Cevizli sucuk doğal şeker barındıran bir yiyecek olduğu için zararlı olduğu düşünülür ancak, sanılanın aksine sağlığa son derece faydalı bir içeriğe sahiptir.
İçindekiler: Şeker,mısır şurubu,% 20 ceviz içi,buğday nişastası (gluten), %10 üzüm pekmezi,asitlik düzenleyici (sitrik asit),su. Alerjen Bilgileri: Ürün ceviz ve gluten içerir.Eser miktarda Antep Fıstığı,badem,fındık,susam,süt ürünü ve soya lesitini içerebilir.
Bu da doğal olarak 100 gram üzerinden 700 kalori gibi bir durum ortaya çıkarır. Ve bunun da çok ciddi bir kilo alma etkisi yaratabileceğini söylemek mümkün. Bu doğrultuda haftada 1 kilo kadar cevizli sucuk tüketen bir kişinin, hafta içerisinde 1 kilo alabileceğini söylemek gerekir.
Özel üretim cevizli sucuğumuzda glikoz yoktur. Üzüm pekmezi ile ve bir miktar şeker ile üretmektedir. Şeker eklenmesinin nedeni ise, hem ürünü yumuşak tutuyor hem içindeki cevizin kurtlanmasını önlemektedir.
1 ince dilim cevizli sucuk kaç kalori? Kalori Bilgisi Cevizli Sucuk Kalori Değeri: Bu besinin 100 gramında 268 kcal kalori, ayrıca besinin 1 Porsiyon (Orta) yani 107 gramlık miktarında Cevizli Sucuk 287 kalori bulunmaktadır.
İlgili 30 soru bulundu
Ancak cevizli sucuk, içeriğinde bulunan faydalı besinler nedeniyle metabolizmanın hızlanmasına, uzun süre tokluk sağlamaya ve spor yaparken daha fazla enerji vermeye yardımcı oluyor. Böylelikle cevizli sucuğu diyet yaparken ara öğünlerde porsiyon kontrolü sağlayarak gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz.
Enerji değeri yüksek proteinler de içerir. Ayrıca suda eriyen (A,D,E,K) vitaminler ile B grubu vitaminlere de sahiptir. Dolayısıyla vücut doku ve hücrelerinin yenilenmesinde, su dengesinin korunmasında, hormon, enzim üretiminde, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde cevizli sucuk önemli etkiye sahiptir.
Şeker hastalığına bağlı böbreklerde bir problem oluşmuşsa protein miktarı azaltılmalıdır. Kırmızı et ya da beyaz et yağsız tercih edilmeli; sucuk, salam, sosis gibi şarküteri ürünleri ve sakatat tüketilmemelidir.
Geniş çaplı bir araştırmaya göre; sosis, salam, sucuk, jambon gibi şarküteri ürünlerini her gün tüketen bireylerde diyabet riski iki katına çıkıyor. Bunun yerine dengeli şekilde kırmızı etle diğer protein kaynakları tavuk, balık, hindi, düşük yağlı süt ürünlerini ve fındık gibi yağlı tohumlar tercih edilmeli.
Karabiber, kırmızı biber, sarımsak, tuz, şeker, kuyruk yağı, manda, sığır ya da koyun eti kullanılarak hazırlanan sucuk, yüksek oranda protein içerir. Yüksek oranda da yağ içeren sucuk oldukça yüksek kalorili bir besindir.
Yüksek oranda şeker içerdiği için diyabet hastalarının dikkatli tüketmesi tavsiye edilen kömenin faydaları şunlardır: Antioksidan, vitamin ve mineraller açısından zengin olan köme, toksin maddelerin vücuttan uzaklaştırılmasını kolaylaştırarak bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olabilir.
Enerji gereksinimi fazla olan bireylere (zayıf olanlara, sporculara, gebelere, ağır işte çalışan işçilere) önerilebilecek besleyici değeri yüksek bir gıdadır.
Pestil ve köme, sağlıklı ve doğal yöntemlerle üretilen gıdalar arasında yer alıyor. İçerisinde bulunan doğal şekerler, lifler ve vitaminler sayesinde diyet listelerinin vazgeçilmezleri arasında yer alabiliyor.
Türkiye'de cevizli sucuk, aynı zamanda şıralı sucuk, pekmezli sucuk, şeker sucuğu, üzüm sucuğu, orcik ya da köme olarak da adlandırılır. Türkiye'de genellikle Kahramanmaraş, Gümüşhane, Elazığ, Artvin ve çevre illerinde üzüm veya dut şırasına ipe dizilen ceviz batırılarak yapılan bir tatlıdır.
Kalbe faydalıdır. Özellikle içeriğinde şeker oranının çok az olmasından ya da hiç olmamasından dolayı şeker hastalarının da tüketebileceği bir üründür. Yüksek kolesterole sahip kişiler içinde tüketilebilmektedir. Kolesterolü kötü oranda etkileyici herhangi bir yan etkisi bulunmamaktadır (Aşırı tüketmemek kaydıyla).
Elazığ, Artvin, Kahramanmaraş gibi illerde de yoğun bir şekilde yapılıyor ve tüketiliyor olması akılların karışmasını beraberinde getiriyor. Ancak cevizli sucuk Gümüşhane yöresine ait olan benzersiz lezzetlerden biridir.
Sofra şekeri, reçel, bal, marmelat,pekmez, hazır meyve suları, pasta, kek, tatlı, şekerli bisküvit, çikolata, helva gibi yiyeceklerin içindeki karbonhidrat basit karbonhidratdır yani kan şekerini hızlı bir şekilde yükseltirler.
Badem ve ceviz
Hem ceviz hem de bademde bulunan yüksek lif ise insülin direncini düşürmeye yardım eder ve kan şekerinin daha kolay dengelenmesini sağlar. Düzenli olarak ceviz ve badem tüketimi diyabeti olanların insülin dengesini sağlayarak kilo vermesine yardımcı olur.
Şeker hastalarının kaçınmaları gereken en önemli gıdalar; doymuş yağlar, trans yağlar, kolesterol ve tuzdur. Doymuş yağlar, yüksek oranda yağ içeren süt ürünlerinde, hayvansal proteinlerde, bifteklerde, sosislerde ve salam gibi yiyeceklerde bulunur.
Beyaz ekmek, makarna, pirinç, mısır, mısır gevreği, şekerli gıdalar yerine meyve, sebze, tam tahıl, kuru baklagiller (fasulye, nohut, bezelye ve mercimek) ve düşük yağ içeren süt ürünleri gibi sağlıklı karbonhidratlar tercih edilmelidir.
Kökeni Gürcistan olan Cevizli Sucuk, Anadolu mutfağında da önemli bir yere sahip olan mum şekilli tatlıdır. Orcik, köme, şekerli sucuk veya pekmezli sucuk isimleriyle de bilinir.
Zengin kalsiyum, potasyum ve magnezyum içeriği ile köme, kas ve kemik dokusunu güçlendirerek eklem ağrılarını hafifletme özelliğine sahiptir. Köme çeşitleri düzenli tüketilmesi durumunda kalp ve damar hastalıklarını engelleyici özelliğe sahiptir.
Doğal yetişmiş cevizden yapılan sucuk mide ve bağırsak gazlarının atılmasını sağlar. Kalp atışını düzenler çocuklarda zeka gelişiminde faydalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri