B6 vitamini: ceviz, bağışıklık sistemini güçlendiren ve sinir sistemini desteklemeye yardımcı olan B6 vitamini bakımından zengindir.
Beyin ve sinirler için vazgeçilmez bir besindir
Ceviz linoleik, alfa linoleik ile birlikte vitamin E ve B6 vitaminlerini içerdiğinden dolayı sinir sitemlerine olumlu yönde etki yapar. Özellikle stres ile mücadelede antidepresan görevini üstlenir, uyku sorunu olanlar için de şifadır.
Beyin sağlığına katkı sunarak hafızayı güçlendirme etkisi bulunan ceviz aynı zamanda kalp sağlığını korur, omega-3 yağ asitleri ve antioksidan içermesiyle yüksek oranda vitamin ve mineral sağlar. Kanser savaşçısı olmasıyla bilinen ceviz kilo kontrolü sağlar, aynı zamanda diyabet tedavisinde de tüketilebilir.
İçerdiği omega-3 ve omega-6, E ve B6 vitaminleri nedeniyle ceviz tam bir “beyin destekleyicisi ve sinir sistemimiz için mükemmel bir besindir. Beyne benzeyen ceviz, kavrama ve anlama yetisini de geliştirir. Günümüzde milyonların derdi olan depresyona karşı savaşta da ceviz iyi bir yere sahip.
Ceviz; sinir sistemini sakinleştirir, melatonin hormonu seviyesini artırması nedeni ile uykuya dalmayı kolaylaştırır.
İlgili 18 soru bulundu
Depresyona Karşı Koruyabilir
Sağlıklı bir diyet, depresyona karşı koruma görevi görebilir. Düşük omega 3 tüketimi her zaman depresyona karşı kişiyi savunmasız bırakacağından ceviz, bu gücüyle koruma kalkanı olabilir.
- Ceviz tüketimi stres ve uyku sorunları ile başa çıkmada önemli bir rol oynuyor. - Beyin sağlığına iyi gelen ceviz aynı zamanda sinir sisteminin de güçlenmesini sağlıyor. - Ceviz genel olarak hafızayı güçlendirmektedir.
Yoğun bir deposu olan ceviz, kilo kontrolü sağlayarak, tip 2 diyabetin yönetimine yardımcı olur ve hastalık riskini azaltır. Ceviz, tansiyonu düşürmeye yardımcı olur: Yüksek tansiyon, kalp rahatsızlıkları, felç ve beyin kanaması gibi ölümcül pek çok hastalık için bir risk faktörüdür.
E vitamini yönünden zengin olan badem, beyindeki yaşlanmaya yavaşlattığı gibi beyin gelişimi ve sağlığı için birçok elementi de içermektedir. Bademin yanı sıra ceviz, fındık, kaju, yer fıstığı, ay çekirdeği, susam, keten tohumu da beyin sağlığı açısından tüketilmesi gereken gıdalar arasındadır.
Ceviz, içerisinde doymamış çoklu yağ asitleri dediğimiz omega 6, omega 3 ve omega 9 açısından çok zengin olduğu için günlük belirli oranlarda tüketmemiz gerekir. Günde dört adet ceviz içi yemek, vücuttaki yağ oranını artırır. Günde en fazla 3 ya da 4 ceviz içi yenilmesi önerilmektedir.
Ceviz suyunu aç karnına tüketmek, kolestrol seviyesini dengede tutmaya yardımcı olur. Ceviz suyuyla gargara yapmak, düzenli yapıldığı takdirde var olan diş tartarlarının geçmesini sağlar, yeni tartar oluşumunu önler, dişlerin beyazlamasına yardımcı olur.
Ceviz tüketimi melatonin kan seviyesini yükseltir ve uykuya sebep olur. Bu nedenle uyku iyileştirilmesine katkı sağlar. Cevizin faydalarından biri de enflamasyonu azaltıyor olmasıdır. Enflamasyon, tip 2 diyabet, alzheimer, kalp hastalığı ve kanser gibi birçok hastalığın kökenidir ve oksidatif strese neden olabilir.
Ceviz. Ceviz, omega-3 yağ asitleri ve lif açısından zengin bir kuruyemiştir. Aynı zamanda D vitamini içeriğiyle de dikkat çeker.
Aşılı ceviz fidanları ile bahçe tesis edildiğinde verimde aşısızlara göre %50-60 oranında artış sağlanabilir. Aşısız (yabani) cevizler 7-10 yaşlarında, aşılı cevizler ise 4 yaşından itibaren meyve vermeye başlamaktadır.
Günlük 4-5 tane ceviz tüketimi damarların çevresini temizler ve genişlemelerini sağlar. Kötü kolesterol (LDL) yükselmesine engel olur ve kalp hastalıklarına yakalanma riskini de azaltır.
9 – 11 ara öğününde ceviz, fındık, badem, kuru incir ya da bir adet meyve yiyebilirsin. Kahvaltıdan 4-5 saat sonra, öğlen yemeğini yemen idealdir.
B vitamini içeren besinler: Özellikle et, fındık, muz, patates yeşil sebzelerde B vitamini bulunur. Bu besinler sinirlere iyi gelmektedir. Sinirli zamanlarda bir avuç kadar ceviz, yer fıstığı tüketilebilir. Sinirlerin gevşediği rahatlıkla görülebilir.
Yani sinir sisteminin gelişimi için beslenme çok etkilidir. Özellikle sinir hücrelerinin gelişimi için B vitamini, elektrolitler ve lipitli maddelere ihtiyaç duyulmaktadır. Beynin çalışması için gereken ve ihtiyaç duyulan enerji de beslenme ile elde edilmektedir.
Kuruyemişler özellikle aç olduğunuz zamanlarda iyi bir seçimdir. Badem ve ceviz gibi seçimler sadece sizi doyurmakla kalmaz aynı zamanda mideyi tahriş etmeden kalp için sağlıklı yağlar ve diğer önemli besinler sunarlar.
Ceviz, melatonin bakımından zengindir. Uyku sırasında salgılanan melatonin hormonu uykunun kalitesini arttırır ve uykunun düzene girmesini sağlar. Bu yüzden ceviz gece acıkmasında yenilebilecek faydalı besinlerden biridir.
Ceviz, her dem lezzet ve sağlık doludur. Taze veya kurutulmuş olması sağlık yönünden etkisi değiştirmez, taze ve kuru ceviz arasındaki fark, taze cevizin su içeriğinin daha fazla buna bağlı olarak da enerji içeriğinin daha düşük olmasıdır.
Fıstık (ve fıstık ezmesi), kaju, badem ve ceviz, serotonin dönüşümüne yardımcı olan omega-3 yağ asidi kaynaklarındandır.
Ceviz içi bileşiminde yağda çözünen vita- minlerden A ve E vitaminleri, suda çözünenler- den C, B1, B2, folik asit, pantotenik asit ve niasin, minerallerden; demir, çinko, bakır, mag- nezyum ve fosfor bulunmaktadır.
Sadece 3 yemek kaşığı (51 g) ceviz yağını içerseniz kan damarlarınızın kondisyonunu 4 saat içinde geliştirmiş oluyorsunuz. Ceviz yağının özellikle endotelyal hücrelerin sağlamlığı için çok faydalı olduğu kanıtlandı. Bu hücreler kan damarlarını hizalıyor ve damarların esnekliğinde önemli bir rol oynuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri