
Toprak gübrelemesi yapıldıktan sonra ağaçların sulanması gerekir. Alternatif olarak, gübreleme (sulama sisteminde suda çözünebilen gübrelerin enjeksiyonu) uygun olabilir. Genel olarak, ceviz ağaçlarının ilk olarak Azot ve devamında Fosfor ve Potasyuma ciddi ihtiyaçları vardır.
Şeker gübresi bitkinin her büyüme aşamasında yeteri kadar verilmelidir. Ekim ve dikim aşamasında kullanılması gereken gübrenin en az yarısının verilmesi gerekmektedir. Gübrenin geri kalan kısmı ise bitkinin büyüme atağının gerçekleştiği hızlı büyüme devrelerinde geç kalınmadan verilmesi uygun olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri