Çeyrek depo 12 litre desen nerden baksan 120-130 km yol yaptırır. Deponun kaç litre olduğuna göre,gidilecek yolun şehir içi mi şehir dışı mı olduğuna göre,aracın kullanılma stiline göre değerler değişir.
Bir sigorta firması tarafından yapılan ankete katılan sürücülerin dörtte birinin ışık göstergesi yanmaya başladıktan sonra en az bir 40 mil (yaklaşık 65 km) daha gidebileceklerine inandıklarını ortaya koydu.
Deponun kapasitesini, katettiğin kilometreye bölüp 100 ile çarptığın zaman 100 kilometrede ortalama yakıt tüketimi verisine ulaşmış olursun. Örneğin aracının 50 litrelik deposu varsa ve depoyu tam doldurup 700 kilometre yol katettiysen aracın 100 kilometrede ortalama 7,1 litre yakıt tüketiyor demektir.
1 litre otogaz- LPG ile 11.36 km yol kat etmek mümkün olur. 1 litre mazot yani motorin ile 22.22 km yol gidilebilir.
Nihayet sıra, merakınızı en çok körükleyen “Yakıt ışığı yandıktan sonra kaç km gidilir?” sorusunu yanıtlamaya geldi! Bir aracın, Avrupa standartlarına göre benzin ikaz ışığı yandıktan sonra minimum 80 km gidebilmesi gerekiyor.
İlgili 42 soru bulundu
Yakıt ikaz lambası yandıktan sonra ne kadar daha gidilebileceği aracın marka ve modeline göre farklılık göstermektedir. Ancak ikaz lambası yandıktan sonra ortalama 30 ile 50 km arasında yol gitmek mümkündür. Bu nedenle araç yakıt lambası yandıktan sonra panik yapmaya gerek yoktur.
Motor Yağı Değişim Etkisi
Aracın marka ve modeli de motor yağı değişimlerinin zamanlarını açıklar. Avrupa'da bakıldığında maksimum 5.000 km sonrasında motor yağı değişim uyarısı gelir. Ancak ülkemizde bu durum 20.000 kilometreye kadar çıkabilmektedir.
1.6 veya 1.2 turbo benzinli bir araç şehir içinde ortalama 8.5 litre yakıyor. 1.6 dizel bir araç da şehir içinde 100 kilometrede yaklaşık 6 litre tüketiyor. Binek araç yakıt depoları, normalde 45 ila 65 litre yakıt tutacaktır.
Ortalama olarak, bir dizel kamyon 100 kilometrede 7-12 litre mazot tüketir. Bu, tipik olarak kilometrede 9-12 litre tüketen benzinli araçlardan önemli ölçüde daha azdır. Bir dizel motorun yakıt verimliliği, kullanıldığı sürüş türüne ve ayrıca motorun boyutu ve kullanılan yakıt türü gibi diğer faktörlere de bağlıdır.
Aynı model, aynı motor hacimdeki araçlarda yapılan tespitlere göre; -1 litre benzinle ortalama 14.7 km yol kat edilirken, - 1 litre otogaz-LPG ile 11.36 km yol kat edilmektedir. -1 litre mazot yani motorinle ise yaklaşık 22.22 km yol kat edilmektedir.
Örneğin 100 km mesafede 5 litre benzin yakan bir aracın 700 km mesafede harcayacağı benzin de 35 litre olacaktır. Tabi bu hesaplama, sürücünün sürüş özelliklerine, yolun durumu ve trafiğine göre değişir. Sürücü bu mesafede 35 litreden daha fazla benzin de harcayabilir daha az benzin de harcayabilir.
Örneğin herhangi bir markanın bir modelinin yakıt sarfiyatı 4,5 l/100 km şeklinde ifade edilir. Buradan yola çıkılarak basit bir matematik hesabı ile aracın 300 km mesafede yakıt tüketimi hesaplanabilir. Söz konusu araç 300 km mesafede 4,5x3=13,5 l benzin harcayacaktır.
Yine depoda az yakıt bulundurduğumuzda bu pompa deponun tabanına birikmiş olan pas, tortu ve kirleri çekebilir. Buda pompanın filtresinin tıkanmasına yol açar ve pompa yanabilir. Tüm bu sebeplerden dolayı depoda minimum çeyrek depo benzin bulundurmak benzin pompasının ömrü açısından önemlidir.
Örnek verecek olursak; aracınızı doldurduğunuzda 200 TL tutar ödediniz. Deponuz bittiğinde de sayacınız 500 KM gösteriyor. Burada yakıt hesaplama için yapacağınız şey, tutarı yola bölmek. 200/500= 0.40 TL/KM yani aracınız kilometre başına 40 kuruş yakıyor.
Alınan yakıtın TL cinsinden değerini, gidilen mesafeye bölerek kilometre başı harcanan TL miktarını öğrenirsin. 100 TL'lik yakıt ile 400 kilometre gittiysen, 100'ü, 400'e bölerek aracının kilometre başına 0,25 TL yakıt tükettiği sonucuna ulaşabilirsin.
1.6 veya 1.2 turbo benzinli bir araç şehir içinde ortalama 8.5 litre yakıyor. 1.6 dizel bir araç da şehir içinde 100 kilometrede yaklaşık 6 litre tüketiyor. Kilometrede benzinli araç 58 kuruş, dizel ise 37 kuruş yakıyor.
Hız sınırı seviyeleri, molalar ve diğer etkenler düşünüldüğünde 100 km bir yol, otobüs ile yaklaşık olarak 1 saat 50 dakika ile 2 saat kadar sürer. Bu süre otomobil ile daha da kısalarak 50 dakika veya 1 saate kadar düşer.
Lastiklerin hava basınçlarının az olması durumunda yakıt tüketimi artar. Depoyu sürekli dolu tutmak, yakıtta tasarruf sağlar.
Yakıt Deposu ile Yakıt Tüketiminin İlişkisi
Otobüslerin yakıt deposu hacimleri ile yakıt tüketimleri arasında herhangi bir ilişki yoktur. Yakıt tüketimi otobüslerin kaç kişilik olduğu ile ilgilidir. Genellikle 46 kişilik otobüsler 100KM / 27LT – 30LT aralığında yakıt tüketir.
Örneğin bir aracın yakıt tüketimi 4 l/100 km ise araç 100 km mesafede 4 l yakıt tüketiyor demektir. Buradan yola çıkılarak aracın 600 km mesafede ne kadar yakıt tüketimini de hesaplayabilirsiniz. Yine aynı orandan yola çıkarak araç 600 km'de 24 l yakıt harcayacaktır.
Fazla yağ, aracınızdaki yağ basıncını arttırarak pompa ve filtreye zarar verebilir. Artan yağ basıncı nedeni ile keçelerde sızdırma oluşabilir. Bu yağ sızıntıları, aracınızın motorunun sağlıklı çalışmasını engelleyerek hararete sebep olabilir.
Yanma tehlikesi olmamak kaydıyla değiştirilir fakat gelirgelmez değiştirmesi pek iyi değil neden: motor daha yeni durduğu için yağ yukarılardan aşağıya süzülmemiş olur ve normalinden falza eski yağ motorun içinde kalır. Yağ yeteri kadar süzüldükten sonra ama kesinlikle sıcakken yağ değişir.
Motor Yağının Ömrünün Bittiğini Nasıl Anlarız? Yağ bittiğinde veya yağın koruyucu özelliği kaybolduğunda araçtan vuruntuya benzer sesler gelebiliyor. Bu şekilde de yağın ömrünü doldurduğu anlaşılabiliyor. Yağ ömrünün dolup dolmadığını anlamanın bir diğer yolu ise gözle kontrol.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri