Düğünlerine ortalama 10-15 gün kala; çeyiz, damadın ailesi tarafından tutulan araçla gelip alınır. Yeni eve taşınan çeyiz; ailelerdeki kadınlar tarafından dolaplara yerleştirilir. Birbirinden farklı çeyiz serme modelleri vardır.
27 yaşını doldurmadan ilk evliliğini yapıp evlilik tarihinden itibaren 6 ay içinde belgeleriyle başvuranlar devlet katkılı Çeyiz Hesabı'ndan yararlanabilecektir. Çeyiz Hesabı 18 yaşından büyükler adına açılabilmekte olup, 18 yaşından küçükler adına veli veya vasisi tarafından açılabilmektedir.
Çeyiz Hazırlıklarına Nereden Başlamalı? Çeyiz alışverişi listesi oluşturmaya başlama süreci, tüm alışverişin en önemli adımıdır. Yatak odası, salon/ oturma odası, banyo ve mutfak çeyiz listesi olarak dört temel kategori oluşturabilirsin.
Günümüzde, çeyiz düğünden iki üç gün evvel getirilmekte ve gelin evi iki üç gün evvelden hazır edilmektedir. Kız evinden ve oğlan evinden birkaç kişi çeyizi döşer. Sandık çeyizini kızlar açar ve kızlar yerleştirir. Çeyiz almaya, toy beyi ve damadın yakınlarından genç erkekler gider.
Erkek tarafı, salon, oturma odası ve beyaz eşya takımlarını almakla yükümlü iken, kız tarafının ise mutfak eşyaları, yatak odası ve banyo ürünlerini alması beklenir.
İlgili 42 soru bulundu
Genellikle; erkek pijama takımı, erkek gömlek, pantolon, kravat, kemer, damadın nişanda giyeceği takım, erkek terliği, damat havlusu, erkek iç çamaşırları, parfüm ve kişisel bakım seti, damat tıraş seti, erkek saati, kol düğmeleri, şeklinde hazırlanır.
Çeyiz alma işlemi ise düğüne ortalama 10-15 gün kala damadın ailesi tarafından tutulan araçla gelip, çeyizin alınmasıyla başlar. Çeyiz almaya, toy beyi ve damadın yakınlarından genç erkekler gider.
Bebek çeyizi, bebek beşiği, giysiler, bebek patikleri, battaniyeler, bebek arabası, emzirme malzemeleri, bebek bakım ürünleri, oyuncaklar gibi bir dizi eşyayı kapsar. Temelde, bebeğin sağlığı, konforu ve güvenliği için gereken her şeyi içerir. Bebek çeyizi genellikle anne ve baba adayları tarafından yapılır.
Çeyizlik havlu takımı almayı düşünüyorsanız takımın içindeki banyo havluları da dahil olmak üzere altı havlu siz ve misafirleriniz için yeterli olacaktır. İkisi siz ve eşiniz için, ikisi kirlendiğinde kullanmanız için ve ikisi de misafirleriniz için.
Erkek iç çamaşırı, erkek pijama takımı, erkek pijama altı, tıraş takımları, erkek sabahlık, kişisel bakım ürünleri, terlik, çorap, havlu, cüzdan, kemer ve kol saati gibi eşyalar erkek çeyiz bohçasının olmazsa olmazlarıdır diyebiliriz. Erkeklere çeyiz hazırlığında neler alınmalıdır?
Çoğunluğa göre, kadınlar çeyiz hazırlamak zorunda değildir. Bunlara göre, eşlerin birlikte yaşayacakları evin tüm hazırlıklarının nafaka mükellefi koca tarafından yapılması gerekir. Mâlikîler ise kadını, aldığı mehre uygun düşecek şekilde çeyiz hazırlamakla sorumlu tutmaktadırlar.
Ancak çeyiz parası için de kız tarafının aşırı lükse kaçmaması gerekir. Bunun dışında erkek tarafından istenen başlık parası, kapı parası, yol parası gibi şeylerin İslam'da hiçbir şekilde yeri yoktur. Buna binaen; para verilmediği takdirde gelini eşinden saklamak veya hapsetmek caiz değildir.
Araştırma yapabilmek içinse düğün tarihin belirlendiği andan itibaren çeyiz hazırlıklarına başlamak iyi olacaktır. Alışverişe erken başlamak bütçen için de önemlidir. Çeyizindeki eşyaları zamanla almak bütçeni aşmanın önüne geçer ve ödemelerin konusunda kolaylık sağlar.
Gelin, koca evinin kapısından içeri girerken kaynana, daha önceden hazırladığı cam bir kaba veya küp (cere) gibi bir şeyin içerisine buğday, şeker, para koyar. Gelin içeriye girerken kaynana bunları gelinin üzerine saçar.
Gelini evden erkek kardeşi çıkarır. Çıkarmadan önce gelinin beline kuşak bağlar. Kuşağı bağlamak için oğlan tarafından bahşiş alır.Gelin evden çıkarken kızın kardeşi kapıyı tutar ve bahşiş alır. Buna “kapı parası” denir.
Gelin bohçası; söz, nişan veya isteme seremonisinde getirilerek kız tarafına sunulur. “Gelin bohçasını kim hazırlar?” sorusunu erkek tarafı olarak yanıtlayabiliriz. Hediyeler, damadın ailesi tarafından alınır ve hazırlanır. Bu armağanlar genellikle söz ve nişanda verilse de bazı yerlerde düğünde de takdim edilebilir.
Nişanda geline damadın ailesi tarafından takı seti armağan ediliyor. Buna ek olarak 2 veya 3 adet bilezik de takılabiliyor. Takı setlerini tercih etmeyen aileler ise doğrudan bileziklere yönelebiliyor. Bazı nişan etkinliklerinde geline yalnızca nişan yüzüğüyle birlikte bir tane künye ya da bilezik hediye ediliyor.
Evlilik için daha yeni karar aldıysanız ve henüz gelenekler hakkında bilginiz yoksa, bu konuya önce merak ettiğiniz şu ilk soruyu cevaplayarak başlayabiliriz: “Damat bohçası ne zaman verilir?” Damat nişan bohçası, âdetlere göre genellikle nişan töreninin ardından erkeğin ailesi ziyaret edildiğinde veriliyor.
Aile ve çiftlerin evlilik için söz kestiği bu özel günde söz yüzüklerini erkek tarafı alabilir. Söz yüzüğü, sağ elin parmağına takılır ve nişan törenine kadar parmağınızda kalır. Bazı çiftler nişan töreniyle söz kesmeyi birlikte yapabilir.
NİŞAN TÖRENİ
Kız tarafına erkek tarafından getirilen hediyelerer karşılık, kız tarafı da öncelikle erkeğin nişanda giyeceği takım elbise, gömlek, kravat, çorap ve ayakkabısını alır. Kız ve erkek birbirlerinin nişan yüzüklerini alırlar.
Gelinin ailesinin kızlarına 2 veya 3 bilezik takması uygun görülüyor. Anne de baba da hayattaysa, iki kişi de birer bilezik takabiliyor. Damadın ailesinin ise geline takı seti ve 2 adet bilezik takması ideal olarak görülüyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri