Cevizdeki iç kararması, önemli kalite sorunlarından biridir. Nedeni: ceviz içi olgunlaşmışken,hasat için meyvenin dış yeşil kabuğunun çatlamasının beklenmesidir.Yani, sorunun özü kısaca, cevizin içi ile dışının, aynı zamanda olgunlaşmamasıdır.
Özellikle nemli bir ortamda saklanan cevizler, çevrelerinden nem çeker ve enzimlerle etkileşime girerek kararmayı hızlandırır. Bununla birlikte, saklama kabının içinde ani sıcaklık değişiklikleri yoğunlaşmaya neden olabilir. Bu değişiklikler, enzimatik reaksiyonların tetiklenmesine ve cevizlerin kararmasına sebep olur.
Cevizi kokladığınızda boya gibi kokuyorsa, acılaşmış ve oksitlenmiştir. Yani bozulmuştur.
Taze bir limonu ikiye bölün. Elinizdeki lekeli bölümleri böldüğünüz limon ile ovun. 5 dakika kadar bekledikten sonra ellerinizi ılık su ile yıkayabilirsiniz. Limon asidik yapısı sayesinde ciltteki kararmaların rengini açar.
-Cevizde küf oluşumunu tüylenme, renk değiştirme (grileşme), acılaşma gibi gözlemleyebiliyoruz. Bu şekilde renk değişimleri oluşan, küflenen cevizler imha edilmeli asla tüketilmemelidir.
İlgili 17 soru bulundu
Küf tutmuş sert kabuklu yemişler ise, aspergillus flavus adlı bir küf mantarı içerdikleri için özellikle tehlikeli. Dr. Hickey, bu küf türü insan için en zararlı zehirleri üretiyor. Zehirli madde karaciğerde toplanıyor ve karaciğer kanserine yol açabiliyor.
Ceviziniz yaş ise küflenmemesi için mutlaka önce nemini emebileceği bir bez üzerine sererek güneşte kurumaya bırakmalısınız. Yaş ceviz ne kadar iyi kurursa saklama süresi de o kadar uzun olur. Cevizi hemen tüketmeyecekseniz kabuğunu kırmamanızı öneririz.
Aflatoksinler gözle tespit edilemezler. Sadece laboratuvarlarda analiz edilerek gıdaların aflatoksin içerip içermediği tespit edilebilmektedir. Bu nedenle özellikle belirtilen gıdalar alışveriş sırasında titizlikle seçilmelidirler. Aflatoksinler genel olarak karaciğere zarar verirler.
Eğer hasat edilen cevizler bahçede veya toplama yerinde özellikle sıcak havada ve güneşte yeşil kabuktan ayrılmazsa iç renginde ve kalitede düşmeler görülecektir. Yeşil kabuktan ayrılan ceviz meyveleri yıkanıp kurutulmaya alınmalıdır.
Bitkinin tabanı ve etrafındaki toprak uzun süre ıslak kalması bakterinin kökü enfekte edip kökün çürümesine neden olabilir. Genelde hastalık ılık ve nemli topraklarda etkili olur. -Genelde kök boğazı çürüğü hızla ilerler ve ağaçlar ilkbaharın ilk sıcak havasından hemen sonra güçsüzleşir.
Kabuklu cevizler kırılmadığı, hava almadığı müddetçe yaklaşık olarak bir ya da iki yıl sorunsuz şekilde saklanabilir. Kabuklu ceviz saklanırken güneş ve neme maruz kalmaması gerekir. Aksi halde daha çabuk bozulabilir ve tadında değişimler olabilir.
Türkiye'de en çok ceviz Ege, Akdeniz, Marmara Bölgesi'nde yetiştirilir. İl bazında Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde Kahramanmaraş'ta cevizin verimi ve kalitesi yüksektir.
Ceviz antraknoz mantarı, esas olarak dökülen yapraklarda kışı geçirir, bunun yanında enfekte meyve ve dal yaralarında da hayatta kalabilir. İlkbaharda aşırı yağışta ve nemli hava koşullarında mantar aktif hale gelir ve rüzgar ve yağmurla yeni yapraklara yayılır.
Eğer cevizinizden tiner veya boya kokusu alıyorsanız, Ceviz içiniz kararmış, bozulmuş veya büzülmüşse, Ceviz içerisinde küflenme veya ağ oluşumu meydana gelmişse ceviziniz bozulmuş demektir.
Ceviz ağacı sülfür gazı salgılar. Havadaki diğer gazlardan daha ağır olduğu için dibe çöker ve cevizin altında oturanı sersemletir.
Yaş ceviz, serin ve kuru yerlerde saklanır. Nemli bir ortamda saklanan yaş ceviz, küflenip bozulabilir. Güneşte ve 7-10 gün süreyle temiz bir bezin üzerinde kurutulan yaş cevizlerin korunma ve saklanma ömürleri uzamakta, tadı ve lezzetinı muhafaza etmektedir.
Cevizdeki iç kararması, önemli kalite sorunlarından biridir. Nedeni: ceviz içi olgunlaşmışken,hasat için meyvenin dış yeşil kabuğunun çatlamasının beklenmesidir.Yani, sorunun özü kısaca, cevizin içi ile dışının, aynı zamanda olgunlaşmamasıdır.
(kabuklu veya kırılmış iç cevizimizi buzdolabı poşetlerinde haftalık kullanım ölçülerinde saklamanızı tavsiye ederiz.) Uzun süreli saklamak için, iç ceviz veya kabuklu olarak ve kısa süreli kullanımlık paketler halinde buzdolabının derin dondurucu bölümünde muhafaza ediniz. Yıl boyunca tazeliğine muhafaza edecektir.
Cevizi suda bekleterek içmenin kötü kolesterolü düşürme, kan şekerini dengeleme ve sindirim konusunda düzenleyici olduğunu destekler. İbrahim Saraçoğlu'na göre de ceviz suyu zayıflamayı kolaylaştırır. Cevizi tüm faydalarını bilmemize rağmen genellikle dönemsel tüketiriz.
Dolgun ceviz içlerini tercih edin. Cevizde küf belirtileri varsa almaktan kaçının. Taze ve sağlıklı ceviz içi genellikle parlak beyaz veya krem renkte olmalıdır. Soluk bir renk, tazeliği ve kalitesi bakımından şüpheler uyandırabilir.
Aflatoksinler insanlarda akut nekroz, siroz ve karaciğer kanserine neden olurlar. Özellikle B1, kuvvetli bir kanserojendir ve etkisini karaciğerde gösterir. Aflatoksin seviyesinin yüksek olmasının pek çok zararlı etkileri bulunmakla birlikte, düşük olması da tehlikeyi azaltan bir faktör değildir.
Aflatoksin, sadece UV lamba altında yeşilimsi sarı renkte floresans renk veren incirlerin ayıklanması ile temizlenebilmekte olup normal ortamda gözle görülmesi mümkün değildir.
Cevizlerin toplanmasından sonra kabuğu çıkarmak gerekmektedir. Çekirdekleri alınır. Bir fırın tepsisinin içerisine yerleştirilir ve daha sonra da 50 ° C'ye ısıtılmış olan fırına koyulur. Kurutma süresi ise 20 ile 40 dakika olmaktadır.
Ceviz kıracağınız veya sert ve kırılmaz bir cisimle cevizinizin tam tepe noktasına vurun. Tam tepe noktasına vurduktan sonra elinizle kabukları iki yana ayırın. Cevizleriniz bütün halde en kolay bu yöntemle çıkacaktır. Kırdıktan sonra cevizlerinizi ayıklayın ve afiyetle tüketin.
İçeriğindeki vitaminler ile beyindeki fonksiyonları güçlendirir. Böylece ileride Alzheimer gibi beyin rahatsızlıklarına yakalanma riskini düşürür. Ceviz suyu, kilo vermeye yardımcıdır. İçerdiği protein özleriyle vücudun yağ yakmasını hızlandırır ve böylece özellikle istenmeyen bölgelerdeki yağ birikimine etki eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri