İnsanın kaderi yarı yarıya kendi elindedir. Birinci yarısı yüce ALLAH (c.c.) 'ın elinde. Doğduğumuz anda belirlenmiş mutlak olan kısım. İkinci yarısının da yarısı tamamen bizim elimizde olan kısım.
Kur'an-ı Kerim'de de belirtildiği gibi kader kişinin eğilimlerine, bilinçli tercihleriyle ortaya koyduğu tutum ve davranışlarına bağlıdır. Dolayısıyla insanın kaderi kendisine; kişiliğine, genel davranışlarına ayrılmaz bir biçimde bağlıdır.
İnsan, kaderinin ne olduğunu bilmemektedir. Dolayısıyla insana düşen Allah'ın verdiği akıl, irade ve imkânlar çerçevesinde görevini en iyi şekilde yapma şevki ve gayreti içinde olmasıdır. Allah, ezelî ilmiyle herşeyi bildiği için O'nun ilminde ise bir değişiklik olmaz.
Daha anlaşılır bir ifadeyle; yapacağımızı, biz yapmadan önce yazmıştır. İşte Yüce Allah'ın sonsuz ilmiyle, ne yapacağımızı bilmesi ve bizim de hayata geldiğimizde bunları birebir yaşamamıza “Kader veya alın yazısı” diyoruz.
Bu konudaki görüşler de şöylece sıralanabilir: 1. Allah'ın zâtî ilminden ibaret olan kader değişmez, fiilî ilminden ibaret olan kader ise değişebilir, bu da levh-i mahfûzda veya meleklerin ellerinde bulunan sayfalarda insanların işledikleri amellere göre vuku bulan değişikliktir.
İlgili 32 soru bulundu
Peygam Efendimiz'e sormuşlar; -Ya Rasûlallah kader değişir mi? -Değişir, demiş. Ama değişmeside Kaderdir! -Hz.Muhammed (Sav) |Âyet-ûl…
Allah, ezelî ilmiyle kulun yapacağı duayı bildiği için kaderini ona göre şekillendirmektedir. Dolayısıyla dua, diğer sebepler gibi bir sebeptir. Başka bir ifadeyle dua sonucunda bir değişikliğin olmasını Allah dilemişse bu değişiklik, tabii sebep-sonuç ilişkisi içinde hayır veya şer olarak ortaya çıkmaktadır.
Demek her şey, başa gelen iyilik ve kötülükler Allah'ın (CC) kader ve kazası iledir.
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, depremle ilgili sorulara yanıt verdi. Diyanet'in yanıtlarında depremin kader olmadığını belirtilirken “insanın irade ve sorumluluğunu yok saymanın doğru olmadığı” ifade edildi.
İki insanın birbiriyle karşılaşması kadere, * Tanıştıktan sonra yan yana kalmaları ise onların gayretine bağlı.
Bu bağlamda, Maturidilerin nokta- i nazarın- dan kader, Allah'ın takdiri, kaza ise, bu takdiri infaz ve yapılacak şeyi eda etmesi ve hükmü yerine getirmesidir." Kur'an'da kader kavramı sadece insanla değil, zerrelerden galaksilere kadar topyekun kâinatla ilgilidir.
Allah zamansız ve mekansız olduğu için dediğiniz gibi bizim ne yapacağımızı zaten bilmektedir. Fakat bilmesi özgür irademiz olmadığını göstermez. Allah bildiği için yapmıyoruz, ama bizim yapacağımızı O biliyor. “Ben cinleri ve insanları ancak bana kulluk etsinler diye yarattım.” (Zâriyat 56) demiştir.
Küfür değildir. İnsanın kaderi kötü olabilir. İnsan kötü kaderini beğenmeyebilir. (Kaderim kötüymüş) diyebilir, ama suçu kadere yüklemek caiz olmaz. Bu bakımdan, (Kaderime küstüm) gibi mânâsız bir şey söylenmemelidir.
Buna göre ecel, hayat süresi ve ölüm için takdir edilen zamanı ifade ettiğinden kaderle ilgili bir konudur. Bu sebeple canlıların her birinin yaşayacağı ecel tek olup kesinlikle değişmez. Hiçbir canlı kendisi için takdir edilen zamandan önce hayat bulamayacağı gibi hakkında takdir edilen ölüm vakti gelmeden de ölmez.
Eğer o kimse, iyi amel yapıp, duası kabul olursa, o kaza değişir.” Hadis-i şerifte buyuruldu ki: (Kader, tedbir ile, sakınmakla değişmez. Fakat kabul olan dua, o bela gelirken korur.)
Böyle bir bilgiye ulaşmak mümkün olmadığı gibi, buna ihtimal da yoktur. Kader bilgisi Allah'a aittir ve Allah'ın katında mevcuttur. Bırakın evlenip çocuğunuzun olup olmaması, ne kadar yaşayacağımızı, kaç sene ömrümüzün kaldığını da bilmemiz mümkün değil.
Prof. Dr. Ali Erbaş "Depremde vefat edenlerin hükmen şehit olduklarını" ifade etti.
Tektonik hareketlerin ve kırılmaların bir nedenidir. Allah çok merhamet edicidir, çok bağışlayıcıdır. Bu ayetlerde açıkça belirtilmiştir. Depremler kesinlikle bir imtihan değildir.
Buna göre sorunuzun cevabı şusur: Evet, deprem ve benzeri felâketlerde bir anda ölenlerin ecelleri aynı anda gelmiştir.
Hz Ali'ye sorarlar: “Başımıza gelen sıkıntılar imtihan mıdır yoksa ceza mı?” İlmin kapısı cevap verdi: “Allah'a yaklaştırıyorsa imtihandır, uzaklaştırıyorsa cezadır.”
Kader ya da yazgı, önceden ve değişmeyecek bir biçimde belirlenmiş olay akışıdır. İster genel ister bireysel olsun, önceden belirlenmiş bir gelecek olarak algılanabilir. Felsefedeki determinizm hareketi, kader üzerine kuruludur. Kader kavramı aynı zamanda birçok farklı dinde de önemli yere sahiptir.
Diyanet İşleri Başkanlığı kaderin değişmesi konusunda merak edilenleri yanıtlamıştır. Buna göre; kaderin değişmesinden söz etmek Allah'ın ilminin değişmesinden söz etmek demektir; bu ise mümkün değildir. Dolayısıyla kaderde değişme bahis konusu olamaz.
Allah kabul etmeyeceği duayı kuluna ettirmezmiş. Bir şeyi istemek ona nail olacaksınız demektir. Yani Allah size dua etmeyi nasip ettiyse duanızı da kabul edecektir.
Yastık değişir, kader değişmez derler ya; geçmişte yaşadıklarımıza bakıp da yanlış yapmışız demenin bir anlamı yok aslında. Sonra geçmişi düşünüp üzülmemek adına; yanlış insanlara doğru şeyler, doğru insanlara da yanlış şeyler yapmamak en güzeli…
Türk Medeni Kanun ve yasalarında belirlenen bir sebebe dayanarak evlilik birliğinin hakim kararı ile sonlanmasına boşanma denir. Türk Dil Kurumu'na göre kader;"Genellikle kaçınılmaz olan kötü talih" anlamına gelmektedir. -Peki şimdi soralım, Boşanamamak kader mi? Hayır, boşanamamak kader değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri