Terk etmek kelimesi bitişik yazılmaz. Bu kelime ayrı olarak yazılmalıdır. Terk etmek kelimesinin doğru yazılışı terk etmek şeklindedir. Bu şeklin dışındaki yazım türleri yanlış yazım olarak değerlendirilmektedir.
Türkçe dil kurallarına göre kelimenin sonuna gelen fiil bildiren kelimeler ayrı yazılır, eğer iki kelimeden en az birinde ayrı yazıldığı zaman anlam kaybı yok ise o kelimeler ayrı yazılır. Terk etmek yazımının doğru şekli ayrı yani 'terk etmek' şeklinde kabul edilir. Terketmek şeklinde ki yazılışı yanlıştır.
Bu kelimenin edilgen hali ise ''terk edilmek'' şeklinde yazılır.
Bu doğrultuda kelimenin Türkçe üzerinden ayrı yazılması gerektiğini söylemek mümkündür. Ayrıca bazı örnek cümleler üzerinden de kelime grubu şu şekilde ele alınabilir; ''O evi terk etti.'' ''Ben hiç dinlemedi ve terk edip gitti.''
TDK ve Dil Derneği yazım kılavuzlarına göre "terk etmek" sözü ayrı yazılır. Zira "terk" adı verilen eylemin ötesinde bir anlamı yoktur. Bu sözün birleşikmiş gibi gelmesinin sebebi ulama nedeniyle K harfiyle E harfinin ağızdan bir çırpıda çıkıp tek kelime gibi hissettirmesidir.
İlgili 35 soru bulundu
YEŞİLSOĞAN KELİMESİNİN ANLAMI
Bu kelime genellikle yeşil soğan şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı yeşilsoğan şeklinde olmalıdır.
Fark etmek sözcüğünün TDK'ya göre belirlenen doğru yazımları merak ediliyor. Kişilerin fark etmek sözcüğünü birleşik yazmaması gerekiyor. TDK'ya göre "fark etmek" şeklinde ayrı olarak yazılması gerekir. Birleşik yazılması durumunda yazım hatası yapılacaktır.
ACI BADEM KELİMESİNİN ANLAMI
Bu kelime genellikle acıbadem, acı bağdem şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı acı badem şeklinde olmalıdır.
TDK'ya göre TDK'ye göre "yeşilzeytin"in bitişik, "siyah zeytin" ayrı yazılıyor. YEŞİLZEYTİN Mİ, YEŞİL ZEYTİN Mİ? TDK sitesinde sözlükten arama yaptığımızda yeşilzeytin'in birleşik yazıldığını görüyoruz. Bunun sebebi ise, zeytinin salamura edilmiş yeşil renkli türüdür.
TDK'YA GÖRE GÖZYAŞI KELİMESİNİN DOĞRU YAZILIŞI
Dilimizde bu kelime bitişik bir şekilde “gözyaşı” şeklinde yazılır. Bu kelimeyi “göz yaşı” şeklinde ayrı yazmak doğru değildir. Yazım yanlışı yapmamak için kelimeyi bitişik yazmak gerekir.
En İyi Cevaplar
Terk etme sebebine bağlı. Durduk yere terkediyorsa ve karşındaki gerçekten değerli birisiyse. Değerli olan terkedildiği zaman belki biraz üzülür. Ama o terkedenin her hayalkırıklığına uğradığında o değerli kişi aklına gelir ve üzülür.
terk - Nişanyan Sözlük. Arapça trk kökünden gelen tark ترك “bırakma, bırakıp gitme” sözcüğünden alıntıdır.
1) bırakmak, ayrılmak; 2) salıvermek, vazgeçmek; 3) bakmamak, ihmal etmek.
İçinde bulunulan günden bir önceki gün dünkü olarak ifade edilir. Yani aynı zamanda dün yapılan herhangi bir durum ya da olay biçiminde öne çıkar. O yüzden bu kelime bitişik biçiminde ele alınır ve 'Dünkü' şeklinde yazılır.
Konuksever doğru yazılışı karıştırılabilen bir sözcüktür. Konuksever sözcüğü ayrı yazıldığı takdirde yazım yanlışına yol açar. "Konuksever bitişik mi yazılır?" sorusu için şu cevabı verebiliriz: Konuksever TDK'ye göre bitişik olarak “konuksever” şeklinde yazılmalıdır.
Köpek balığı kelimesinin doğru yazım şekli köpek balığıdır. Yani ayrı yazılır. Köpekbalığı şeklindeki yazımı yanlıştır. TDK'ya Göre Köpek Balığı Kelimesinin Doğru Yazılışı Nedir?
Kelimenin doğru yazılışı, öngörü şeklinde olmaktadır. Ön görü ise kelimenin yanlış yazılışına verilebilecek bir örnek olarak ifade edilebilir. Bu durumda ön görü şeklinde yapılan bir yazım yanlış olarak kabul edilirken, öngörü şeklinde yapılan bir yazım ise doğru kabul edilmektedir. Doğru yazılış öngörü olmalıdır.
Konu ile ilgili başvurmanız gereken en önemli kaynak TDK sözlüğüdür. Bu sözlükte kelimenin yazımı "birebir" şeklindedir. Yani söz konusu kelime birleşik yazılmalıdır. Kelimenin ayrı şekilde yazımı yanlış kullanımdır.
Önsöz kelimesi halk arasında bitişik yazılan ancak doğru yazım biçimi ayrı olan bir kelimedir. Önsöz kelimesinin doğru yazılışı ''ön söz'' şeklindedir. İlk söz gibi iki anlamı taşıyan bir kelime olduğu için ön söz ayrı yazılmalıdır.
Birçok sınavda da dilbilgisi konuları içinde olağanüstü kelimesinin yazımı ile ilgili sorular karşınıza çıkar. Kelimenin doğru yazımı birleşik şekildedir. Yani "olağanüstü" şeklinde yazım doğrudur.
Bu kelimenin doğru şekilde yazımı yüzüstü olarak bitişik halidir.
Fildişi doğru yazılışı bitişik şekilde olmalıdır. Fildişi sözcüğü ayrı yazıldığı takdirde yazım yanlışı meydana gelir. Fildişi sözcüğünün doğru yazımı TDK'ye göre “fildişi” şeklinde ve bitişik olmalıdır.
TDK için gün batımı kelimesi ayrı olarak dikkat çeker. Yapılan yanlış ise kelimeyi 'günbatımı' olarak yazmaktır. Tabi bu kabul edilemez ve kelime yanlış şekilde yazılmış olur. Bunun için 'gün batımı' olarak sözcüğü doğru şekilde kullanabilirsiniz.
Zira akşam ve üstü şeklinde iki farklı kelime eşliğinde birleşmiş olan bir sözcüktür. Ancak Türk Dil Kurumu üzerinden bakıldığı vakit bu kelimenin doğru yazılışı, 'Akşamüstü' şeklinde birleşik olarak ele alınmasıdır.
Art arda kelimesinin doğru yazılışı "art arda" olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylar. Ardarda olarak yazılması yanlış olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri