Sertifikalı tüm ceviz fidanları doğru şartlarda ekilip bakımı yapıldığında ilk yıldan sonra meyve verir. Tam verimli ürün ise 7 yılın sonunda alınmaktadır.
Bununla birlikte, ceviz ağaçlarının 5-7 sene içinde yaklaşık 7-10 kg ceviz üretmeye başladığı durumlarda vardır. Ticari ceviz bahçelerinin çoğu, 30 ya da daha fazla sene sonra üretim zirvesine ulaşır. Sağlıklı ve olgun ceviz ağaçları 30 – 160 kg ceviz üretmektedir, ancak bu üretim her yıl elde edilmemektedir.
Cevizde Sulama ve Gübreleme
Bu yollar izlendiği takdirde ceviz ağacının yıl içerisinde bir veya iki kez meyve vermesi sağlanabilmektedir.
Yılda 2-4 kg, 5. Yaşta 5-10 kg, 10. Yaşta 50 kg, 20. Yaşta 100 kg alındığı ve alınabileceği görülmüştür. Hatta bu rakamlardan daha fazla ürün alındığını söylesek abartmış olmayız.
5 dönüm araziye 150 adet ceviz ağacı dikilir. 150 ağaç ortalama 1500 kilo meyve verir. Cevizin kilosu ortalama 20 tl. 1500 kilo x 20 tl = 30 000 tl gelir elde edilir.
İlgili 36 soru bulundu
Ceviz Yetiştiriciliği Devlet Desteği
Dönüm başına ortalama 1000 TL kadar devlet destekli krediden yararlanılabilir. Geri ödemesi 15 yıl sonra başlar. Devlet desteği, iş planınızın Tarım İl Müdürlükleri tarafından onaylanmasından sonra, proje için yaptığınız harcamaların faturaları karşılığında verilir.
10 dönümlük ceviz bahçesi getirisin bakacak olursak da, 6. yılda 14,000 TL ile başlayan yıllık getiri 12. yılın sonlarına doğru 200,000 TL civarlarına gelir. Bahçe 6. yılında para kazandırmaya başlar ve 12. yılında tüm yatırımın karşılığı alınmış olur.
Ceviz Fidanı Fiyatları 2023 sezonunda 20 TL'dir. Satıştaki en iyi Ceviz fidanı çeşitleri ; chandler, fernor, fernette, franquette, pedro ve rondedir.
* Genel olarak sıcaklık ve yağış durumuna göre 10 günde, 7 günde ve çok sıcak günlerde ise 3-5 günde bir periyotlarla 15-20 Lt fidan sulaması önermekteyiz. * Sulama yapılmamasından dolayı yaşanacak su stresi fidan sırasında kök, gövde ve dal gelişimini yavaşlatarak, fidanın kurumasına yol açabilir.
Ceviz fidanı yıllık su ihtiyacı fidan başına 1100-1400 mm seviyesindedir. Her sulama yapılırken 15-20 litreye yakın fidan başına su önerilir. Bu su ihtiyacı tam verime yatmış yani gelişmiş bir ağaç için geçerlidir.
Editör ekibi. Çoğu meyve ağacında (turunçgiller, elma, fındık vb.) olduğu gibi, tohumdan yetiştirilen bir ceviz ağacı, ömrünün ilk 7-10 yılında meyve vermez.
Ceviz ağaçlarının ömrü iyi bakıldıklarında 150 ile 400 yıl arasındadır.
Ceviz erkek organı, püskül şeklinde ağacın yan dallarında büyür ve bu şekli sayesinde kolayca anlaşılır.
8×4 metre dikim aralığında 1 dönüme 30 adet ceviz fidanı dikilir. 7×7 metre dikim aralığında 1 dönüme 20 adet ceviz fidanı dikilir. 10×7 metre dikim aralığı 1 dönüme 20 adet ceviz fidanı dikilir.
Bir dönüm chandler ceviz bahçesi yılda 500-750 kg arası meyve vermektedir. Fernor ceviz fidanı içinde aynı verim geçerlidir.
* İç oranı yüksektir. *1 Kg kabuklu cevizde yaklaşık 460 Gr. kadar iç ceviz çıkar.
Genel olarak, ceviz ağaçları diğer meyve ağaçlarına göre daha az budamaya ihtiyaç duyar (elma, turunçgiller vb.) Ancak, buna rağmen aynı budama kuralları geçerlidir. Uzun lafın kısası, şekillerini belirlemek için genç ağaçlar birinci veya ikinci yılda budanır (veya “terbiye” edilir).
Bunlara ilaveten dumanlama veya sisleme, ısıtma ve yağmurlama uygulamaları da dondan korunmak için yapılabilecek faaliyetlerdendir. Isıtma için arazide testere talaşı, araba lastiği, linyit kömürü veya kullanılmış motor yağları yakılabilir.
Kış aylarında sulama yapmanın (yağışların çok sınırlı olduğu bölgelerde) ilkbaharda ağacın gelişimini arttırdığı bildirilmiştir. Ayrıca, maksimum meyve gelişimi çiçeklenmeden 5-7 hafta sonra gerçekleşir. Yağmurun yağmadığı dönemde sulamanın yapılmaması, küçük ceviz oranını artırır.
Ceviz fidanları için tavsiye edilen en uygun dikim mesafesi, 7 metreye 5 metre mesafedir.7 metreye 5 metre mesafe kullanıldığında dönüme ortalama 28 adet ceviz fidanı dikilir. 1 dekara kaç adet ceviz ağacı dikilir diye sorulacak olursa 1 dekar ve 1 dönüm aynı birim olduğu için yine 28 adet fidan dikilir.
Ceviz ağacının bakımı zahmetli değildir. Toprak ve iklim konusunda seçici olmadığını söyleyebiliriz. Ceviz ağacının en büyük yaşam ihtiyaçlarından biri ise sudur.
Tüplü ceviz fidanı ne zaman dikilir? tüplü ceviz fidanı yılın 12 ayı dikilir. Ancak temmuz ve ağustos aylarında dikim yapılırsa sıcaktan dolayı çok fazla dikkat ve bakım gerekeceğinden bu iki ayda dikimi önermiyoruz.
Beslenme Karşılaştırması Ceviz ve badem oldukça benzer beslenme profillerine sahiptir. Yağ, karbonhidrat ve protein içerikleri biraz farklılık gösterse de, bademler daha fazla mineral içerir. Bununla birlikte, omega-3 yağ asitleri, özellikle alfa-linolenik asit (ALA) söz konusu olduğunda ceviz başı çekiyor.
Bu durum 1 TL'lik masrafa karşılık 3,83 TL net gelir elde edilmesi anlamına gelmekte olup yatırımının oldukça kârlı olduğunu göstermekte. Ayrıca ceviz ağaçları çok uzun süre ekonomik verimlikte kalabildikleri için yapılan yatırımın gelecek nesillere de bırakılabileceğini ve oldukça kârlı olduğunu söyleyebiliriz.
Ceviz ağaçları arasında yalnızca belirli bitkilerinin yetiştirilebileceğini unutmayın, çünkü ceviz ağaçları bazı bitkilere (domates, patates, yonca, yaban mersini vb.)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri