Kaju, antep fıstığı, kabuklu fıstık, badem, fındık, ceviz, kabak çekirdeği, kestane gibi kuru yemişler iyi birer demir kaynağı olarak biliniyor. Günlük beslenmenizde ölçülü olarak tükettiğinizde demir ihtiyacınızın bir kısmını karşılamaya yardımcı oluyor.
Kabuklu yemişler arasında en çok övgüyü alan besinlerden de biridir. Eski Roma'da Latince ismiyle “Juglansregia” ismiyle bilinen ceviz, beyin şeklindeki ilginç yapısıyla da dikkat çeker. Lif, karbonhidrat, vitaminler, protein ve demir açısından zengin olan cevizin faydaları doğru miktarda tüketildiğinde çoktur.
Kuruyemiş ve kuru meyve: Demir açısından zengin bir aperatiftir. Kaju veya antep fıstığı ile başlayın. Kuru üzüm, kuru erik, hurma veya şeftali gibi kurutulmuş meyve ekleyin.
Ceviz, çeşitli vitamin ve mineral kaynağıdır. Cevizdeki vitaminler yağda çözünenlerden A ve E vitamini, suda çözünenlerden B1, B2, C vitaminleridir. Ayrıca ceviz, folik asit, pantotenik asit ve niasin, minerallerden; demir, magnezyum, bakır, çinko ve fosfor da içermektedir.
Susam, tahin, fındık, antep fıstığı, kaju fıstığı, yulaf, kuru kayısı, kuru üzüm demir oranı yüksek bitkisel besinler arasında yer alır. Kırmızı etler, sakatatlar, kümes hayvanları ve özellikle hindi, balık ve deniz ürünleri zengin birer demir kaynağıdır.
İlgili 40 soru bulundu
Demir minerali en çok kuru kayısı ve kuru üzüm gibi kurutulmuş meyveler, kırmızı et ve karaciğer, pekmez, tahıllar, yumurta, lahana, fasulye, pancar, patates, fındık, badem, şeftali, armut, hurma, kabak ve balık bol miktarda bulunmaktadır. Bu gibi yiyeceklerin tüketimi vücudun demir ihtiyacını karşılayacaktır.
En hızlı kan yapıcı besinlere tahin helvası, keçiboynuzu pekmezi, kuru incir, kuru erik, ve kuru üzüm örnek verilebilir. Kanın hızlı bir şekilde yükselmesine yardımcı olan sebzeler olarak sayılabilir. Aynı zamanda meyvelerden dut, çilek, muz, kavun ve portakal da kanın yükselmesinde etkilidir.
Ceviz tüketimi melatonin kan seviyesini yükseltir ve uykuya sebep olur. Bu nedenle uyku iyileştirilmesine katkı sağlar. Cevizin faydalarından biri de enflamasyonu azaltıyor olmasıdır. Enflamasyon, tip 2 diyabet, alzheimer, kalp hastalığı ve kanser gibi birçok hastalığın kökenidir ve oksidatif strese neden olabilir.
Badem, fındık, ceviz, kabak çekirdeği, susam, chia tohumu, keten tohumu gibi çeşitli tohum ve kabuklu yemişler, demir açısından zengin bir kaynak olabilir. Ayrıca protein, sağlıklı yağlar, lif ve diğer mineraller ve vitaminler açısından da zengindirler.
Sağlıklı yağ oranının yüksek olması nedeniyle cevizin 100 gramında yaklaşık 674 kalori vardır. Sağlıklı bir şekilde kilo kaybetmek ve öncelikle kaloriye odaklanmak için ceviz tüketirken son derece dikkatli olunmalıdır. Günde 8 tam cevizden fazlası tüketilmemelidir.
Kisinin demir açısından zengin kırmızı et, karaciğer, balık gibi gıdalar tüketmesi önerilir. Ayrıca hastaya yemeklerde çay, kahve gibi demir emilimini azaltan içeceklerden kaçınması önerilir. Diyetteki değişiklik yeterli değilse ve kansızlık varsa hastanın demir ilacı ile tedavisi gerekebilir.
Bitter çikolata; magnezyum, çinko, demir, manganez, kalsiyum, bakır, kükürt, potasyum ve bazı B grubu vitaminleri ile E vitamini içerir. Özellikle magnezyum içeriğinden dolayı kas kasılmalarına karşı koruyucu özelliktedir.
Demir vitamini barındıran meyveler: İncir. Kuru kayısı Kuru şeftali.
Ceviz iç kabuğu antioksidan içerir. Ayrıca bu besin kaynağı doğal bir balgam sökücüdür. Balgam şikayeti yaşayan kişiler için tavsiye niteliğinde olarak cevizin iç kabuğu önerilmektedir. Cevizin iç kabuğu balgamı tamamen söker ve kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlar.
Ceviz. Ceviz, omega-3 yağ asitleri ve lif açısından zengin bir kuruyemiştir. Aynı zamanda D vitamini içeriğiyle de dikkat çeker.
Ceviz, her dem lezzet ve sağlık doludur. Taze veya kurutulmuş olması sağlık yönünden etkisi değiştirmez, taze ve kuru ceviz arasındaki fark, taze cevizin su içeriğinin daha fazla buna bağlı olarak da enerji içeriğinin daha düşük olmasıdır.
Ceviz suyunu aç karnına tüketmek, kolestrol seviyesini dengede tutmaya yardımcı olur. Ceviz suyuyla gargara yapmak, düzenli yapıldığı takdirde var olan diş tartarlarının geçmesini sağlar, yeni tartar oluşumunu önler, dişlerin beyazlamasına yardımcı olur.
Uzmanlar, bütün öğünlerden sonra bir miktar ceviz yenilmesinin damar tıkanıklığı problemi için iyi gelebileceğini söylemektedirler. Ayrıca damar esnekliğinin korunmasını sağladığı düşünülmektedir. Ceviz günlük yaşantımızda çerez olarak da tüketildiği için günlük belirli oranlarda tüketerek sağlınızı koruyabilirsiniz.
Düzenli tüketildiğinde cevizin faydaları artar ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Cildin uzun süre parlamasını sağlar ve ciltte kırışıklık oluşumunu engeller. Ceviz tüketimi kandaki melatonin seviyesini yükseltir ve uykuya neden olur.
Cevizin içinde bulunan yağ yakımını hızlandıran yağ özleri kilo vermeyi kolaylaştırır ve metabolizmayı hızlandırır. Düzenli ceviz suyu tüketmek, cildin parlaklığını korur. Cildin daha genç ve dinamik görünmesini sağlar. Aynı zamanda mantar, sedef ve egzama gibi cilt hastalıklarının iyileştirilmesine yardımcı olur.
Cevizi suda bekleterek içmenin kötü kolesterolü düşürme, kan şekerini dengeleme ve sindirim konusunda düzenleyici olduğunu destekler. İbrahim Saraçoğlu'na göre de ceviz suyu zayıflamayı kolaylaştırır. Cevizi tüm faydalarını bilmemize rağmen genellikle dönemsel tüketiriz.
Ceviz, melatonin bakımından zengindir. Uyku sırasında salgılanan melatonin hormonu uykunun kalitesini arttırır ve uykunun düzene girmesini sağlar. Bu yüzden ceviz gece acıkmasında yenilebilecek faydalı besinlerden biridir.
Önemli bir uyarı: Kan yapıcı özelliğe sahip yiyeceklerin süt, yoğurt, ayran ve siyah çay ve kahve gibi besinlerle birlikte tüketilmemesi öneriliyor. Dr. Ender Saraçoğlu bu besinlerin demir emilimini azalttığını, bunların yerine C vitamini yüksek besinlerin tercih edilmesi gerektiğini belirtmektedir.
Bu diyet genellikle C ve B12 vitamini bakımından zengin beslenme, mayalı ekmek tüketimi, kuru baklagil, yumurta, tavuk, balık, kırmızı et, yeşillik, susam, pekmez, üzüm, fındık, fıstık, kayısı ve dut tüketiminin artırılması yönündedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri