Burdur Ceviz Ezmesi, çok eski yıllardan beri sadece Burdur ilinde yapılan ve Burdur'a ait, özgün bir tatlı ve ikram yiyeceğidir. Ceviz, irmik ve şekerin, eşit ölçülerdeki karışımından hazırlanan, son derece lezzetli ve hafif bir yiyecektir.
Ceviz ezmesi omega – 3, demir, folik asit, fosfor, çinko ve E vitamini bulunur. Günlük tüketildiğinde ideal miktarda alınır. Enerji verir, daha dinç ve canlı olmayı sağlar. Kalp sağlığını korur.
Güçlü bir antioksidan olduğu için vücudun direncini artırır. Katarakt oluşumunu geciktiren önemli bir besin kaynağıdır. Kırmızı Kan hücreleri için oldukça yararlıdır. Kasların güçlenmesinde ve cildin yenilenmesinde etkisi çok fazladır.
4 su bardağı şeker tencereye konur. Üzerine 1 su bardağı sıcak su ilave edip kaynatılır sonra ocak hafif kısılır. 4 su bardağı irmik ve 4 su bardağı ceviz (dişe gelecek şekilde çekilmiş olup) ikisi karıştırılıp eriyen şeker tenceresine dökülür. Dökülürken de aralıksız karıştırılır ocaktan alınır.
Burdur'un ceviz ezmesi irmik, şeker ve dövülmüş cevizden oluşur. Yapılan ezme dilimler halinde servis edilir. Dilerseniz çay ya da kahve yanına çok yakışacaktır.
İlgili 39 soru bulundu
4 su bardağı şeker tencereye konur. Üzerine 1 su bardağı sıcak su ilave edip kaynatılır sonra ocak hafif kısılır. 4 su bardağı irmik ve 4 su bardağı ceviz (dişe gelecek şekilde çekilmiş olup) ikisi karıştırılıp eriyen şeker tenceresine dökülür. Dökülürken de aralıksız karıştırılır ocaktan alınır.
1 tatlı kaşığı ceviz ezmesi 33 kalori. Orta porsiyon ceviz ezmesi 133 kalori. 1 yemek kaşığı 67 kalori. 1 su bardağı ceviz ezmesi ise 1334 kalori içermektedir.
Ülkemizde Ceviz Ezmesi Burdur iline özgü 2008 yılında tescili yapılmış bir tatlıdır. Orijinal Ceviz Ezmesi Burdur'a aittir.
Buzdolabında 1 hafta dayanıyor. Yağı açığa çıktığı için kuru cevize göre daha çabuk acılaşıyor.
Ceviz Ezmesi Burdur'a özgü olarak Coğrafi işaret ile patenti alınmıştır (2008-2009).
Ceviz, içerisinde barındırdığı bol miktarda omega 3 yağ asitleri ile kan basıncını azaltarak kalp sağlığını korur. * Ceviz, kalbin en büyük dostudur. Kalp ve damar hastalıklarını tedavi eder. * İçerdiği yüksek lif sayesinde sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar.
“Ceviz, tekli doymamış yağ asitleri bakımından da zengin bir besindir. Yağ ve proteinin yanı sıra E vitamini ve çinko, demir, magnezyum, potasyum, fosfor, manganez gibi mineraller açısından da zengindir. Ayrıca fitosterol ve polifenoller gibi biyoaktif bileşenler de yapısında yer alıyor.
Şimdilik cevizin bilinen bir zararı yoktur. Aşırı tüketime bağlı olarak kilo almanın yanı sıra bazı kişilerde alerji nedeniyle ciddi sağlık sorunlarını tetikleyebilir. Alerjik reaksiyon göstermeyen kişilere günde 4-5 cevizden fazlası tavsiye edilmez. Fazla miktarda tüketilirse kilo problemlerine neden olabilir.
Ceviz, zengin bir anti-oksidan içeriğine sahip olduğu için vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir. Anti-oksidanlar, vücudu serbest radikallerden korur ve hücre hasarını önler. Bu durum hastalıklara karşı daha dirençli hale gelmenize yardımcı olur ve bağışıklık sistemini korur.
Kalp krizine neden olan kan pıhtılaşması riskini azaltır. Omega 3 yağ asitleri açısından zengin olduğu için tehlikeli kalp ritimlerini engeller. Ceviz doyurucu besinler içerdiği için tok tutar.
(kabuklu veya kırılmış iç cevizimizi buzdolabı poşetlerinde haftalık kullanım ölçülerinde saklamanızı tavsiye ederiz.) Uzun süreli saklamak için, iç ceviz veya kabuklu olarak ve kısa süreli kullanımlık paketler halinde buzdolabının derin dondurucu bölümünde muhafaza ediniz. Yıl boyunca tazeliğine muhafaza edecektir.
Kabuklu cevizler kırılmadığı, hava almadığı müddetçe yaklaşık olarak bir ya da iki yıl sorunsuz şekilde saklanabilir. Kabuklu ceviz saklanırken güneş ve neme maruz kalmaması gerekir. Aksi halde daha çabuk bozulabilir ve tadında değişimler olabilir.
Güneş ışığından koruyunuz. Açıldıktan sonra buzdolabında saklanması ve 5 gün içinde tüketilmesi tavsiye edilir. Sızıntılı kavanozları almayınız.
Ölçüleri; 1000 gr. irmik, 1000 gr. dövülmüş ceviz, bir bardak su (su bardağı). Yapılışı: Ölçü olan irmik ve dövülmüş ceviz bir kaba konur. Diğer taraftan bir bardak su ateş üzerinde ılıklaştırılır. Ve 1000 gr. şeker üzerine dökülerek eriyinceye kadar karıştırılır.
Ceviz ezmesi Burdur iline özgü olmasının yanı sıra tarihte eskilere de dayanır. Üretimi esnasında ceviz, irmik ve şeker kullanılır. İçerisine hiçbir katkı maddesi eklenmeden yapılarak doğal bir tat yakalanır. Bu lezzeti müşterilere ulaştırmak için ise özel korumaya sahip paketleme içerisinde satışa sunulur.
Ceviz, düzenli ve yeterli miktarda tüketildiğinde; Lipoprotein özelliği ile iyi huylu kolesterol olan HDL'yi yükseltir, kötü huylu kolesterol olan LDL'yi düşürür. LDL'nin panzehri olarak bilinir. Günde 4-5 adet tüketimi önerilir.
1 adet ceviz ortalama 45 kalori içerir. Bu değer ise yetişkin bir kişi için idealdir. Önerilen ceviz miktarı ise gün içinde ortalama 5 adetle sınırlı kalmalıdır. Günlük enerji miktarını karşılayacak ceviz sayesinde uzun süreli tokluk sağlanır.
Diyet yaparken ne kadar ceviz yemeliyiz? Her gün ceviz tüketmek ideal miktar aşılmadığı sürece kilo aldırmaz ve oldukça faydalıdır. Her gün 5 ila 8 adet ceviz tüketmek yeterlidir. Kahvaltıda ve ara öğünlerde ceviz tüketmek kişiyi birçok hastalıktan korurken vitamin ve mineral eksikliklerinin de giderilmesini sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri