Gün içinde aşırıya kaçmamak şartıyla tüketeceğiniz yeşil çay ile hem gastrit için pratik bir çözüm oluşturabilir hem de metabolizmanızı düzenleyebilirsiniz. Eğer yeşil çayı tek başına tüketemiyorsanız 1 çay kaşığı bal veya 1 – 2 ince dilim limon ile çayınızı lezzetlendirebilirsiniz.
Kafein içeriği olan bir içecek olan siyah çay midede asidik maddeler üretebilir. Bu asidik maddelerin fazla olması midede gaz birikmesine yol açar. Özellikle gastrit sorunu yaşayan kişilerin bu yüzden çay tüketmemesi önerilir.
Fakat böbrek rahatsızlığı olan, demir anemisi olan ve midesinde gastrit, ülser, reflü gibi rahatsızlıkları olan kişilerin aç karnına siyah çay tüketmemeleri gerekir.
Hazmı kolaylaştıracak bitkiler başlıca tercih olmalıdır. Rezene, anason gibi çaylarda reflüye iyi gelmesi ile bilinmektedir. Çayların yanı sıra havuç ve elma suyu gibi içecekler de rahatlatıcı etkiye sahiptir.
İlgili 44 soru bulundu
Dut pekmezi mide hastalıklarına çok iyi gelir. Özellikle gastrit ve ülsere karşı fayda sağlar.
Gastritten kurtulmanın birçok yolu bulunmaktadır. Günlük yemek alışkanlıklarımızda düzenlemeler yaparak, daha küçük porsiyonlarda sık yemek tüketmek, baharatlı, asitli ve kızarmış yiyeceklerden kaçınmak, alkol tüketimini aza indirmek ve stresle baş etmek gastritten kurtulmanın yolları arasında sayılabilir.
Gastrit, mide zarı iltihabı türleri için ortak olarak kullanılan bir terimdir. Gastrit iltihabı çoğu zaman mide ülserlerine neden olan bakteri türünün enfeksiyonunun doğrudan bir sonucudur. Bununla birlikte bazı ağrı kesicilerin düzenli kullanılması ve aşırı alkol tüketimi de gastrite katkıda bulunabilir.
Örnek vermek gerekirse; haşlanmış yumurta, beyaz peynir, dil peyniri, esmer ekmek, salatalık, marul ve sade zeytin gastrit hastaları için kahvaltıda tercih edebilecekleri sağlıklı besinler arasında yer alır.
Gastriti olan bireyler için beslenme önerileri:
Turp, salça, sirke, ketçap, hardal, zeytin, kuruyemişler, kurutulmuş meyveler tüketmeyiniz.
Kırmızı et yerine, beyaz et tercih edilmesi bu bağlamda uygulanabilecek seçenekler arasında yer almaktadır. Kahve ve çay gibi kafeinli içecekler yerine de bitkisel çaylar tercih edilmelidir. Koyu yeşil yapraklı sebzeler ile nane de gastrite karşı tüketilebilecek besinler arasında yer almaktadır.
Mide sorunlarını yatıştırmaya yardımcı olan çaylar arasında papatya çayı, rezene çayı, nane çayı ve zencefil çayı sayılabilir.
Kafein dediğimiz çaydan kahveye, artık günlük hayatımızın bir parçası haline gelmiş içeceklerde bolca bulunuyor ne yazık ki. Ama gastrit gibi bir mide sorunuyla karşı karşıyaysanız onlardan vazgeçmeniz gerekiyor. Çünkü kafein, mide asidinin hızlıca artmasına neden oluyor, bu da gastritin tetiklenmesine yol açıyor.
MİDE İLTİHAPLANMASINA NE İYİ GELİR? Mide iltihaplanmasına iyi gelen besinler arasında yoğurt, çilek, nane, yeşil yapraklı sebzeler, zencefil, karambol tohumu, papatya ve az protein içeren besinler tüketilmelidir. Bu besinler mide için en sağlıklı ve asit oranı düşük besinler arasına girmektedir.
Gastrite Zarar Veren Besinler
Ayrıca; çay, kahve, çikolata, alkol kola ve kakao gibi içeceklerde zararlıdır. Bunların yerine bitki çayları tercih edilebilir.
Mide asit salgısının artmasına neden olmadığı için mide rahatsızlıklarında (gastrit, ülser vs) rahatlıkla kullanılabilir.
Mide bulantısı ve mide ağrısına iyi gelir ve ülser, gastrit gibi rahatsızlıkların da iyileşmesine yardımcı olur. Her sabah aç karnına bir bardak ballı su tüketmeniz yeterli olacaktır.
BOL BOL SU İÇİN
Vücudumuzun en önemli ihtiyaçlarından biri olan su gastrite de iyi geliyor. Gün içerisinde en az 8 bardak olmak üzere su tüketmeniz gastriti etkili bir biçimde tedavi etmenize yardımcı olacaktır. Gastrite ne iyi gelir sorusunun yanıtlarından biri de bol bol su içmektir.
Mide ağrısı dalak, pankreas ve diyaframa etki edebilir. Ancak yayılma eğilimi gösterdiği durumlarda ciddi hastalıkların belirtisi olarak kabul edilmektedir. Mide ağrısı, sırt bölgesine çoğunlukla yayılma eğilimi gösterebilir. Bunun haricinde göğse ve kal bölgesini de etkileyebilir.
GASTRİT TEDAVİSİ NE KADAR SÜRER? Gastrit tedavi edilmesi gereken hastalıklardan biridir. En önemli gastrit nedeni midede bulunan “helikobakter pilori” dir. Bunun için üçlü tedavi uygulanır ve bu tedavi süresi 14 gündür.
Kızılcık, yeşil çay, kereviz, yaban mersini, biber, elma, biber ve kiraz gibi meyve ve sebzeler ise flavonoid içerikleri sayesinde gastrite neden olan Helicobacter pylori bakterisi ile savaşmakta ve gastritin yayılmasını önlemektedir.
GASTRİT TEDAVİSİ
Antibiyotiklere ek olarak, gastrit tedavisinde birkaç başka ilaç türü kullanılır. Omeprazol, lansoprazol, rabeprazol ve pantoprazol içeren ilaçlar bu ilaçlardandır. Ayrıca mide asidini nötralize eden antasitler de tedavi için kullanılan ilaçlar arasındadır.
Midenin kendini daha hafif hissetmesi sağlanabilir. Normal beslenme düzeninde sürekli olarak yeşil çay tüketen bireyin tıbbi olarak gastrit hastalığıyla karşılaşma ihtimali düşüktür. Bununla birlikte yeşil çay mideyi korurken bir yandan da sindirim sistemi sağlığına da fayda sağlamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri