Çapraz sorgu tekniği, sanıklar veya tanıklar hiç kimse ile görüşmeden önce uygulanır. Bir davada gerekli görülmesi halinde dava ile ilgili sanık veya tanıklar çapraz sorguya alınabilir. Çapraz sorguda art arda sorular sorulabilir, kişi veya kişiler kışkırtılarak doğru ifade vermeleri sağlanabilir.
Çapraz sorgu (İngilizce:Cross-examination), genel olarak; hukuki gerçeğin, tanık ifadelerindeki güvenirlik ve çelişkilerin ortaya çıkartılabilmesi için karşı tarafın tanığının sorgulanması işlemidir. Bu sorgulama işleminin uygulanması ülkelere göre farklılıklar göstermektedir.
Çapraz sorguda ilk aşama tarafların kendi tanıklarına soru sorması aşamasıdır. İkinci aşamada diğer tarafın tanığı sorgulanmaktadır. Tanığın yeniden sorgulanması üçüncü aşamadır. Her aşamada önce iddia makamı sonra savunma makamı soruları sorar.
Çapraz sorgu polis ya da avukat ile yapılabilir.
İlgili 16 soru bulundu
Bir davada gerekli görülmesi halinde dava ile ilgili sanık veya tanıklar çapraz sorguya alınabilir. Çapraz sorguda art arda sorular sorulabilir, kişi veya kişiler kışkırtılarak doğru ifade vermeleri sağlanabilir. Kişilere farklı ihtimaller sunularak tepkileri ölçülebilir ve gerçeğin ortaya çıkarılması sağlanabilir.
Bir kart sahibi, kredi kartındaki bir ücretlendirme konusunda sorun yaşadığında ücretlendirmeye itiraz etmek için bankasıyla iletişime geçebilir. Böylece banka bir ters ibraz veya sorgu oluşturur.
Sanık ve katılanın ise doğrudan soru sorma yetkileri söz konusu değildir. Bunlar ancak hakim veya mahkeme başkanı aracılığı ile soru sorabileceklerdir. Tanık hiçbir suretle (örneğin diğer tanıklara) soru sorma yetkisine sahip değildir.
bu sorgu çeşidinde amaç tanık sandalyesinde oturan kişinin güvenilir olmadığını ispatlamaktır. bunun için ise tanığı yönlendirecek sorular sorulur; kendi hikayesini anlatmasına pek izin verilmez. örneğimizde tanık “ama oydu, gördüm.
(1) Tanığa, ilk önce adı, soyadı, yaşı, işi ve yerleşim yeri, işyerinin veya geçici olarak oturduğu yerin adresi, varsa telefon numaraları sorulur.
Çaprazlama, eşeyli üreyen canlılarda erkek ve dişi üreme hücrelerinin birleştirilmesiyle yavru bireyler elde edilmesi olayına denir.
✔ Omuriliğin başlangıç yeri şeklindedir. ✔ Beyinden çıkan sinirler burada çapraz yapar. Bu durum beynin sağ tarafının vücudun sol tarafını; sol tarafının da vücudun sağ tarafını kontrol etmesini sağlar.
Çapraz sorgu genel olarak; hukuki gerçeğin, tanık ifadelerindeki güvenirlik ve çelişkilerin ortaya çıkartılabilmesi için karşı tarafın tanığının sorgulanması işlemidir.
Sorgu, “Şüpheli veya sanığın hâkim veya mahkeme tarafından soruşturma veya kovuşturma konusu suçla ilgili olarak dinlenmesi” şeklinde CMK'nın 2.maddesinde tanımlanmıştır. İfade alma işlemi kolluk kuvvetleri ve savcılık tarafından yürütülürken sorgu işlemi mahkeme tarafından yürütülmektedir.
Bu yöntemlerden bazıları; işkence, aldatma, kötü muamele, tehdit, yalan makinesi kullanmadır. Nitekim örnek olarak sayılan bu yöntemlerle ilgili olarak, belirtilen yasak sorgu yöntemleri, bir yandan insan onurunu hiçe sayarken diğer yandan da toplumda baskı uygulayarak insanları sessizleştirmektedir.
Sorgu (veya sorgulama) yaygın kullanımıyla, kolluk kuvvetleri, askeri personel, istihbarat örgütleri, organize suç örgütleri ve terör örgütleri mensupları tarafından, ihtiyaç duyulan bilgiyi ortaya çıkarma amacı ile şüphelilerle veya belirlenen kişilerle yapılan mülakat.
Çapraz işlem hem alıcının hem de satıcının aynı kişi olması durumudur. Aynı kişi tarafından verilen alış ve satış emirleri belirli kurallar çerçevesinde işleme alınır. İşlem, sistemde bekleyen emirlerin durumuna göre farklı şekillerde sonuçlanabilir.
İngilizce'de "cross check" olarak bilinen, Türkçe'ye 'çapraz sorgulama' ya da 'çapraz kontrol' olarak çevrilebilecek bu kavram elde edilen bilginin doğruluğunu teyit etmek amacı ile en az iki farklı kaynaktan verinin doğruluğunu onaylama metodu olarak tanımlanabilir.
Sorgulara giriş. Sorgu ölçütü, Access'in sorgu alanı değerleriyle karşılaştırdığı ve böylece her değeri içeren kaydın eklenip eklenmeyeceğini saptadığı bir ifadedir. Örneğin, = "Ankara" Access'in sorgudaki bir metin alanının değerleriyle karşılaştırabileceği bir ifadedir.
İlk duruşmada duruşma başladığında sanığın sorgusu yapılır. Akabinde şikayetçi tarafa diyecekleri ve katılma talebi olup olmadığı sorulur.
Öncelikle kişi mahkemede hakim karşısında ifade vereceği için korkmamalı ve panik yapmamalıdır. Hakim tarafından kendisine sorulan sorular iyi bir şekilde anlaşıldıktan sonra açık ve net cevaplar verilmelidir. Kişi bilmediği konuda “bilmiyorum” demeli, ucu açık bir şekilde hatırlamıyorum gibi cevaplar vermemelidir.
(Tanığa, ilk önce adı, soyadı, yaşı, işi ve yerleşim yeri, işyerinin veya geçici olarak oturduğu yerin adresi, varsa telefon numaraları sorulur. Gerekirse tanıklığına ne dereceye kadar güvenilebileceği hakkında hâkimi aydınlatacak durumlara, özellikle şüpheli, sanık veya mağdur ile ilişkilerine dair sorular yöneltilir.
Sorgu kullanmak, Access veritabanınıza veri eklemenizi, silmenizi veya değiştirmenizi kolaylaştırır. Sorguları kullanmanın diğer bazı nedenleri: Belirli ölçütlere (koşullar) göre filtre kullanarak belirli verileri hızla bulma. Verileri hesaplama veya özetleme.
Eğer işlem yargılama makamında yer alan hâkim (sulh ceza hâkimi) veya mahkeme tarafından yapılıyorsa buna da sorgu denir. İfade ve sorgu ayrımı, işlemin yapıldığı evreye değil (soruşturma-kovuşturma) yapan makama ilişkin bir ayrımdır.
MADDE 201 - (1) Cumhuriyet savcısı, müdafi veya vekil sıfatıyla duruşmaya katılan avukat; sanığa, katılana, tanıklara, bilirkişilere ve duruşmaya çağrılmış diğer kişilere, duruşma disiplinine uygun olarak doğrudan soru yöneltebilirler. Sanık ve katılan da mahkeme başkanı veya hâkim aracılığı ile soru yöneltebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri