Yüksek ısı derecesinde yapılan kavurma işleminde zararlı maddeler (akrilamid, trans yağlar) oluşabilmektedir. Bu sıcaklıkta yapılan kavurma işleminde ise cevizin besin değerlerinin kaybı en aza inecektir.
Cevizleri fırın tepsisine yayıp 10-12 dakika kadar 180 derecede tutmak da mükemmel bir kavurma performansı yaratıyor. Üstelik her tarafı gayet dengeli kavrulurken yanma sorunu da yaşanmıyor. Üstelik sürekli başında beklemenize, karıştırmanıza, uğraşmanıza da gerek yok.
Cevizleri az yağda kavurun. Bir çay kaşığı yağ ile başlayın ve gerektiğinde daha fazlasını ekleyin. Fırın tepsisine cevizleri yerleştirin. 8 ila 10 dakika fırına koyun. Cevizlerin yanmadığından emin olmak için sık sık kontrol edin.
Cevizi suda bekleterek içmenin kötü kolesterolü düşürme, kan şekerini dengeleme ve sindirim konusunda düzenleyici olduğunu destekler. İbrahim Saraçoğlu'na göre de ceviz suyu zayıflamayı kolaylaştırır.
Sağlıklı yağlar yönünden ve özellikle omega-3 yağ asidi bakımından oldukça zengindir. Ayrıca omega-6 yağ asidi, folik asit, fosfor, manganez, kalsiyum, çinko, bakır, demir, selenyum, E vitamini ve bazı B vitaminleri içermektedir. Kısacası vitamin ve mineral için mükemmel bir kaynaktır.
İlgili 25 soru bulundu
Kahramanmaraş ilinde yılda ortalama 25- 30 ton aralığında ceviz toplanmaktadır. Bunun yanı sıra ceviz en çok Güneydoğu Bölgesi'nde yetişir. Bu alanlarda yetiştirilen cevizin kalitesi de çok yüksek olur. Kahramanmaraş, Van, Malatya ve Gaziantep ceviz üretiminin yoğun olarak yapıldığı iller arasında gelmektedir.
Kaman cevizi dünya çapında bir üne sahiptir. Yapılan araştırmalarla Kaman cevizinin kalitesi daha da artırılmaya çalışılmıştır. Yapılan seleksiyon çalışmaları ile en iyi özelliklere sahip 5 farklı ceviz çeşidi elde edilmiştir. Bunlar Kaman 1, Kaman 2, Kaman 3, Kaman 4, Kaman 5 olarak isimlendirilmiştir.
Her gün aç karnına bir bardak akşamdan suda bekletilmiş cevizin suyunu içerek kolesterolünüzü düzenleyebilirsiniz. İçeriğinde bulunan vitamin ve mineraller sayesinde kötü kolesterol dengelenir ve kalp sağlığı korunur. Düzenli ceviz suyu tüketmek, kalp krizi riskini önemli ölçüde azaltır.
Avuç içi kadar ceviz yeterli olacaktır. Daha sonrasında ise üzerine oda sıcaklığında temiz içme suyu ilave edin. Bu su ve ceviz suyu karışımını bir gece boyunca, yani yaklaşık 8 ila 12 saat arasında dinlenmeye bırakın. Sabah uyandığınızda ceviz suyunuz hazır!
Bir bardak suyun içine bir tam ceviz koyup bir gece bekleterek ceviz suyu elde etmeniz mümkün. Ceviz suyu her gün en fazla 1 bardak olacak şekilde tüketilmeli, yan etkilerini görmemek adına 15 günde bir ara vererek tüketmek gerekir.
Sindirim sistemi için büyük bir destekçidir. Kabızlığı giderir. Gaz problemleri ve şişkinlik gibi rahatsızlıkları da önler.Adet dönemi düzensiz olan ve sancılı geçen kadınların, bu dönemi daha rahat geçirmesini sağlar. Emziren kadınlar ya da hamileler için de ceviz suyu önerilir.
- Lif sadece sindirime fayda sağlamaz aynı zamanda uzun süreli tokluk hissi verdiğinden kilo vermede etkili bir besindir. Ancak kavrulmuş ceviz vücutta yağ oranını artırır. - Melatonin maddesi içeren ceviz uyku problemlerine de iyi gelir. Akşam yatmadan bir saat önce bir avuç ceviz yiyerek uykusuzluk giderilmiş olur.
Ancak cevizi çiğ olarak tüketmek her zaman daha sağlıklıdır. Çiğ olarak değil kavrulmuş olarak tüketilecekse, yaklaşık 15-25 dakika boyunca en fazla 140 santigrat derecede kavrulmalıdır.
Ceviz, ara öğünlerimizin de baş tacı. İster sade tüketin, ister mikrodalgada veya fırında kavurarak.. Haşlayarak tüketme yöntemini de kullanabilirsiniz. Kabuğu çıkartılmış cevizleri kaynar su içerisine atın ve 2 dakika beklettikten sonra suyunu süzerek afiyetle tüketin.
Kızarmış ceviz, genellikle ocakta kavrularak servise hazırlanıyor. Ancak tarifi ocakta denerseniz, piştikten sonra en az 10 dakika kadar fırın teli üzerinde kurutmalısınız. Çünkü hemen sıcağı sıcağına çıtır bir tada dönüşmesini beklemeniz mümkün değil.
Büzülme (su kaybetme gibi) az veya hiç olmamalı, kabuk ince ve kolay kırılabilir olmalı ve iç kabuktan kolayca ayrılabilmelidir. -Koyu renk ve kolay dağılan, iç kısmı yok denecek kadar az, büzüşme (kuruma, içi yoksa) ceviz düşük kalitede ve çok beklemiş cevizdir, tüketilmemesi tavsiye edilir.
Cevizin insan sağlığına faydası olduğu kadar iç kabukları yani perdeleri de hem akciğere yararlı hem de öksürüğe karşı etkili. Cevizi kırdıktan sonra içinden çıkan perde görünümlü kabuklar görünüm itibari ile zaten akciğere benziyor ve ceviz zarı da denilen bu kısımdan elde edilen kür akciğeri temizliyor.
Karaciğeri zararlı toksinlerden arındırır. Antioksidan özellikleri ile vücutta toksin barındırmaz ve bu sayede halsizlik, yorgunluk ve gerginlik gibi problemleri azaltarak hayat kalitenizi yükseltir. Tam bir enerji kaynağıdır.
Kötü huylu kolesterolün panzehridir. Ceviz, düzenli ve yeterli miktarda tüketildiğinde; Lipoprotein özelliği ile iyi huylu kolesterol olan HDL'yi yükseltir, kötü huylu kolesterol olan LDL'yi düşürür. LDL'nin panzehri olarak bilinir. Günde 4-5 adet tüketimi önerilir.
Yüksek miktarda lif içerdiğinden fazla tüketmek ishale yol açabilir. Bazı bünyelerde baş ağrısı yapabilir. Hormonlara etki ettiğinden adet söktürücü ve adet geciktirici etkiler gösterebilir. Mide sorunu yaşayan, midesi hassas olan kişilerin midesine dokunabilir, ağrı ve yanma yapabilir.
Kadınlarda adet döneminin iyi geçmesine olumlu etkide bulunan ceviz suyu, sancılı geçen adet döneminde sancının hafiflemesine yardımcı olur.
Kuruyemişler özellikle aç olduğunuz zamanlarda iyi bir seçimdir. Badem ve ceviz gibi seçimler sadece sizi doyurmakla kalmaz aynı zamanda mideyi tahriş etmeden kalp için sağlıklı yağlar ve diğer önemli besinler sunarlar.
CEVİZİN VATANI. Ceviz Karpat dağlarından Türkiye, Irak, İran, Afganistan, Güney Rusya, Hindistan, Mançurya ve Kore' ye kadar uzanan geniş bir bölgenin doğal bitkisidir. Cevizin anavatanı, bazılarına göre İran'ın Ghilan bölgesi, bazılarına göre ise Çin'dir.
Ceviz erkek organı, püskül şeklinde ağacın yan dallarında büyür ve bu şekli sayesinde kolayca anlaşılır.
Ceviz üretimi; Türkiye'de 2020 yılında 287 bin ton ceviz üretimi gerçekleşmiştir. Üretim yaklaşık 19,3 bin ton ile en fazla Bursa ilinde gerçekleşmiştir. Bursa'yı 16,5 bin ton ile Mersin ve 13 bin ton ile de Kahramanmaraş illeri takip etmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri