Ceviz içerisinde doymamış yağ asitleri barındırır. Bu sebeple uygun ortamda muhafaza edilmez ise kısa zamanda bozulur. Kabuğunda küf, leke gibi oluşumlar başlar, cevizin içi acılaşır. Cevizin tüketim ömrünü uzatmak istiyorsak uygun muhafaza koşullarında saklamak zorundayız.
Kabuklu cevizler kırılmadığı, hava almadığı müddetçe yaklaşık olarak bir ya da iki yıl sorunsuz şekilde saklanabilir. Kabuklu ceviz saklanırken güneş ve neme maruz kalmaması gerekir. Aksi halde daha çabuk bozulabilir ve tadında değişimler olabilir.
Bu da cevizin hasattan sonra uygun şartlarda depolanmadığını gösterir. Bozulmuş ceviz yağa işlenir ve bu yağ sadece sanayide kullanılabilir. Bu bakımdan hasattan sonraki aşamalara çok dikkat edilmesi gerekir. Aynı bozuk insanlar gibi,kararır,içi fos çıkar,tatdığında zehir gibi acıdır,hafifler....
Büzülme (su kaybetme gibi) az veya hiç olmamalı, kabuk ince ve kolay kırılabilir olmalı ve iç kabuktan kolayca ayrılabilmelidir. -Koyu renk ve kolay dağılan, iç kısmı yok denecek kadar az, büzüşme (kuruma, içi yoksa) ceviz düşük kalitede ve çok beklemiş cevizdir, tüketilmemesi tavsiye edilir.
Cevizi kabuklu olarak muhafaza etmek tazeliğini koruması açısından daha verimlidir. Kabuklu cevizi hava geçirgenliği olan bir filede veya bir tepsiye yayarak güneş görmeyen, kuru ve serin bir ortamda saklamanız yeterli olacaktır. Bu şekilde sakladığınızda 1 yıla kadar muhafaza edebilirsiniz.
İlgili 25 soru bulundu
Eğer kabuğunu kırdıysanız, cevizleri hava geçirmez bir kaba doldurun. Kabuksuz cevizleri güneş görmeyen bir yerde veya buzdolabında 6 ay, derin dondurucuda ise 1 yıla kadar saklayabilirsiniz.
(kabuklu veya kırılmış iç cevizimizi buzdolabı poşetlerinde haftalık kullanım ölçülerinde saklamanızı tavsiye ederiz.) Uzun süreli saklamak için, iç ceviz veya kabuklu olarak ve kısa süreli kullanımlık paketler halinde buzdolabının derin dondurucu bölümünde muhafaza ediniz. Yıl boyunca tazeliğine muhafaza edecektir.
İlk olarak bir gazete üzerine cevizleri dizin ve kuruyana kadar bekleyin. Cevizler kuruduktan sonra 5 cm boş kalacak şekilde güvece veya toprak çömleğe doldurun. Boş kalan 5 cm 'lik kısma talaş doldurun. Son olarak kuru ve serin bir yerde muhafaza edin.
Ceviz iç kurdu, meyve kalitesini olumsuz etkileyen zararlılardan biridir. Ekteki fotolarda görüldüğü üzere; Nedeni; böcek yumurtalarının larvaya dönüşerek meyve dış kabuğundan içeri girmesidir.
Kabuklu cevizler oda sıcaklığında ne kadar süre dayanır? Düzgün bir şekilde depolanmış, kabuklu cevizler normal oda sıcaklığında yaklaşık 6 ila 8 ay dayanır.
Siyah ceviz içi Amerika ve Avrupa ülkelerinde yemeklerde, dondurma ve şekerli gıdalarda yaygın olarak kullanılıyor. Siyah ceviz içi faydaları ise aşağıdaki gibi sıralanabilir: Siyah ceviz içi omega-3 yağ asidi bakımından zengin olduğu için kalp sağlığını korur.
Cevizin saklanması için serin ve kuru yerlere ihtiyaç duyulmalıdır. Nemli bir yere maruz kaldığında kelebek benzeri böceklerin cevizi koyduğunuz yerde üremesi olası bir durumdur.
Cevizdeki iç kararması, önemli kalite sorunlarından biridir. Nedeni: ceviz içi olgunlaşmışken,hasat için meyvenin dış yeşil kabuğunun çatlamasının beklenmesidir.Yani, sorunun özü kısaca, cevizin içi ile dışının, aynı zamanda olgunlaşmamasıdır.
Yeşil kabuğundan ayrılmış olan cevizler, suyla yıkanır.
Uzman Diyetisyen Selahattin Dönmez, beyin gelişimi için Omega 3 yağ asitlerinden zengin kaynakların çocukların beslenmesinde mutlaka yer alması gerektiğine dikkat çekerken açıkta satılan cevizdeki aflatoksin riskine karşı tüketicilere tavsiyelerde bulundu. Dönmez "Satın aldığınız ürünün taze olduğuna emin olun.
Bayatlamış kuruyemişlerin tazeliğine kavuşabilmesi için yapılabilecek en etkili yöntemlerden bir tanesi, yağsız teflon tavada kavurmaktır. Bu işlemi kısık ateşte uzun süre yapınız. Kısık ateş kuruyemişlerin yanmasını da önlemektedir.
Elinize ceviz lekesi bulaştıysa hiç vakit kaybetmeden su ile sirkeyi karıştırın. Bir parça bezi hazırladığınız bu karışıma batırın ve bu bezle lekeli bölgeyi nazikçe silin. Son olarak elinizi soğuk suyla iyice yıkayın. Hepsi bu kadar!
Ceviz kabuğuyla iki yıl, kabuksuz buzdolabında iki ay kadar saklanabiliyor. Afiyet olsun.
İklim şartlarına göre hasat dönemi Ağustos ayında başlar, Ekim ayı sonuna kadar devam eder. Hasat mevsimi cevizin çeşidine göre değişir. Ceviz hasat edilmeden önce, mutlaka ağacın sulanması önerilir.
Ceviz içerisinde doymamış yağ asitleri barındırır. Bu sebeple uygun ortamda muhafaza edilmez ise kısa zamanda bozulur. Kabuğunda küf, leke gibi oluşumlar başlar, cevizin içi acılaşır. Cevizin tüketim ömrünü uzatmak istiyorsak uygun muhafaza koşullarında saklamak zorundayız.
Tomurcuklar kapalı olduğu dönemde -3°C' ye, tam çiçeklenme döneminde -1 °C' ye kadar dayanabilir. Çiçek döneminde soğuktan zararlanma daha sık görülür. Genel olarak ceviz ağacı; -25°C' ,+38°C' ye kadar dayanıklılık gösterir.
* İç oranı yüksektir. *1 Kg kabuklu cevizde yaklaşık 460 Gr. kadar iç ceviz çıkar.
Ceviz kurdu, ismiyle müsemma, ceviz yiyerek beslenen bir canlıdır. Ceviz kabuğuna sığabileceği büyüklükte bir delik açar ve içeriye girer. Güzelce olgunlaşmış, etli ve lezzetli bir ceviz ise hele ceviz kurdunun keyfine diyecek yok!
Ceviz antraknozu hastalığı, ceviz ağaçlarının yaprakçık, meyve, genç sürgün ve yaprak saplarında meyve yaprak ve sürgünlerinde lekeler oluşturarak önemli zarara neden olmaktadır. Hastalığın şiddetli olduğu durumlarda yaprak ve meyve dökülmesi söz konusu olabilmektedir ve nadiren ağaç ölümleri görülebilir.
Cevizde görülen zararlılardan biri de KABUKLU(UNLU) BİT' tir, Ekteki fotolarda görüldüğü üzere; Nedeni: Bahçemizin çok fazla güneş almayan, aşırı nemli ortamlarında bulunurlar. Ağacın gövde ve dallarına yapışır ve cevizin özsuyunu emerek beslenirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri